29 / 03 / 2024

Ortak konut kredisi ödenemezse ne olur?

Ortak konut kredisi ödenemezse ne olur?

Ortak konut kredisi nedir? Ortak konut kredisi şartları nelerdir? Ortak konut kredisinde ortaklardan biri kredi borcunu ödeyemiyor ise ne olur? İşte ortak konut kredisi kullanımı koşulları...



Ortak konut kredisi nedir?

Konut kredisi çekerek ev sahibi olmak isteyenlerin gelirlerinin tek başına kredi çekmek için yeterli olmaması halinde, istenilen kişi ile birlikte "ortak kredi" kullanılabiliyor.


Bu durumda bir ortakla gelirin birleştirilerek konut kredisi çekilmesi halinde ortak; hem borca, hem de eve ortak olmuş oluyor. 


Ortak konut kredisi bankalardan ister arkadaşınız, kardeşiniz, akrabanız ya da eşiniz ile birlikte ortak olarak yatırım ya da oturmak amacıyla kullanabiliyor.


Ortak konut kredisi ödenemezse ne olur?

Ortak konut kredilerinde karşılaşılan sorunlar arasında, bir ortağın payına düşen kredi borcunu öderken; diğer ortağın kendi payına düşen kredi borcunu ödeyememesi durumu yer alıyor.


Bu durumda ortak konut kredisini ortaklardan biri ödemiyor ise ne olur? Ortak konut kredisi ödenemezse ne olur, diyorsanız hemen yanıtlayalım.


Yukarıda da açıkladığımız gibi, ortak borç demek her bir borçlunun tüm borçtan sorumlu olması anlamına geliyor. 


Yani borcun yarısının ödenmesi; kendi payıma düşen kısım mantığı ile kredinin sorunlu hale gelmesini ve sonuç olarak yasal takibe geçilerek konutun satılmasına kadar gidebilecek süreci engellemiyor.


Bu noktada tek çözüm olarak, eğer mali güç de var ise, tapunun diğer hissesinin kendilerine aktarılması karşılığında tüm borcun yüklenilmesi olacaktır. 


Konut kredisi borcu erken ödenirse ne olur?




Geri Dön