18 / 04 / 2024

Orman içi köy nedir?

Orman içi köy nedir?

Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerler Hakkında Yönetmelikte belirtilen görevleri yapacak komisyonlar Genel Müdürlüğün teklifi, Bakanlığın onayı ile görevlendiriliyor. Peki yönetmelik hükümlerine göre orman içi köy nedir?



Orman içi köy nedir?

Orman içi köy, Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerler Hakkında Yönetmelik kapsamında şu şekilde tanımlanıyor: Evlerin toplu bulunduğu yerleşim alanlarından itibaren aralıksız olarak devam eden arazi topluluğu dört yönden ormanlarla çevrili olan köyler orman içi köy olarak ifade ediliyor.


Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerler Hakkında Yönetmelikte belirtilen görevleri yapacak komisyonlar Genel Müdürlüğün teklifi, Bakanlığın onayı ile görevlendirilir.


Görevlendirme

Bu Yönetmelikte belirtilen görevleri yapacak komisyonlar Genel Müdürlüğün teklifi, Bakanlığın onayı ile görevlendirilir.

             

Müracaat ve ön inceleme

(1) Orman içi köyler halkının kısmen veya tamamen yerleştirilmesi maksadıyla yapılan müracaatlar talebin yapıldığı yerin bağlı bulunduğu bölge müdürlüğüne yapılır.

             

(2) Bölge müdürlüğünce alınan talepler incelenerek rapor düzenlenir. Bu raporu düzenleyecek heyetin oluşumu ve düzenlenecek raporun şekline ilişkin hususlar Genel Müdürlükçe yönerge ile düzenlenir.

             

(3) Bölge müdürlüğünce bu rapor Genel Müdürlüğe gönderilir. Talebin uygun olması durumunda komisyonun görevlendirilebilmesi için Bakanlıktan olur alınarak bölge müdürlüğüne bilgi verilir.

             

(4) İnceleme raporunda;

             

a) Kısmen veya tamamen yerleştirilmesi talep edilen orman içi köyler halkının yeniden yerleşim gerekçelerinin neler olduğu,

             

b) Yeniden yerleşim ile ilgili taahhüdün verilip verilmediği,

             

c) Yeniden yerleşim yerinin aynı köy mülki sınırları içerisinde mi yoksa mülki sınır dışında mı olacağı,

             

ç) Yerleşim, mülki sınır dışında olacaksa bu işlemin sosyal problem yaratıp yaratmayacağı,

             

d) Orman içerisinden nakledilecek köyler halkının tüm arazilerinin ağaçlandırılacağı hususunun bilinip bilinmediği,

             

e) Nakledilecek köyler halkının arazilerinin Devlet yatırımlarından ötürü kamulaştırılıp kamulaştırılmadığı,

             

f) Yerleşim yeri ile ilgili alternatif alanların nereler olduğu,

             

g) Bu alternatif alanların çevresinde veya içinde Hazine arazilerinin bulunup bulunmadığı,

             

ğ) Yerleşim yeri için talep edilen yer veya yerlerin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı birimlerince görüşlerinin neler olduğu,

             

h) Tarım alanlarında da Tarım ve Köyişleri Bakanlığı birimlerinin görüşlerinin neler olduğu hususlarında detaylı ve haritaya dayalı bilgiler bulunur.



Orman Sınırları Dışına Çıkarılacak Yerler Hakkında Yönetmelik!


Geri Dön