28 / 03 / 2024

Ordu Büyükşehir hafriyat toprağını yeniden değerlendiriyor!

Ordu Büyükşehir hafriyat toprağını yeniden değerlendiriyor!

Her geçen gün büyüyen ve gelişen Ordu’da inşaat faaliyetleri sonucu ortaya çıkan hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından geri dönüşüme tabi tutularak farklı rehabilitasyon projelerinde değerlendiriliyor.




Her geçen gün büyüyen ve gelişen Ordu’da inşaat faaliyetleri sonucu ortaya çıkan hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları, Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından geri dönüşüme tabi tutularak farklı rehabilitasyon projelerinde değerlendiriliyor. Şimdiye kadar yol, altyapı ve çevre düzenlemesi gibi farklı çalışmalarda 100 bin metreküp hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları kullanılarak tekrar ekonomiye kazandırıldı.

 

Hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının çevreye zarar vermeyecek şekilde öncelikle kaynakta azaltılması, toplanması, geçici biriktirilmesi, taşınması, geri kazanılması ve bertaraf edilmesine ilişkin önemli düzenlemeleri hayata geçiren Büyükşehir Belediyesi, bunların değerlendirilmesiyle ilgili de farklı uygulamalar yapıyor.

 

ALTYAPI VE ÇEVRE DÜZENLEME ÇALIŞMALARINDA KULLANILIYOR

 

Toplanan hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıkları, uygun rehabilitasyon alanlarına yönlendirilerek öncelikle yol, otopark, kaldırım, drenaj ve diğer altyapı çalışmalarında dolgu malzemesi olarak kullanılıyor. Bitkisel üretime uygun nitelikteki hafriyat toprağı ise park, bahçe ve yeşil alan yapımında rekreasyon çalışmalarında değerlendiriliyor.

 

Talep gelmesi hâlinde özel mülkiyete ait arazilere de ücretsiz olarak toprak dökülüyor. Mülk sahibinin muvaffakatname ve tapuyla yapacağı başvuru doğrultusunda söz konusu arazilere, bitkisel üretime uygun nitelikte toprak veya dolgu malzemesi dökülerek bu alanlar tarımsal üretim için uygun hâle getiriliyor.

 

100 BİN METREKÜPLÜK GERİ DÖNÜŞÜM SAĞLANDI

 

Büyükşehir Belediyesinin tespit ettiği yol, altyapı ve çevre düzenlemesi gibi farklı uygulama alanlarında şimdiye kadar 100 bin metreküp hafriyat toprağı kullanılarak geri dönüşümü sağlandı.

 

Yapılan çalışmalar neticesinde hem hafriyat toprağı, inşaat ve yıkıntı atıklarının kontrolsüz şekilde dökülmesiyle ortaya çıkacak çevre ve görüntü kirliliği önleniyor hem de yeni park, yol ve tarım alanları ortaya çıkarılıyor.

 

 


Ordu Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön