19 / 04 / 2024

Organize sanayi bölgeleri dışında kalanlar ihracat yapamayacak!

Organize sanayi bölgeleri dışında kalanlar ihracat yapamayacak!

Sabah Gazetesi muhabiri Metin Can'ın haberine göre; Avrupa Birliği'ne ihracatta OSB'de üretim şartı geliyor. 2015 sonunda zorunlu hale gelecek uygulamadan çoğu sanayici habersiz. Sektör temsilcileri AB'yi çifte standartla suçluyor.



Türkiye' deki üretim yapan binlerce tesis için Avrupa Birliği'ne (AB) ihracatta yeni bir dönem başlıyor. Üç yıl aradan sonra müzarekelere başladığımız AB'nin müktesebatında sanayiciye kötü haber geldi. Çünkü bu müktesebata göre AB'ye ihraç edilecek ürünlerin OSB'lerde üretilmesi zorunluluğu var. Buna göre 2015 sonuna kadar üretimini OSB'de yapmayan firmalar, Avrupa ülkelerine mal satamayacak. AB'nin çevre, denetim ve enerji verimliliği için aldığı karar kapsamında Türkiye'deki 25 bine yakın tesisin OSB'ye taşınması ya da üretim yaptığı bölgenin Islah OSB statüsü kazanması gerekiyor. Ancak birçok firmanın ise konudan habersiz olduğu belirtiliyor. 


AB ÇİFTE STANDART YAPIYOR 


Sanayicisi ise AB'nin bu dayatmasına tepki gösteriyor. OSB'lerde üretim yapmanın önemine değinen Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu (OSBÜK) Yönetim Kurulu Üyesi Selim Yedikardeşler, "Ancak AB bu konuda Türkiye'ye çifte standart uyguluyor" dedi. Türkiye'deki OSB'lerin ve fabrikaların AB standardının üzerinde üretim gerçekleştirdiğini belirten, Yedikardeşler, "Avrupa müktesebatı bize gelince aslan kesiliyor, kendine gelince ise üç maymunu oynuyor" şeklinde konuştu. Müktesebat nedeniyle firmaların AB'ye ihracat sıkıntısı yaşayacağını söyleyen Bursa-Kestel Sanayici ve İşadamları Derneği (KESİAD) Başkanı Mustafa Ülker "Acil önlem şart" dedi. 


ERGÜN: HER TÜRLÜ KATKIYI VERECEĞİZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ise Islah OSB'lerin altyapılarının oluşturulması konusunda her türlü katkıyı sağlayacaklarını belirtti. Ergün, "Biz sanayi ülkesiyiz. Bunun için sanayi bölgelerinin altyapısını yeniden kurguladık. Kredilendirme başta olmak üzere her türlü katkıyı vermeye hazırız. Yeter ki sanayicimiz üretim yapsın" dedi.


Cahit Nakıboğlu 

ANTEP'İN YÜZDE 25'İ DIŞARIDA

Türkiye'de 280 adet OSB bulunduğu bilgisini veren Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kurulu Başkanı Cahit Nakıboğlu ise konuyla ilgili çalışmaları yürüttükleri bilgisini verdi. Nakıboğlu, Gaziantep'teki sanayi tesisilerinin yüzde 75'inin OSB çatısı altında faaliyet gösterdiği söyledi.


ISLAH OSB PROJESİ ÇÖZÜM OLACAK

12 Nisan 2011'de yayımlanarak yürürlüğe giren, 4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu'na eklenen geçici madde ile dağınık sanayi alanlarının Islah OSB kimliği kazanmasının önü açıldı. Aradan geçen sürede 30 adet başvurusu geldi. Ancak şimdilik bu başvuruların 9'u hayata geçebildi.


Sabah Gazetesi


Geri Dön