20 / 04 / 2024

Organize Sanayi Bölgeleri gelişti istihdam arttı!

Organize Sanayi Bölgeleri gelişti istihdam arttı!

Organize Sanayi Bölgeleri üretim, yatırım ve ihracata devam ediyor. Bölge genelinde 34 OSB'de faaliyet gösteren firmalar, onbinlerce kişilik istihdam yaratırken üretim ve ihracatla bölge ekonomisine katma değer sağlıyor...





Ege Bölgesi'nde planlı sanayileşmenin önünü açan Organize Sanayi Bölgeleri üretim, yatırım ve ihracata devam ediyor. Bölge genelinde 34 OSB'de faaliyet gösteren firmalar, onbinlerce kişilik istihdam yaratırken üretim ve ihracatla bölge ekonomisine katma değer sağlıyor.



İzmir'de 2012'de Organize Sanayi Bölgeleri'nde 25 yeni yatırım gerçekleştirip, 3 bin 240 kişiyi istihdam eden girişimciler, bu yıl 9 organize sanayi bölgesinde 72 yeni fabrika kurdu. Yaklaşık 700 milyon doları bulan bu yatırımlarla 12 bin 500'ü aşkın kişiye istihdam imkanı doğdu. Aydın Organize Sanayi Bölgesi'nde çalışan sayısı 3 bine ulaşırken Çanakkale OSB'de birçok yeni yatırım faaliyete geçti. 


Bölgenin en güçlü OSB'lerinden birine sahip Manisa'da 172 fabrikada 37 bin 500 kişi çalışıyor. 41 yatırımcının inşaat ve yapılanma çalışmalarını devam ettirdiği Manisa'da yıl sonunda bu yatırımların tamamlanması ile çalışan sayısı 40 bini bulacak. 


ÜRETİME DEVAM Manisa Muradiye Sanayi Bölgesi'nde ise 70'e yakın fabrika ve Manisa'nın ilk Orta ölçekli Kooperatifine ait 86 işyeri yer alıyor. 7 bin kişi istihdam edilen bölgenin yanı sıra 2000 yılında kurulan Akhisar OSB bölgesinde 30 firma üretime devam ediyor. 15 firmanın da inşaat yapım çalışmaları devam ettiği OSB'de çalışan sayısı ise 3 bin. 13 sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği ve 2 bin kişinin çalıştığı Salihli OSB'nin yanı sıra Turgutlu Organize Sanayi Bölgesinde toplam 30 sanayi kuruluşu üretimini sürdürüyor. 


15 sanayi kuruluşunun inşaat çalışmalarının devam ettiği Turgutlu'da çalışan sayısı mevsimlik olarak 3 bin dolayında. 

Denizli OSB'de ise 159 firmada 25 bin kişilik istihdam rakamına ulaşılışmış durumda. 73 firmanın üretimini sürdürdüğü, 25'nin yatırımını devam ettirdiği Balıkesir OSB'de 5 bin 200 kişilik istihdam yeni fabrikaların tamamlanması ile birlikte 6 bine yükselecek. 

İŞE YOĞUNLAŞIYOR 180 firmanın faaliyet gösterdiği Uşak OSB 19 bin kişiye iş sağlıyor. 

Manisa OSB'nin kuruluşunda iitibaren 28 yıl boyunca Manisa OSB Bölge Müdürlüğü'nün ardından bir dönem Ege Bölgesi Sanayi Odası OSB Koordinatörlüğü görevinde bulunan halen OSB Danışmanı olarak faaliyetlerine devam eden Metin Ersan, "OSB'lerin planlı sanayileşme yanında bir diğer katkısı sanayicilerin inşaat ruhsatından, çalışmaya kadar ruhsat sorunlarını tek elden halletmesi ve enerji, arıtma su gibi temel ihtiyaçlarını sorunsuz bir şekilde gidermesi, bu sayede dünya ile rekabet etmek için uğraş veren sanayici, kendi işine kanalize olarak detayrla uğraşmaz. Sanayicinin çalışma hayatına büyük kolaylık getiren OSB'lerin başarısı tartılışmaz" dedi. 


İhtisaslaşma yükselecek Menemen ve Aliağa'da ihtisas OSB'lerin kurulduğunu, gelecekte bölge genelinde ihtisas OSB'lerde artış olacağını kaydeden Ersan, Marmara'da yeni ve büyük sanayi parselleri oluşturmanın maliyetinni arttığına dikkat çekerek, Ege Bölgesi'nin yerli ve yabancı yatırımcı için yeni cazibe merkezi olduğuna dikkat çekti. Ersan, OSB'lerde yatırım planlayan sanayicinin teşvik edilmesi gerektiğini vurguladı. Ersan, "OSB'ler sanayiciler, yatırımcılar için bir çok yatırım ve harcama ile oluşturulmuş alanlar. 

Teşvik ve tedbirle desteklenmezse, kent içindeki sanayici ile OSB'deki sanayici arasında bir fark olmaz ise planlı sanayileşme zaman alır. Her tür altyapısını oluşturmuş OSB için bedel ödemektense, sanayici tarla fiyatıyla bir yer alırım dememeli. Bunun için OSB'lerin teşvik tedbirleri ile desteklenmesi Metin gerekiyor" diye Ersan konuştu. 



Nihat Delibaşı/ Habertürk Gazetesi 


Geri Dön