26 / 04 / 2024

Ordu Dayınlı Köprüsü ve Kurtlu Çeşme restore edilecek!

Ordu Dayınlı Köprüsü ve Kurtlu Çeşme restore edilecek!

Kültürel miraslarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla yeni projeleri hayata geçiren Ordu Büyükşehir Belediyesi, Gülyalı Kestane Mahallesi’nde bulunan tarihi Dayınlı Köprüsü ve Kurtlu Çeşme’nin restorasyonu için çalışma başlattı.




Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Ordu Büyükşehir Belediyesi, ilimizin zengin tarihi ve kültürel miraslarını gelecek nesillere aktarmak amacıyla yeni projeleri hayata geçiriyor.

 
RESTORASYON PROJELERİ HAZIRLANIYOR

 

Kestane Mahallesi’nde, kaderine terk edilmiş, yıllarca bakımsız kalmış köprü ve çeşmenin aslına uygun olarak yenilenmesi için İmar ve Şehircilik Dairesi Başkanlığı Tarihi Mekanlar ve Kent Estetiği Şube Müdürlüğü tarafından restorasyon projesi hazırlanıyor. Büyükşehir Belediyesi bünyesinde çalışan ve kültür varlıklarının restorasyonu konusunda uzman bir ekibin titizlikle hazırladığı projeler, tamamlandıktan sonra Samsun Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun onayına sunulacak. Kurul onayından sonra yapım süreci başlatılarak köprü ve çeşme aslına uygun olarak restore edilecek.

 
ESER ZENGİNİ KESTANE MAHALLESİ

                            

Cumhuriyetin ilk yıllarında şehir merkeziyle mahalle arasındaki yaya ulaşımını sağlayan Kestane Deresi üzerine kurulu Dayınlı Köprüsü, kesme taştan yapılmış ve köprünün iki ucu kayalara oturtulmuş. Tek gözlü kemer köprünün sonradan eklendiği tespit edilen moloz taş korkuluklarının bir kısmı yıkılmış durumda bulunuyor.

 

Kurtlu mevkiinde, yolun alt tarafında yer alan çeşme ise son derece özgün bir eser. Kesme taştan inşa edilmiş olan çeşmenin cephesi 1 basık kemer, 1 kepçe oluk ve 4 adet sütunçeden oluşuyor ve alınlık üzerinde 2 adet hayat ağacı motifi bulunuyor.

 



Ordu Büyükşehir Belediyesi



Geri Dön