16 / 04 / 2024

Onurkentliler tapularını almayı bekliyor!

Onurkentliler tapularını almayı bekliyor!

AKŞAM okurları sordu, Başakşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal yanıtladı...



İşte vatandaşın merak ettiği konular ve Başkan Uysal'ın kaleminden bire bir yanıtları...

Metro, yıl sonu 'denemeye' geçiyor
- BAŞKANIM bizi bekleyen en büyük sorun ulaşım. Bahçeşehir inanılmaz büyüyor. İETT seferleri yetersiz.
UYSAL: Toplu taşıma İETT tarafından sevk ve idare edilen bir ulaşım ağı. Bahçeşehir'de oturan vatandaşları, kent merkezlerine ulaştıran toplu taşıma araçları giderken veya gelirken Başakşehir'in bir başka mahallesine uğrayamıyor. Seferlerin artırılması bile bu mahallelerimizde tam olarak hissedilemiyor bile. Bu durum hepimiz için bir sorun. Köklü çözüm 2010 sonunda deneme ve 2011'de de kesin seferlerine başlayacak metro projesinin tamamlanmasıyla gerçekleşecek.

Sokak köpeklerine ortak alan
- 4. Etap 2. Kısım sakinleri olarak başıboş köpek sorunumuz var. Gündüz sürü halinde dolaştıkları için çocuklarımız korkudan yolda yürüyemiyor. Geceleri de saatlerce havlayıp, bizleri uyutmuyorlar. (Halil ibrahim Acar)
UYSAL: Başakşehir sınırları oldukça geniş ve diğer belediyelerin de başıboş sokak hayvanlarını kolaylıkla salıverebileceği alanlara sahip. Sağlık İşleri Müdürlüğü gereken hassasiyeti gösteriyor. İstanbul Büyükşehir Belediyesi nezdinde yaptığımız görüşmelerde 'Kentin bu sorununun köklü çözümünün tüm belediyelerin katılımıyla İBB'nin belirleyeceği bir alanın oluşturulması, sokaklardaki başıboş hayvanların bu merkezlerde toplanması' olabileceğini ifade ettik. Bu önerimiz hayata geçirilirse bu tür sıkıntıların yaşanmayacağını düşünüyoruz.

Gerçek değer üzerinden emlak tespiti yapıyoruz
5. ETAP'ta bulunan Misstanbul Evleri'nin önüne, yola sıfır yapılan işyerlerine kim izin verdi? Siyasi nüfuzu fazla olan mülk sahiplerinin, düşük vergi ödemesi için 'unutulan sokak' yazarak eski rayiç bedeller üzerinde vergi ödediklerine dair iddialar var? İstanbul'da emlak vergisi en çok artan 3 ilçeden biri neden Başakşehir? Seçimlerde rakipleriniz olan adaylarla seçim sonrası görüşüp bilgi alışverişinde bulunuyor musunuz? (Hüseyin Çetiner)
UYSAL: Misstanbul Evleri, TOKİ tarafından Hasılat Paylaşım Yöntemiyle uygulanmış bir projedir. Geçmiş dönemlerde verilen ruhsatlarla yapılmıştır. Bu tür alanlar mahalle merkezi olarak geçer ve söz konusu yerler plan notuna uygun olarak ruhsatlandırılmıştır. 2'nci sorudaki iddia kadar saçma bir şey olamaz. Biz, sınırlarımız içindeki emlak bedellerini artıran değil, emlakların gerçek değer üzerinden tespitini yapan bir belediye olduğumuzu ve bu bedellerin de vatandaşın emlak ve haklarını koruyucu merkezli olarak belirlendiğini söyleyebiliriz. Başakşehir'i, İstanbul'un modern ve yeni vitrini yapacağız' hedefine katkı sunacak her türlü talep, öneri ve projeye her zaman açığız.

- HEMZEMİN geçit üzerinde köprü projesi vardı. Ne zaman yapılacak? Trenler gelmeden çok çok önce hemzemin geçit kırmızı sinyali yanıyor, trenin gelmesine daha çok zaman olduğunu bilen sürücüler doğal olarak beklemiyor. (Gürcan Bakkalcı)
UYSAL: Sinyalizasyon talebiniz doğrudan TCDDY'nin uhdesindedir. TEM Otoyolu'ndan Ispartakule-Bahçeşehir'e doğrudan girişi sağlayan bağlantı yolları projesinin ilk etabı tamamlanmış ve hizmete açılmıştır. İkinci etabının yapımında tasarruf İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nindir.

- Onurkent'te oturan bir vatandaş olarak ne zaman tapularımıza kavuşacağız? (Ferruh Aytepe)
UYSAL: Tapu sorununun çözümü için başlattığımız çalışmalar tamamlanma noktasında. Bazı sıkıntılar var, bunlar aşıldığında tapuların verilmesine başlanacaktır. (Özerenkent de soruldu, Başkan 'İBB'de yeni plan çalışmaları başlatıldı. Tamamlanınca bu sorunlar çözülecek' dedi.)

- Sivrisinekle ilgili uygulamalarınız sürecek mi? (Özcan Çağlar)
UYSAL: Çalışmalar 15 Mart'ta başladı. Larva üreme alanlarının mekanik olarak ortadan kaldırılmasına yönelik çalışmalar da yapılmış ve bitirilmiştir. Eylül  sonuna kadar çalışmaların yapılması planlanmaktadır.

Kamyonlara alternatif yol
-  BAHÇEŞEHİR-Esenkent arasındaki yola trafik düzenlenmesi gerekiyor. İlçede kamyonlar büyük sorun.
UYSAL: Söz konusu yol, ana arter. Ana arterlerdeki görev ve sorumluluk Büyükşehir'in. İBB ile görüşüldü, yaz dönemi bu çalışmalar tamamlanacak, TIR ve kamyonlar için alternatif güzergah bulunacak.

Otoparksız yerlere ruhsat
- YENİ yapılar yapılırken, alt katlara işyeri ruhsatı verilirken, otoparkı olmayan (mesela Onur Market'e) yerlere ruhsat verilmesi sizce doğru mu?
UYSAL: Bahsettiğiniz yerlerde belediyemizin verdiği yeni bir inşaat ruhsatı yok. Daha önce verilen bir ruhsat üzerinden yapılan çalışma tamamlanmış ve işyeri olarak da hizmete açılmıştır. Bu noktada belediyemizin yapabileceği pek fazla bir şey yok.

İlçeye 3 yeni lise geliyor
- TÜRKİYE çapında birçok ilden büyük olan ilçemizde sadece 1 adet lise olması, biz babaları kara kara düşündürüyor. Bakırköy, Halkalı, Şişli gibi ilçelerdeki okullarına gitmek için sabah 06.00'da yola düşen bu çocuklar, ne zaman yaşadıkları ilçedeki liselerine kavuşacaklar? (Osman Bilbay)
UYSAL: Okul sayısının artmasına yönelik çalışmalarımız var. Zihni Küçük İlköğretim Okulu'nu yıkarak yerine yepyeni bir okulun yapılmasını sağladık. Okul yapılması amacıyla İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü ve İl Özel İdaresi'ne alanlar devrettik. Yakın zamanda, ikisi hayırsever vatandaşlarımız tarafından yapılacak 3 lisemiz olacak.

-  ŞAHİNTEPE Mahallesi'nde kanalizasyon olmayıp vatandaş kendi imkanlarıyla kanalını yapıp, akıntıyı Küçükçekmece Gölü'ne vermiş. Bu, sizi rahatsız etmiyor mu? İstanbul'da kanalı olmayan tek mahalle burası ve burada 10 bin kişi yaşıyor. Vergileri alıp nerede kullanıyorsunuz? (Rüstem Fırat)
UYSAL: Şahintepe Mahallesi'nde yıllardır çözülememiş ifraz sorunu nedeniyle, yani yol terkleri gibi terkler yapılmadığından, altyapı çalışmaları yapılamamaktadır. Siz değerli vatandaşlarımız da doğal olarak kendi imkanlarıyla çözüm bulmaya çalışmışlar. Şimdi ifraz çalışmaları tamamlanma noktasına geldi. En kısa zamanda İSKİ başta olmak üzere altyapı çalışmalarına başlanacaktır.

-   BAŞAKŞEHİR'E aile danışma merkezi, çocuk ve gençlik merkezi, kadın sığınma evi, kırsal bölgelerde toplum merkezi, yaşlılar için yaşlı dinleme merkezi, özürlü vatandaşlarımızı hayata ve topluma kazandıracak, toplum içerisinde yaşamalarını destekleyecek projeleri geliştirme hususunda somut çalışmalarınız var mı?
(Fatih Kılıçarslan)
UYSAL: Söz konusu alanlarda projelerimiz plan, program doğrultusunda gelecek yıllarda hayata geçirilecektir.

-  GÜVERCİNTEPE Mahallesi, Ahmet Yesevi Caddesi 20. Sokak sakinleri olarak size bir sıkıntımızı arz etmek istiyoruz. Sokağımızda doğalgaz hattı yok. 21. ve 18. Sokak'ta varken neden bizim sokağımızda yok? (20. Sokak sakinleri)
UYSAL: Sokağınızda İGDAŞ'ın çalışma yapmaması veya yapamaması teknik ve imar açısından bir sıkıntı olduğu içindir. Bu sorun giderildiğinde İGDAŞ gerekli çalışmaları yapacaktır.

- 1992'de Boğazköy'den aldığım kooperatif dairelerimi ne satabiliyor ne de kiralayabiliyorum. (Yasemin Öztürk)
UYSAL: Boğazköy'ün geleceğine yönelik çalışmalarımız son aşamasında. Önce kooperatif yöneticileri ve birlik yöneticileriyle toplantılar yaptık. Sorunların hızla çözülmesine yönelik olarak nelerin, kim veya kimler tarafından yapılabileceğini tartıştık. İnanıyoruz ki yakın bir gelecekte Boğazköy, hak ettiği yer ve değere ulaşacaktır.

- MARMARAY, Bahçeşehir'e kadar gelecek mi? (Gürcan Bakkalcı)
UYSAL: İstanbul Büyükşehir Belediyesi nezdinde yaptığımız girişimlerin sonucu olarak Marmararay Projesi'nin, Bahçeşehir üzerinden Hadımköy'e kadar uzatılması sağlanmıştır.

-  EMLAK vergisi artışı fazla değil mi?      (Yeşil Aktürk)
UYSAL:Başakşehir Belediyesi olarak bizim yaptığımız bir artış yok. Sadece emlakların yapılan araştırma ve piyasa incelemeleriyle gerçek bedellerinin kayıtlara yansıtılmasıdır. İlk bakışta artış gibi gözükmesine karşın belirlenen bedellerin, gerçek bedeller olduğunu düşünüyoruz.

- SEL felaketinde Bahçeşehir Hayvan Barınağı yıkıldı. Yeni bir barınak yerine, neden Küçükçekmece'ye bağlı bir barınağı kullanıyorsunuz? (Sertaç Özmansur)
UYSAL: Kullanılmaz hale gelen Bahçeşehir Hayvan Barınağı'nı, Eşkinoz Deresi yatağına yakın oluşu nedeniyle yenilemedik. Küçükçekmece Belediyesi sınırları içinde hayvan barınağına uygun bir yer olmaması nedeniyle- ortak kullanıyoruz. Bu sorunun köklü çözümüne yönelik Büyükşehir Belediyesi'ne önerilerimizi sunduk.

- ŞAHİNTEPE'deki yanıcı ve parlayıcı depolar (Azatlı Baruthanesi) için bir projeniz var mı? (Erol Çalışkan)
UYSAL: Bu alan SİT alanıdır. Bu alana bir üniversite yapılmasına yönelik devam eden teklif çalışmalarımız var.

- BAYRAMLARDA mesaj yolluyorsunuz. Bunların mesaj ücretlerini cebinizden mi  ödüyorsunuz?
UYSAL:  SMS mesajları için Belediye Meclisi'nin başkanlığa verdiği bütçeden, kişi olarak özel mesajlarım da kendi bütçemden ödenmektedir.
Akşam


Geri Dön