24 / 04 / 2024

Orman Bakanlığı'ndan Mahmud Efendi Külliyesi açıklaması!

Orman Bakanlığı'ndan Mahmud Efendi Külliyesi açıklaması!

Beykoz Çavuşbaşı'nda yapımı devam eden Mahmud Efendi Külliyesi'yle ilgili Marifet Derneği'nin ortaya attığı iddianın gerçek olmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, açıklama yaptı:



Beykoz Çavuşbaşı'nda yapımı devam eden Mahmud Efendi Külliyesi'yle ilgili Marifet Derneği'nin ortaya attığı iddianın gerçek olmadığı ortaya çıktı. Konuyla ilgili, Orman ve Su İşleri Bakanlığı yetkilileri, "C tipi mesire yeri olarak kiralandı, Külliye tarzında bir yapı için izin alınmadı. Konunun Mahmud Efendi Külliyesi ile kesinlikle bir alakası yoktur." denildi.


Beykoz Mahmut Efendi Külliyesi'ndeki kaçak binalar yıkılıyor!


BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI


Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Basın Müşavirliği konuyla ilgili açıklama yayınladı:


08.01.2016 tarihli bazı basın yayın organlarında "Mahmud Efendi Külliyesi Yıkım Kararı" başlıklı haberlere yer verilmiştir. 

Yıldıztepe C Tipi Orman İçi Dinlenme Yeri; Orman Genel Müdürlüğünün 10.01.2013 tarih ve 44 sayılı olurlarıyla tescil edilmiştir. 20.01.2014 tarihinde ihale yapılmış; akabinde 61.300,00 TL yıllık kira bedeli ile en yüksek teklifi veren Msn Enerji Besicilik Gıda İnş. Turizm Sanayi ve Tic. Ltd. Şti. ile kiralama sözleşmesi imzalanmış ve 31.01.2014 tarihinde saha teslim edilmiştir.


Beykoz Çavuşbaşı mevkiinde Külliye olarak verilen herhangi bir izin alanı yoktur. Söz konusu işlem külliye izni olmayıp, C tipi mesire yeri işletme hakkı kiralamasıdır. Konunun Mahmud Efendi Külliyesi ile kesinlikle bir alakası yoktur. İhalenin gerçeklemesi üzerine taraflarca sözleşme imzalanmıştır. 


Burada yapılan denetimler sırasında;


• Vaziyet planında olmayan ek binaların yapıldığı, 

• Vaziyet planında zemin artı bir kat olarak onaylanmış olan 3 adet binanın 4'er kat yapıldığı ve taban alanlarının büyütüldüğü, 

• Vaziyet planında 200 m2 ve tek katlı olarak onaylanmış olan kır kahvelerinin taban alanlarının büyütüldüğü ve iki katlı yapıldığı, 

• Vaziyet planında otopark alanı olarak onaylanmış olan sahada 11 m. derinliğinde kazı yapıldığı ve yine sahanın bir kısmında ikinci katına devam edilmekte olan inşaat bulunduğu,

• Onaylı vaziyet planına uyulmadığı tespit edilmiştir.


Kamuoyu ile paylaşıldığı gibi C tipi mesire yeri onaylı vaziyet planında öngörülen tesislerin, ihtiyaca cevap vermediği gerekçesiyle idaremize ulaşmış herhangi bir revize vaziyet planı müracaatı bulunmamaktadır.


MEVZUATTA YERİ YOKTUR


C tipi mesire yerinde nelerin yapılıp nelerin yapılamayacağı vaziyet planında önceden bellidir ve izinsiz yapıların mevzuatta yeri yoktur. Birimlerimizce, İlgili firmaya imalat aşamasında vaziyet planına uygun davranmaları ve Sözleşme hükümlerine uyulması hususları anlatılmıştır.


"Yıldıztepe C Tipi Mesire Yeri İşletme Hakkının Kiraya Verilmesi İşi Sözleşmesi'nin" 16.36 ncı maddesinde" 


İŞLETMECİ; tasdikli planda belirtilen kullanım alanlarının türünü, sınırlarını, kapasitelerini ve kullanım amaçlarını değiştiremez, ilave yapamaz" hükmü yer almaktadır.


Bu sözleşme taraflarca imza altına alınmıştır.


"GÖREVLERİNİ YERİNE GETİRMİŞLERDİR"


Görevlilerce yapılan incelemelerde tüm bu yapılan mevzuata aykırı imalatlar için "Suç Zaptı" düzenlenmişler ve görevlerini yerine getirmişlerdir. Yasal işlemler yapılmamış olsa görevliler suç işlemiş sayılacaklardır. Suç zaptı tanzim edilerek Cumhuriyet Savcılığına iletilmiştir.


Vaziyet planı dışı yapılan iş ve işlemler yürürlükte bulunan mevzuatlara ve yapılan sözleşme hükümlerine aykırıdır. Bu konu ile de çok sayıda şikâyet bulunmakta olup, mevzuatlara göre işlemler gerçekleştirilmiştir. 


Basının ve kamuoyunun bilgisine sunulur.



Sabah


Haber Sözcü Gazetesi'nde şöyle yer aldı;


Merkezi İstanbul Fatih'te bulunan İsmailağa Cemaati'ni temsil ettiğini iddia eden Marifet Derneği'nin Beykoz Çavuşbaşı'nda yapımına iki yıl önce başladığı külliye inşaatında dün iki yıkım yaşandı. İsmailağa Cemaati'nin lideri Mahmut Ustaosmanoğlu adına yapılan külliye inşaatının alanında Çevik Kuvvet geniş güvenlik önlemi aldı. Polis eşliğinde inşaat alanına giren iş makinelerini, cemaat üyesi bir grup, giriş kapısmda karşıladı. Makineleri içeriye almak istemeyen grup ile polis arasında tartışma çıktı. Kısa süreli gerginliğin ardından grup dağılırken, alt kısımlarda bulunan ve kaçak olduğu öne sürülen iki binanın yıkımına hemen başlandı. 

ERDOĞAN VE DAVUTOĞLU İLE BİRÇOK BAKAN BURAYA GELMİŞTİ


Yıkıma direnen Marifet Derneği'nin yöneticilerinden Şefik Kocaman dikkat çekici açıklamalar yaptı. Şefik Kocaman, "Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız da Başbakanımız da buraya gelip inceleme yaptı. Kendilerine sunum yaptık. Birçok bakan da geldi. Seçimlere kadar herhangi bir sorunumuz yoktu. Dik duruşumuzdan dolayı cezalandırılıyoruz. Hukuksuz şekilde yıkım var. Maalesef siyaset çok temiz bir müessese değil" iddialarını dile getirdi. 

BİRTAKIM KİMSELERE PARALEL DENİYOR, BİZ DE DİK DURDUK..


Dik duruşun bedelini ödediklerini belirten Kocaman şöyle devam etti: "Birtakım kimselere paralel derliyor, bizim suçumuz da herhalde biraz fazla dik olmak. Özellikle bayrakların indirildiği, teröristlerin halaylarla karşılandığı zamanları eleştirdiğimiz için, çözüm sürecinin, çözülme sürecine doğru gittiğini söylediğimiz için üzerimize çok defalar gelindi." Dernek yöneticisi Şefik Kocaman yıkımın yapılma nedenini de daha önce yaptıkları şu açıklamalara bağladı: "Süleyman Şah Türbesi vatan toprağıdır, bunu taşımak uygun değildir, hiçbir tehlike olmaksızın, bir el ateş edilmeksizin askerin çekilmesi doğru değildir, dedik. Ankara'yı versen İstanbul'u isteyecek bir terör örgütüyle masaya oturulmaz, dedik. Biz bunlan hem şifahi yollardan muhatap olduğumuz devlet büyüklerine aktardık hem de dergimizde ve sosyal medyadan paylaştık. Bunların üzerine maalesef bu muameleye maruz kalmış bulunuyoruz." Kocaman, "Cezalandırılıyor musunuz?" sorusuna, "Öyle kabul ediyoruz" cevabını verdi. 

RESMİ İNTERNET SİTESİNDEN SERT BİR AÇIKLAMA YAPILDI 


İsmailağa Cemaati'nin resmi internet sitesinden yapılan açıklamada ise dernek eleştirildi ve "Görüldüğü şekliyle proje dışına çıkılarak cami dışında birçok binalar yapılmış, bu sebeple Orman Bakanlığı, cami ve abdesthane dışındaki binaların yapımının durdurulmasını talep etmiştir" denildi. 

CEMAAT İLE HÜKÜMETİ KARŞI KARŞIYA GETİRMEYİN' UYARISI 


Marifet Derneği'ni hedef alan açıklamada şu iddialara yer verildi: "Cemaatimiz ile hükümeti karşı karşıya getirme gibi bir tahrik yöntemi uygulama gayretine girmiş gözükmektedir. Yapılan her yanlış hareketin Efendi Hazretlerimize ve cemaatimize fatura edileceği gerçeğini unutmayalım. Külliyenin ne yapımında, ne de yapılan müdahalede, İsmailağa Camii İlim ve Hizmet Vakfı'nın ilgisi de dahli de söz konusu değildir.Cemaatimiz ve sevenlerimizden ricamız, art niyetli, provokatörlüğe soyunmuş kişi ve kuruluşların etkisinde kalarak herhangi bir taşkınlık yapmamalarıdır." 


Sözcü

Geri Dön