28 / 03 / 2024

Ordu Büyükşehir'den Ahşap ve Taş Yapıları Koruma Sempozyumu!

Ordu Büyükşehir'den Ahşap ve Taş Yapıları Koruma Sempozyumu!

Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından “Geleneksel Ahşap ve Taş Yapılarda Koruma ve Onarım” konulu sempozyum düzenlendi.




Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından “Geleneksel Ahşap ve Taş Yapılarda Koruma ve Onarım” konulu sempozyum düzenlendi.

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi Karadeniz Tiyatrosunda ilk gün Genel Sekreter Yardımcıları Hikmet Yıldırım ve Bülent Civelek’in de katıldığı ve iki gün süren seminerde ahşap yapıların korunması, onarımı ve doğru restore edilmesiyle ilgili katılımcılara bilgiler verildi.

 

SEMPOZYUM İLGİ UYANDIRDI

 

İTÜ Mimarlık Fakültesi Restorasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeynep Ahunbay, Orman Endüstri Yüksek Mühendisi Demet Sürücü, Yüksek Mimar Ayşe Nüvit Bayar ve Yüksek Mimar Müge Günel’in taş ve ahşap yapıların onarımı ve doğru restorasyonuyla ilgili bilgilendirme yaptığı sempozyumda örnek çalışmalar da sunuldu.

 

Ahşap ve taş yapıları korumanın amacının özel değerlerin korunması, yerel, ulusal ve evrensel kimliğin tanımlanmasına yardımcı kültürel mirasın yaşatılması ve kültürel yönden sağlıklı bir yaşam çevresi sunmak olduğu belirtilen sempozyumda ahşabın unutulan bir yapı malzemesi olduğuna dikkat çekildi. 21 milyon hektarlık ormanlık alanı bulunan Türkiye’de ormanların yüzde 71’inin yapı malzemesinde kullanıldığının belirtildiği sempozyumda katılımcılara ahşapla ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında da bilgi verildi. Bu yanlış bakış açısının ülkemizi ahşap malzeme kullanımından uzaklaştırdığına vurgu yapılırken, ahşabın çelikle kıyaslandığında yangın anında daha güvenli olduğu, ABD’de insanların %92’sinin ahşap yapıları tercih ettiği ve basit bir onarım ve periyodik bakımla ahşabın daha uzun yıllar hizmet verebileceği ifade edildi.

 

Taş yapıların korunmasında temel prensipler, bu yapıları korumada disiplinler arası çalışma ve mobil koruma laboratuvarı konularında da bilgilerin verildiği sempozyumda, taş ve ahşap yapılarda yürütülen koruma ve restorasyon çalışmalarından da örnekler sunuldu.

 

 

 

Ordu Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön