25 / 04 / 2024

Orhan Tan: İş hayatında emin adımlarla ilerlenmeli!

Orhan Tan: İş hayatında emin adımlarla ilerlenmeli!

Ankara'nın ticari hayatında sergilediği başarı grafiğini, yaptığı hayır işleriyle zirveye taşıyan işadamı Orhan Tan, ticaretin inceliklerini SABAH Anadolu okurlarıyla paylaştı. Orhan Tan 'İş hayatında emin adımlarla ilerlenmeli' dedi...



Kırıkkale'de dev bir demir çelik tesisi kurmaya hazırlanan Tan'a göre, marka olmanın yolu yavaş ve emin adımlarla ilerlemekten geçiyor. 

Çünkü hızlı büyüyen hızlı sönüyor. 

Kendinizden bahseder misiniz? 

¦ 1940 Sivas doğumluyum. 10 yaşından bu yana Ankara'da yaşıyorum. Üniversiteyi burada okudum. 16 yaşında ticari hayata başladım; 57 senedir ticaretin içindeyim. Çimento, demir ve kereste satışıyla ticarete girdim. Boya fabrikasının ortağı oldum. Onun toptan satışını gerçekleştirdim. 1980'de kurduğumuz Tan Teneke, çalışmalarına hala devam ediyor. Bunun dışında Özçelik-İmaj'la ortak inşaatlar yaptık. Şimdi de Kırıkkale Demir Çelik Fabrikası'nı çalıştırmaya başlıyoruz. İşimiz piyasanın geçer akçesi olan inşaat demiri diyebiliriz. 

YAŞLILAR EVİ YAPTIK Ankara'ya kazandırdığınız projelerinizden bahseder misiniz? 

¦ Etimesgut'ta yaşlılar evi yaptık ve Etimesgut Belediyesi'nin işletmesine verdik. Bunun dışında Özçelik-îmaj-Tan ortaklığında AnkaSektör depremlerde sınıfta kaldı iş hayatında emin adımlarla ilerlenmeli Demir-çelik sektörünü değerlendirirsek, Türkiye nerede konumlanıyor? 

¦ Yuvarlak demir alanında Avrupa'da ikinciyiz. Almanya'dan önce geliyoruz. Dünyada da sekizinci sıralardayız. Aslında Türkiye bu anlamda olması gereken yerde. Ancak piyasanın ülke içinde sıkıntıları var. Örneğin, devlet demir çelik sektörüne hiçbir teşvik vermiyor. Yalnız gümrük ve KDV muafiyeti var. 

Ülkemizin bu alandaki gelişimi nasıl? 

¦ Türkiye'deki demir çeliğin çoğu hurdanın eritilmesiyle yapılıyor. Hurdanın önemli bir bölümü de yurtdışından geliyor. Türkiye'nin 9 milyar dolar hurda ithalatı var. Buna karşılık Kuzey Afrika bölümü Orta Doğu'nun büyük bir kısmı da Türkiye'den yuvarlak demir ithalatı yapıyor. Bunun daha fazla olması zor gibi. Türkiye'de otuz iki milyon ton çelik üretiyoruz. Daha büyük fabrikaların kurulacağını sanmıyorum. Yani bir anlamda sektör gerçek potansiyelini kullanıyor. 

Deprem nedeniyle acı günler yaşadık. 

Güvenli yapıların inşa edilmesi önemli. 

Bu anlamda demir-çelik sektörüne ne gibi görevler düşüyor? 

¦ İnşaat sektörü depremlerde sınıfta kaldı. 

Dayanıksız binalar, özensiz inşaatlar ve kalitesiz malzemeler nedeniyle yüzbinlerce insanımızı yitirdik. 2011 Van depreminin ardından başlayan kentsel dönüşüm inşaat sektöründe de farkmdalık yarattı. Artık daha bilinçli ve kontrollü binalar üretiliyor. Bu noktada demir çelik sektörüne de ciddi iş düşüyor. Daha kaliteli çelik imalatı yapılmalı. İnşaat sektörü de kaliteli çelik almaya dikkat ettigği takdirde depremler canımızı acıtmayacaktır. 

Kırıkkale'de demir-celik tesisi kurmaya hazırlanan Baskent'in başarılı işadamlarından i J tat Orhan Tan, iyi bir marka olmanın hangi süreçlerden geçilerek sağlanabileceğini anlattı ÖZELLİKLE TERCİH ETTİK Çevre illerde de yatırımlarınız var. Bunların başında Kırıkkale'de hizmete girecek demir çelik fabrikası yer alıyor. Fabrikayı anlatır mısınız? Neler üretilecek burada? 

¦ Ankara'ya yakın olması, Kırıkkale Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu'nun bize 5 kilo] metre mesafede bulunması nedeniyle Kırıkkale'yi tercih ettik. Ankara'da böyle bir fabrika yol Bu nedenle fabrikamız inşaat sektörünün gelişimine katkıda bulunup maliyetleri de düşürecek. Bölgeye en yakın fabrika Karabük'te. BurayfT 260-270 kilometre mesafede. Ama Ankara-Kırıkkale arası 70 kilometre. Kuracağımız fabrikanın istihdama da büyük katkısı olacak. 200'e yakın kişinin çalışacağı bu fabrika, ailelerle birlikte neredeyse 600 kişinin ekmek kapısı olacak. Fabrikada ocak ayında kereste, nisan ayında da inşaat demiri üretimine başlayacağız. Yıllık 200 bin kapasiteli bir fabrika olacak. Bugüne kadar harcadığımız para, kendi öz sermayemizle 50 milyar TL'yi buldu. Bir 10 milyar TL'de işletme sermayesine ilavemiz oldu. 

Çekirdekten yetiştim Ticaret hayatınızda öncelikleriniz ne oldu? 

Genç sektör temsilcilerine mesajlarmız var mı? 

¦ Öncelikle deneyim, bilgi lazım. Şu da unutulmamalı. Hızlı büyüyen hızlı söner. İş hayatında yavaş ve emin adımlarla ilerlemek lazım. Ben su ve çekirdek satmakla işe başladım. Deyim yerindeyse çekirdekten işi öğrendim. 

Nasıl marka kalınır? 

¦ Marka olmak önemli. 

Bunun için kalite şart. İşinizi düzgün yaparsanız markalaşırsmız. Kaliteli mal üreten bir adım ileridedir. 

One Tower projenizin marka olmasının sebepleri nedir? 

¦ One Tower'ın marka olmasının sebebi kalitesi ve mevkiidir. Çayyolu'nda yaptığımız dairelerde oturanlar buradan daire talep ediyor. 

Çünkü evlerin kalitesinden memnunlar.Aynı kaliteyi bulacaklarını biliyorlar. Yatırım yapan kişiler kalitesiz ürün ortaya koyarsan bir daha dönmezler. Bizim avantajımız bu unsura dikkat etmemiz. 

ra'nın en yüksek bölgelerinden Oran'da inşaasına devam ettiğimiz One Tower Kule Konut ve AVM projemiz bulunuyor. Başkent'in en yüksek kulesi olacak One Tower, 185 metre yüksekliğinde manzaraya sahip olacak. 


Sabah Ankara


Geri Dön