26 / 04 / 2024

Ortadoğu'daki en büyük kira piyasası Emirlikler'de

Ortadoğu'daki en büyük kira piyasası Emirlikler'de

Körfez ülkelerinden Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki en büyük kira piyasasına sahip olduğu bildirildi



Washington merkezli Uluslararası Para Fonu (IMF) tarafından yayınlanan rapora göre BAE, bölgedeki en gelişmiş 'mortgage' piyasasına sahip. Ülkedeki konutların yaklaşık yüzde 45'i de kiralanmış durumda.

Dünyadaki ev piyasasının 'sahiplik, kiralama ve sosyal ya da devlet destekli mesken' olarak üçe ayrıldığı raporda 1995-2007 yılları arasında Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Organizasyonu (OECD) üyesi ülkelerdeki nüfusun yüzde 65'inin kendine ait evlerde yaşadığı kaydedildi.

Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Orta Asya'da ev sahipliği oranı değişkenlik gösterirken bu oran Mısır'da yüzde 38, Suriye ve Tunus'ta yüzde 80 ve dokuz ülkede yüzde 50'nin üzerinde olmak üzere ortalama yüzde 64 civarında seyretti.

En çok yabancı işçi Emirlikler'de
IMF, yabancı işçi sayısının çok olması nedeniyle kiralama piyasası oranının BAE'de yüzde 45'e ulaştığını ve bölgede ilk sırada geldiğini vurguladı.

Resmi rakamlara göre 2009'un ortası itibariyle BAE'nin nüfusu 5 milyonu aşıyor ve yabancı çalışanlar 4 milyon ile nüfusun yüzde 81'den fazlasını oluşturuyor.

BAE'de emlak piyasası son yıllarda yabancılara da açıldı ve emlak sektörü 2007'de zirve yaptı. Fakat değer artışı fazla sürmedi ve küresel krizin etkisiyle 2008'de tüm ülkede özellikle emlak ve bankacılık sektörlerinde büyük düşüş yaşandı.

Merkez bankası verilerine göre ülkedeki 24 milli banka ve 28 yabancı banka birimi tarafından verilen kredinin miktarı 2008'de 18.8 milyar dolara ulaştı. Bunun BAE bankaları tarafından son 20 yılda verilen en yüksek miktardaki emlak kredisi olduğu belirtildi.
Sabah Emlak


Geri Dön