26 / 04 / 2024

Orman Genel Müdürlüğü'nün alanları kiralancak

Orman Genel Müdürlüğü'nün alanları kiralancak

Orman Genel Müdürlüğü'nün alanların içerisinde bulunan fabrika ve benzeri gibi alanların kiraya verilmesi öngörülüyor



AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in hazırladığı yasa tasarısıyla müsadere ile alman Orman Genel Müdürlüğü'ne geçen alanların içerisinde bulunan fabrika ve benzeri gibi alanların kiraya verilmesi öngörülüyor. Mevcut durum; sadece bu alanların ormancılık faaliyetlerine olanak tanıyor. Ancak öneriyle; bu alanlar sadece orman faaliyetlerinde değil, farklı alanlarda da kullanılabilecek.

TBMM gündeminde bulunan ve ormanların kiraya verilmesini öngören "Orman Yasası'nda değişiklik öngören öneri" ile rekreasyona ve toplum refahının artırılmasına tahsis edilmesi gereken ormanlarda toprak yağmasının önü açılıyor. Teklifin yasalaşması halinde ormanların birçok yararı göz ardı edilerek, yalnızca piyasalarda parasal karşılığı olan arsa ve bina değeri üzerinden "sözde kira" alınacak. Kiracılar ormanlara fabrikasını ya da ticarethanesini rahatlıkla kurabilecek.

AKP Burdur Milletvekili Bayram Özçelik'in imzasını taşıyan yasa teklifi, "Orman Yasası'nda değişikliği" öngörüyor. Bu çerçevede; Orman Yasası'mn 93. maddesinin üçüncü fıkrasında yapılan değişiklik; müsadere ile alınan Orman Genel Müdürlüğü'ne geçen alanların içerisinde bulunan fabrika ve benzeri gibi faaliyetlerin kiraya verilmesini sağlıyor. Teklifle; orman alanları, Türk Ticaret Yasası kapsamında fabrika veya ticarethane ise Cumhuriyet Savcılığı tarafından beraat karan verilmişse, söz konusu tesis Orman Genel Müdürlüğü tarafından 29 yıllığına kiraya verilebilecek.

TMMOB Orman Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Besim Sertok, teklifin yasalaşması durumunda, Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. Sertok, "Bu yasanın yürümeyeceğini bile bile hazırlık yapmak, Anayasa Mahkemesi'nin iptal tarihine kadar 'ne kaçırabilirsen o kadar kaçırmış olursun' mantığıdır. Bu, yangından mal kaçırmadır. Bu yasa teklifi ormanlarımız için 2/B'den daha tehlikeli bir durum yaratacaktır. Sözde kirasını veren herkes orman içinde fabrikasını, ticarethanesini kurabilecektir" dedi.

'Anayasa suçu'

Sertok, yasa teklifinin ormanların tahrip edilmesine yönelik "siyasi propaganda" niteliğinde olduğunu belirterek, "Teklif, orman suçlan için af niteliğindedir. Taslağın hazırlanmasıyla bile anayasa suçu işlenmiştir" diye konuştu. Sorunun kaynağının sermayenin içine düştüğü kriz olduğunu söyleyen Sertok, şöyle devam etti: "Sermaye, gözünü kamusal alanlar olan doğal ve yaband alanlara dikiyor. Bu olay coğrafi ve jeolojik bir afettir."

AKP'nin anayasada yapamadığı değişiklikleri bazı yasalar ile çeşitli yönetmelikleri yemden düzenleyerek gerçekleştirdiğini ifade eden Sertok, şunları söyledi: "Ormanlar, madencilerin, turizmcilerin, vakıf üniversitecilerinin, organik tarımcıların, off-ro-adcularm, Formula 1'çilerin, aromatik bitkili, meyve ağaçlı özel orman kurmak isteyenlerin, tüccarların, kısaca sermayedarların at koşturup cirit attıkları, deyiş yerindeyse 'yol geçen hanına' dönüştürülmüştür."
Ali Öztürk / Cumhuriyet


Geri Dön