18 / 04 / 2024

Ordu Gölbaşı Cami'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Ordu Gölbaşı Cami'nin restorasyon çalışmaları tamamlandı!

Ordu Büyükşehir Belediyesi,Gölbaşı Cami'nin restorasyon çalışmalarını tamamladı. Belediye şimdide Gölbaşı Camisi’ne minare yapılması için proje hazırladı. İhalesi yapılan, bölgenin mimarisine uygun olarak inşa edilecek projenin yapım çalışmasına başlanıldı.




Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, restorasyon çalışmaları tamamlanan 146 yıllık caminin minare projesinin başladığını belirtti. Yılmaz, “Tarihi ve kültürel mirasımızla ilgili yürüttüğümüz restorasyon çalışmalarında önemli mesafeler aldık. Ecdadımızdan kalan birçok tarihi çeşme, köprü, cami vb. eserlerimizi onararak geleceğe kazandırdık. Uluslararası karayolu güzergahında bulunan ve minaresiz olan Gölbaşı (Yenipazar) Camisi’nin görünümü, Büyükşehir’in çalışmalarıyla aslına uygun hale getirildi. Şimdi ise minaresi için hazırlanan projenin uygulama çalışmaları başladı. İnşallah 5 ay içerisinde de minareyi inşa edeceğiz” dedi.



1870 yılında yapılan ve 19. yy. taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biri olan tarihi Gölbaşı (Yenipazar) Camisi’nin minaresini gösteren özgün herhangi bir veri bulunmadığını belirten Başkan Yılmaz,, 1939 yılındaki depremde yıkılan minarenin yeniden inşa edilmesi için yakın çevresindeki yıkılmış ya da ayakta olan dönem camilerinin minare tiplerini tespit ederek proje hazırladıklarını kaydetti.

Caminin daha önce restore edildiğini hatırlatan Yılmaz, şöyle konuştu: “Yapılan restorasyon kapsamında caminin dış cephesi tamamen elden geçirilirken, iç mekanda döşeme ve tabanlar onarıldı, minber ve kürsü de yenilendi. Bodrum kısmı kadınlar mescidi olarak düzenlenen caminin dış cephesinde aydınlatma elemanları kullanıldı. Eski durumu ibadet için oldukça bakımsız ve kullanışsız olan cami, yürütülen bu çalışmayla vatandaşların kullanımına açıldı.”




Fatsa Posta


Geri Dön