25 / 04 / 2024

Orhan İçöz: Türkiye'de turist harcamaları çok düşük!

Orhan İçöz: Türkiye'de turist harcamaları çok düşük!

Dünyada en çok turist çeken 6. ülke olan Türkiye'de turist harcamalarının çok düşük olduğunu söyleyen Prof. Dr. İçöz, kongre, kırsal, sağlık ve termal turizme yönelinmesi gerektiğini belirtti




Türkiye, dünyada en çok turist çeken 6'ncı ülke olmayı başarsa da yıllardır dünya turizm gelirlerinde ilk 10'a giremiyor. Dünya ortalaması kişi başına bin 66 dolar olan uluslararası turist harcamasının ülkemizde 750 doları aşamadığına dikkat çeken Yaşar Üniversitesi Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan İçöz, Türkiye'nin turizmde ucuza gittiğini savundu. İçöz, geçtiğimiz yıl 33 milyon 827 bin yabancı turisti ağırlayan Türkiye'nin kişi başına harcamada dünya ortalaması ile oluşan negatif fark nedeniyle yıllık 10 milyar dolara yaklaşan bir gelir kaybı yaşadığının tahmin edildiğini söyledi. 


Özel turizm türleri 

Son 10 yılda turist sayısında yaşanan hızlı artışa rağmen Türkiye'nin geçtiğimiz yıl dünya turizm gelirlerinde ancak 12'nci sırada yer alabildiğini belirten Yaşar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Orhan İçöz, Türkiye'nin yıllardır kitle turizmi ürünü olan 'her şey dahil konaklama' sistemini pazarladığına ve kitle turizminden yüksek gelir elde etmenin zor olduğuna dikkat çekti. İçöz, harcama düzeyi yüksek ancak çevreye verdiği zarar ve maliyetler nispeten düşük olan özel turizm türlerine yönelinmesi gerektiğine dikkat çekti. İçöz buna örnek olarak da kongre turizmi, kırsal turizmi, sağlık turizmi, termal turizmi gösterdi. 

İzmir'e yılın ilk yarısında gelen turist sayısının bir önceki yılın aynı dönemine göre yaklaşık yüzde 4.5 oranında gerilediğini de hatırlatan Prof. Dr. İçöz kentin sağlık ve termal turizmi potansiyelini değerlendirmesi gerektiğini söyledi. İçöz ayrıca İzmir'in turizm ürününün önemli ölçüde tarih, sağlık, termal, kongre ve kruvaziyer turizmine dayanması gerektiğini de belirtti.


2013'te ülkeler ne kadar gelir elde etti

Almanya, İngiltere ve Tayland'a, Türkiye'ye göre daha az yabancı turist geliyor ancak Türkiye'ye göre daha fazla gelir elde ediyorlar.

ÜLKE Turist sayısı (milyon kişi) Gelir (milyar dolar) 

ABD 69.8 139.6 

Fransa 84.7 56.1 

İspanya 60.7 60.4 

Çin 55.7 51.7 

İtalya 47.7 43.9 

Almanya 31.5 41.2 

İngiltere 31.2 40.6 

Tayland 26.5 42.1 



Yeni Asır




Geri Dön