19 / 04 / 2024

Örnektepe Mahallesi'nde otel inşaatı 4 sokakta toprak kaymasına yol açtı!

Örnektepe Mahallesi'nde otel inşaatı 4 sokakta toprak kaymasına yol açtı!

İstanbul Beyoğlu'ndaki Örnektepe Mahallesi'nde Haliç manzarasına yapılmakta olan otel inşaatı, 4 sokakta toprak kaymasına yol açtı. Evlerinin duvarlarında derin çatlaklar oluşan mahalle halkı korku içerisinde yaşıyor...



İstanbul Beyoğlu'ndaki Örnektepe Mahallesi, Haliç manzarasına hâkim bir yüksekliğe kurulu. Mahalle'de yapılan otel inşaatı yüzünden 4 sokak Haliç'e doğru kaydı. Toprak kayması nedeniyle mahalledeki evlerin içinde ve binaların dışında derin çatlaklar oluştu. Bazı çatlaklar, bir insanın elinin rahatlıkla girebileceği boyutta. Mahalle halkı evlerinde korkuyla kalıyor. Beyoğlu Belediyesi'nin bölge halkıyla ilgilenmemesi ise mahallelinin tepkisine neden oluyor. 


Kentsel dönüşüm korkusu 


Örnektepeliler, 2 yıl önce kendilerine yakın Bademlik Mahallesi'ne yapılan otelin ardından bölgedeki evlerin zarar gördüğünü belirtiyor. Bademlik, bu olayın ardından kentsel dönüşüm kapsamına alınmıştı. Örnektepe sakinleri mahallelerinin aynı süreci yaşamasından tedirgin. Mahalle halkı sorunlarını Aydınlık'a anlattı. 


'Eve girdiğimde titriyorum'


Bademlik Mahallesi'ndeki süreci hatırlatan Tahsin Değirmenci, "O dönem, otel yapılırken de evler yıkıldı. 'Yeni evler yapıp size vereceğiz, evlerin değeri artacak' dediler. Fakat yüksek maliyetler yüzünden kimse o evleri alamadı. Burada da aynısını yapmak istiyorlar. Biz mahallemizi, canımızı yasal zeminde koruyacağız" diyor. 


Mahalleliler, Beyoğlu Belediyesi'nin konuya ilgisiz olduğu görüşünde. Seher Yalçın çaresizliğini dile getiriyor. "Eve girdiğim zaman korkudan titriyorum. Böyle yaşamak olur mu? Evlerimiz yıkılıyor. Çaresizim. Nereye gideceğimi bilemiyorum." Seher Yalçın'ın kızı Raziye Duru da annesi için endişeli: "Annem korkusundan evine gidemiyor. Kalbi, şekeri olan bir kadın. Yetkililere sesleniyorum, bize yardımcı olsunlar. Bütün mahalledeki evler bu şekilde. 

Kiracılar evlerinden ayrılmak zorunda kaldı." 


'Evimizden olmak istemiyoruz' 


Çatlakların günden güne büyüdüğünü söyleyen Nadire Çelik ise, "Hepimiz mağduruz. Birileri otel sahibi olacak diye evimizden olmak istemiyoruz" sözleriyle tepki gösteriyor. 


'Can güvenliğimiz yok' 


Ev duvarlarının patladığını söyleyen Hasan Kavak da "Artık can güvenliğimiz yok" diyor. Kavak, "Belediye'den geldiler, kolonlarda çatlak yoksa bir şey olmaz dediler. Böyle yaşamak mı olur?" sözleriyle, belediyenin ilgisizliğini eleştiriyor. 


Belediye'ye dilekçe Mahalle halkı, önceki gün Örnektepe Mahallesi Muhtarı Doğan Şentürk'ün de aralarında bulunduğu bir heyetle Beyoğlu Belediyesi'yle görüştü ve sorunlarının giderilmesini talep eden bir dilekçe sundu. Yetkililer, belediye ekiplerinin mahalleye giderek inceleme yapacağına söz verdi.



Aydınlık Gazetesi 


Geri Dön