26 / 04 / 2024

Organize sanayi bölgesi emlak vergisi muafiyeti!

Organize sanayi bölgesi emlak vergisi muafiyeti!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor. Vergide geçici vergi muafiyetleri bulunuyor. İşte organize sanayi bölgesi emlak vergisi muafiyeti...



Organize sanayi bölgesi emlak vergisi muafiyeti!

Türkiye sınırları içinde bulunan bina, arsa ve araziler emlak vergisinin konusuna giriyor.


Bina veya arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa bina veya arazide malik gibi tasarruf edenler oluyor.


Bir bina veya arazide paylı mülkiyet halinde malik olanlar hisseleri oranında mükelleftirler; Elbirliği mülkiyette ise malikler vergiden müteselsilen sorumludurlar.


Vergide meskenler için bazı muafiyetlikler uygulanıyor. Geliri olmayan tek mesken sahipleri diğer koşulları da taşımaları halinde vergiden muaf oluyor.


Ayrıca yeni inşa edilen yapılar da vergi değerinin 1/4'ü, inşalarının sona erdiği yılı takibeden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalandırılıyor.


Peki, organize sanayi bölgesi emlak vergisi muafiyeti nedir?


Geçici Muaflıklar dahilinde organize sanayi bölgesindeki yapılar da yer alıyor.


Emlak Vergisi Kanununa 3365 sayılı Kanunun 4'üncü maddesiyle eklenen fıkra ile Organize sanayi bölgeleri ile sanayi ve küçük sanat sitelerindeki binalar, inşalarının sona erdiği tarihi takip eden bütçe yılından itibaren 5 yıl süre ile geçici muafiyetten faydalanabiliyor.


Muafiyet için belediyeye bir dilekçe ile müracaat edilmesi gerekiyor.


İndirimli emlak vergisi uygulaması!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön