28 / 03 / 2024

Ortak konut kredisi nedir?

Ortak konut kredisi nedir?

Ortak konut kredisi bankalardan ister arkadaş, kardeş, akraba ya da eş ile birlikte ortak olarak yatırım ya da oturmak amacıyla kullanılabiliyor. Peki, ortak konut kredisi nedir? Nasıl kullanılır?



Ortak konut kredisi nedir?

Konut kredisi kullanarak mesken sahibi olmak isteyen kimseler; gelirlerinin tek başına kredi çekmek için yeterli olmaması halinde, istenilen kişi ile birlikte "ortak kredi" kullanabiliyor. Bankalar tarafından verilebilen bu kredi türüne ortak konut kredisi deniyor.


Ortak konut kredisi ile hem borca, hem de eve ortak olunmuş oluyor. Ortak konut kredisi bankalardan ister arkadaş, kardeş, akraba ya da eş ile birlikte ortak olarak yatırım ya da oturmak amacıyla kullanılabiliyor.


Ortak konut kredisi kullanırken bilinmesi gerekenler:

- Ortak tapu işleminde bankalar kişilerin adına ayrı ayrı krediler açarlar. Ama ipotek konutun tamamına konduğu için  kişiler birbirinin borcundan da sorumlu olurlar.

- Kaç kişinin ortak tapu yapabileceği bankalarda net değildir. Bankaların Tahsis birimleri başvuran kişileri inceler ve buna göre karar verirler. 

- Tapu işlemlerinde  ek  bir masraf çıkmıyor. Toplam alıcı masrafı, ikiye bölünerek tapuya ödeniyor.

- Bankalar ortak tapularda faiz oranı ve masrafı değiştirebilirler. Genellikle çok fazla olmamakla birlikte ek masraflar olabiliyor.

- Ortak tapu yapacak kişilerden biri, bankanın kredi politikasına uymuyorsa ortak tapu işlemine banka onay vermez.

- Eşlerde ortak tapu ile kredi kullanabilirler. Eşlerinde  krediye uygunluk şartı aranmaktadır. 

- Ortak tapular çoğunlukla kardeşler arasında yapılan bir işlemdir. İkametleri farklı olan kardeşler arasında sıklıkla kullanılır. 


Ortak konut kredisi ödenemezse ne olur?




Geri Dön