28 / 03 / 2024

Ormanlar imara mı açılacak?

Ormanlar imara mı açılacak?

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, dün Resmi Gazete’de yayımlanan, “Hususi Ormanlar ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlar Yönetmeliği”nde yaptığı değişiklik tartışma yarattı.



Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın, dün Resmi Gazete’de yayımlanan, “Hususi Ormanlar ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlar Yönetmeliği”nde  değişiklik yaptı. Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın, bu değişiklikle özel ormanlara verilen yüzde 6’lık imar izninin yanı sıra kamu yararı gerektikçe bu ormanların imara açılmasına imkan tanınacağını savundu.


Küçükaydın, yönetmeliğin özellikle İstanbul Boğazındaki ormanları tehdit ettiğini öne sürerek konuyu yargıya taşıyacaklarını kaydetti. Küçükaydın Hürriyet’e şunları söyledi: “Bu yönetmelik aslında özel ormanların tamamen imara açılması anlamına geliyor. Son derece tehlikeli bir yönetmelik. Kimse Erzurum, Ağrı’daki ormanla ilgilenmeyecektir. Burada asıl önemli olan İstanbul Boğazı’ndaki ormanlar. Yani tamamen ranta yönelik bir uygulama olacak. Kamu yararı çerçevesinde enerji nakil hattı, haberleşme, su isale hattı, doğalgaz hattı, kanalizasyon, yol şebeke planındaki yollar özel ormanlar için tanınan yüzde 6’lık imar iznine dahil edilmemiş. Bu ormanlarımız adına çok kötü. 


Ormanlar imara mı açılacak?


YURTLAR İÇİN ÖZEL İZİN

Orman Kanunu’na 1986 yılında eklenen bir madde ile zaten özel ormanların yüzde 6’sı imara açılmıştı. Bu yönetmelik ile kamu yararı gerektiren tüm işlerde özel ormanlar imara açılabilecek. Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt yapılması için izin verilebilecek. Bunun için yönetmeliğe ‘Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt yapılması maksadıyla izin verilebilir. İzin verilen alanda yapılacak yol ve açık olarak düzenlenen; otopark, garaj, havuz, spor alanları ve benzeri tesisler ile enerji nakil hattı, su isale hattı, haberleşme, doğalgaz hattı, kanalizasyon gibi her türlü altyapı tesisleri ve yine Kanunun 17’nci maddesine göre genel kamu hizmetlerine yönelik verilen izinler hariç olmak üzere, binaların taban alanları toplamı, izne konu orman sayılan alanın yüzde on beş (yüzde 15)’ini geçemez’ maddesi eklendi.”


Orman yönetmeliği 2016!



Hürriyet 



Haber Yarına Bakış Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikle özel ormanlara tanınan yüzde 6’lık imar izni yüzde 15’e yükseldi. Bu kararla İstanbul Boğazı çevresi ve Belgrad Ormanı gibi bölgelere tesisler kurulabilecek.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın ‘Hususi Ormanlar ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlar Yönetmeliği’nde yaptığı değişiklik dün Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girdi. Değişiklik, özel ormanlara tanınan yüzde 6’lık imar iznini yüzde 15’e kadar yükseltiyor. Böylece özel ormanlara üniversiteler, yurtlar ve buralara bağlı tesisler yapılabilecek. İzin verilen alanda yapılacak yol, otopark, garaj, havuz, spor alanları ve benzeri tesisler ile enerji nakil hattı, su isale hattı, haberleşme, doğalgaz hattı, kanalizasyon gibi her türlü altyapı tesisleri yüzde 15’in dışında kalacak. Bu değişiklikle özel ormanların paramparça edileceğini savunan Orman Mühendisleri Odası Genel Başkanı Ali Küçükaydın, özellikle İstanbul Boğazı çevresindeki özel ormanların ranta açıldığını ifade etti.


Başbakan Ahmet Davutoğlu, geçen ay Mimar Sinan’ı anma programında İstanbul’un korunacağı mesajı vermiş ve “Çevre ve Şehircilik Bakanımız olmak üzere bütün bakanlarımıza en açık ve net talimatımız, bundan sonra İstanbul’a hançer gibi saplanan hiçbir eser yapılmayacak” demişti. Ancak dün ‘Hususi Ormanlar ve Hükmi Şahsiyeti Haiz Amme Müesseselerine Ait Ormanlar Yönetmeliği’nde yapılan değişiklik, İstanbul’un rant odaklı bir politikanın kıskacından kurtulamadığını gözler önüne serdi. Değişiklikle İstanbul Boğazı çevresindeki özel ormanların ranta kurban edileceği endişesini beraberinde getirdi.


YÜZDE 15 İMAR İZNİ ORMANLARI PARÇALAR

Orman Mühendisleri Odası Başkanı Ali Küçükaydın, özel ormanların da tıpkı devlet ormanları gibi Anayasa’nın 169. maddesi ile devletin gözetimi ve korumasında olduğunu hatırlattı.


Yüzde 6’lık imar izninin 15’e kadar çıkarılmasına kapı aralandığını dile getiren Küçükaydın, şunları kaydetti: “Bir ormanın yüzde 15 imara açılması demek o ormanın paramparça edilmesi demektir. Çünkü yüzde 15’lik imar alanı tüm ormana dağıtılıyor. Yol, otopark, garaj, havuz, spor alanları, enerji nakil hattı, su isale hattı, haberleşme, doğalgaz hattı, kanalizasyon hattı yapıldığında orman diye bir şey kalmaz.”


Böyle bir yönetmelik değişikliğinin Erzurum ya da Hakkari için çıkarılmadığına dikkat çeken Küçükaydın, “Özel ormanların çoğu İstanbul Boğazı çevresinde. Tamamen rantın göbeğinde. ” diye konuştu.


ORMAN İÇİNE ÜNİVERSİTE VE YURT İZNİ

Orman Kanunu’na 1986 yılında eklenen bir madde ile özel ormanların yüzde 6’sının imara açıldığını hatırlatan Küçükaydın kararı yargıya taşıyacaklarını söyledi. Küçükaydın, “ Artık kamu yararı gerekçesiyle özel ormanlar imara açılabilecek. Üniversitelere, Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürlüğüne yurt yapılması için izin verilebilecek.” dedi.


Yarına Bakış 


Geri Dön