28 / 03 / 2024

Ordu - Sivas yolu tamamlanıyor!

 Ordu - Sivas yolu tamamlanıyor!

İlk defa 1875 yılında Sultan Abdülaziz döneminde gündeme getirilen, 1880 yılında Sultan 2. Abdülhamid döneminde projesi çizilen ancak savaşlar ve parasızlık sebebiyle bir türlü gerçekleştirilemeyen, Ordu - Sivas yolu bitiyor.



İlk defa 1875 yılında Sultan Abdülaziz döneminde gündeme getirilen, 1880 yılında Sultan 2. Abdülhamid döneminde projesi çizilen ancak savaşlar ve parasızlık sebebiyle bir türlü gerçekleştirilemeyen, hatta bir dönem Sovyet tanklarının sıcak bölgelere ineceği korkusuyla NATO tarafından yapılması engellenen Ordu - Sivas yolu, Karadeniz'in sert ve engebeli coğrafyasının zorlu şartlarına rağmen tüm hızıyla sürüyor.


Mevcut Ordu- Sivas yolunun hayli yorucu ve sıkıntılı olması, ayrıca yüksek rakımdan geçtiği için kışın kardan dolayı sık sık kapanması üzer ine yaklaşık 140 yıl önce planlanmasına rağmen siyasi ve sosyal sebepler yüzünden bir türlü yapılamayan, soğuk savaş döneminde muhtemel bir Rus işgalinde tanklarının Karadeniz'den İç Anadolu'ya kolayca ulaşabileceği korkusuyla yapılması NATO tarafından da engellenen Dereyolu, bu gün Ordu- İskenderun arasındaki 775 km'lik Karadeniz- Akdeniz yolunun Ordu ili etabını oluşturuyor. Halk arasında 'Dereyolu' olarak adlandırılan ve Karadeniz'in zorlu coğrafi şartlarında toplam uzunluğu 88 km olan güzergahta devam eden çalışmalar NATO'ya inat sürüyor. Karayolları 7. Bölge Müdürü Mehmet Çetin, 'Dereyolu' çalışmaları kapsamında Ordu-Uzunisa arasındaki 13 kilometrelik bölünmüş yolun 2010 yılında hizmete açıldığını, Uzunisa'dan başlayarak Topçam'a kadar olan güzergahtaki çalışmalarında aralıklı olarak sürdüğünü kaydetti. Bu güzergahta uzunluğu yaklaşık 15 km olan 25 tünel bulunacağını belirten Çetin, "Ordu'dan başlayıp İskenderun'da biten 775 km'lik aksın bölge sınırlarımız içerisindeki uzunluğu 88 km'dir. Yolun Ordu çıkışı 13 km bölünmüş yol, 41.8 km'si tek yol olarak bitirilmiştir. Projenin toplam maliyetinin yaklaşık olarak 540 Milyon TL olacağı tahmin edilmekte olup, proje bünyesinde uzunluğu 14 bin 879 metre 25 adet tünel bulunmaktadır. 2014 sonu itibariyle kalan proje tutarı 193 milyon TL' dır. 2014 yılı içerisinde 59 milyon TL harcanmıştır" dedi.


3.5 SAATLİK YOL 1.5 SAATE DÜŞECEK


Türk mühendisleri tarafından adeta Ferhat gibi dağları delerek inşa edilen, Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak en kısa yol olan tarihi Dereyolu sayesinde, halen 114 kilometre olan ve tehlikeli virajlarla dolu Ordu- Mesudiye yolu 88 kilometreye düşecek. Bunun yanı sıra 3.5 saat olan Mesudiye - Ordu güzergahı da 1.5 saate inecek. 325 km olan ve 5 saat süren Ordu- Sivas yolu ise 2.5 saate düşecek.


İŞTE ETAPLARIYLA DEREYOLU:


Karayolları 7. Bölge Müdürü Mehmet Çetin'in verdiği bilgiye göre 5 ayrı etaptan oluşan Dereyolu inşaatının çalışmaları şöyle:


"1.Etap (Ordu-Uzunisa) - 13 km'likgüzergah 2010 yılında duble yol olarak hizmete açılmıştı.


2.Etap olan (Uzunisa- Gümüşköy)- HES'lere ulaşım yolu olarakta bilinen 15 km'lik bu güzergah 2A (10 m) olarak projelendirildi. Proje kapsamında 6 adet toplam 2 bin 259 m tünel, 370 m viyadük bulunuyor. Proje maliyeti 130 milyon TL olan bu güzirgahta 2011 yılında başlayan çalışmalar devam ediyor. 2014 yılı içerisinde 5.6 mm'lik kesim sathi kaplama seviyesinde tamamlandı.


3.Etap (Gümüşköy-Pınarlı)- 20 km uzunluğundaki bu güzergah 2A (10 m) standardında Enerji ve Tabii Kaynaklar Eski Bakanı M. Hilmi Güler döneminde DSİ tarafından yapılmıştı. Bu kesimde toplam uzunluğu 6 bin 757 m olan 13 adet tünel bulunuyor. Yoldaki eksiklikler Topçam- Mesudiye yolu ihalesi kapsamında yapılacak.


4.Etap (Pınarlı-Topçam) - 11 km uzunluğundaki bu yol 3A standartında ( 8 m) Topçam Barajı bünyesinde DSİ tarafından projesiz olarak genişletilmişti. Bu yoldan ulaşım sağlanması mümkün olmayınca projesi 2A (10 m) standardında yapıldı. Proje bünyesinde 2 adet toplam 2 bin 608 m uzunluğunda tünel bulunuyor. Proje bedeli 135 milyon TL olan çalışmada 2015 yılı başında ikmal ihalesi yapıldı. 2014 yılı içerisinde 7.2 km'lik kesim sathi kaplama seviyesinde tamamlandı.


5.Etap ( Topçam ayrımı- Mesudiye) - 20 km'lik yol 1A (12 m) standardında otoban şeklinde yapılmak üzere ihale edildi. Proje bünyesinde 3 bin 290 m uzunluğunda 4 adet tünel bulunuyor".



Takvim






Bu haber Hürriyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


2. Abdülhamit'in Anadolu'nun bölgelerini birbirine kavuşturmak amacıyla 1890 yılında Fransız mühendislere çizdirdiği Ordu-Sivas yolu 126 yıl sonra tamamlanma aşamasına getirildi.


Osmanlı padişahı 2. Abdülhamit Han'ın 1890 yılında Fransızlara çizdirdiği ve bugün Karadeniz-Akdeniz yolunun birinci etabı olan Ordu-Sivas bağlantısı, Karadeniz'in dik dağ ve yamaçlarında bütün zor şartlara rağmen Türk mühendis ve işçiler tarafından tamamlanma aşamasına getirildi.


2. Abdülhamit'in 1876 yılında tahta çıkmasının ardından Anadolu'nun bölgelerini birbirine kavuşturmak amacıyla 1890 yılında Fransız mühendislere çizdirdiği Ordu-Sivas yolu 126 yıl sonra tamamlanma aşamasına getirildi. Türk mühendisleri tarafından adeta Ferhat gibi dağları delerek inşa edilen, Karadeniz'i İç Anadolu'ya bağlayacak en kısa yol olan ve halen tehlikeli virajlarla dolu 114 kilometrelik Ordu- Mesudiye yolu 88 kilometreye düşecek. Bunun yanı sıra 3.5 saat olan Mesudiye- Ordu güzergahı da 1 saate inecek. 325 km olan ve 5 saat süren Ordu- Sivas yolu ise 2.5 saate düşecek.


"DAĞLAR DİZE İÇ ANADOLU DENİZE KAVUŞACAK”


Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Enver Yılmaz, Karadeniz-Akdeniz yolunun en zorlu ve yorucu etabı olan Ordu-Sivas yolunda sona gelindiğini belirtti. Yılmaz, "Asrın projesinde artık sona yaklaşıldı. Karadeniz-Akdeniz Yolu'nda çalışmalar tüm hızıyla sürüyor. Karadeniz-Akdeniz yoluyla birlikte, Ordu'dan Mesudiye 1 saate, Sivas ise 2.5 saate düşecek. 600 km'lik Karadeniz-Akdeniz yolu, Ordu-Sivas bağlantısının açılmasıyla birlikte tamamlanmış olacak. Yol sayesinde dağlar dize, İç Anadolu denize kavuşacak” dedi.


Yılmaz, dağların ve kayaların oyularak açıldığı yol güzergahında toplam uzunlukları 753 metre olan 8 adet köprünün 630 metrelik bölümünün tamamlandığını belirterek, "Kalan 123 metre uzunluğundaki köprünün yapımı hızla sürüyor. Projede toplam uzunlukları 15 km olan 25 adet tünel bulunuyor. Bunun 20 tanesi tamamlandı, 5 tanesinin yapımı tamamlanmak üzeredir. Ordu-Sivas bağlantısı 2017 yılı sonunda hizmete açılacaktır” diye konuştu.


Hürriyet




Geri Dön