25 / 04 / 2024

Öncelikle satın alma hakkı nedir?

Öncelikle satın alma hakkı nedir?

Öncelikle satın alma hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Peki kanuna göre ortaklığın - Şüyuun giderilmesi ne demektir? Öncelikle satın alma hakkı nedir?



Öncelikle satın alma hakkı nedir?

Öncelikle satın alma hakkı ile ilgili yasal düzenlemeler, Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alıyor. Kanuna göre ortaklığın (Şüyuun) giderilmesi ve öncelikle satın alma (Şüf'a) hakkı şu şekilde açıklanıyor:

 

Ortaklığın giderilmesi: 

Madde 7 – Kat mülkiyetine veya kat irtifakına tabi olan gayrimenkulde ortaklığın giderilmesi istenemez. 

 

Bağımsız bölümler, bağımsız bir gayrimenkul gibi dava ve takip konusu olabilir bunlarda ortaklığın giderilmesi 

istenebilir. 

 

Öncelikle satın alma hakkı: 

Madde 8 – (Değişik birinci fıkra: 13/4/1983 - 2814/3 md.) Kat mülkiyeti kurulmuş bir gayrimenkulün bağımsız bölümlerinden birinin veya kat irtifakı bağlanmış arsa payının satılması halinde diğer kat maliklerinin veya irtifak hakkı sahiplerinin öncelikle satın alma hakkı yoktur. 

 

Bir bağımsız bölümün paydaşlarından birinin kendi payını başkasına satması halinde öteki paydaşlar, öncelikle satın alma hakkını kullanabilirler. 

 

Sözleşmede bu maddenin aksine hüküm konulabilir. 


Genel hükümlerin uygulanma alanı:

Kat mülkiyetine veya kat irtifakına ait kütük kaydında veya kat malikleri arasındaki sözleşmede veya yönetim planında veya bu kanunda hüküm bulunmayan hallerde, kat mülkiyetinden doğan anlaşmazlıklar, Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlar hükümlerine göre karara bağlanır. 



Kat irtifakı tapusu ne zaman sona erer?


Geri Dön