26 / 04 / 2024

Ortak kullanım alanları kimin tapusu üzerinedir?

Ortak kullanım alanları kimin tapusu üzerinedir?

Sosyal tesis, ticari mahal, yüzme havuzu, tenis kortu gibi ortak kullanım alanları kimin tapusu üzerinedir, ayrıntılar için haberimizi inceleyebilirsiniz...



Ortak kullanım alanları kimin tapusu üzerinedir?

Ortak kullanım alanları kimin tapusu üzerinedir sorusunun yanıtından önce ortak kullanım alanları nelerdir sorusunu yanıtlamak doğru olacaktır. Ortak kullanım alanları; sosyal tesis, ticari mahal, yüzme havuzu, tenis kortu, ısı merkezi gibi bağımsız bölümlerin, başka parsel veya bağımsız bölümler tarafından da ortaklaşa kullandıkları yerlerdir.


Bu durum, eski tapu sicil nizamnamesinde müşterek methal olarak ele alınmıştır. Yeni Tapu Sicil Tüzüğü'nde ise 26. maddede açıklanmaktadır.


Madde 26 - Sosyal tesis, ticari mahal, yüzme havuzu, tenis kortu gibi taşınmaz mal veya bağımsız bölümler ortaklaşa kullanıma ayrılmış ise, malik sütununa faydalanan taşınmaz malların ada ve parsel veya bağımsız bölüm numaraları yazılır.

Ortaklaşa kullanılan yerler, faydalanan taşınmaz mallarda aynı ada ve parsel içerisinde olabileceği gibi, ortak sınırı olmaksızın ayrı ada ve parsellerde de bulunabilir.

Faydalanan taşınmaz malların kütük sayfasının beyanlar bölümüne, ortaklaşa kullanılan taşınmaz malın, hangi ada ve parsel veya bağımsız bölümle ortak olduğu belirtilir.

Ortaklaşa kullanılan yerler, kanuni istisnalar dışında, faydalanan bütün taşınmaz mal maliklerinin birlikte istemleri olmadan müşterek mülkiyete dönüştürülemez.


Ortak kullanım alanları kimin tapusu üzerinedir sorusunun yanıtı 26. maddeden de anlaşılacağı üzere; bu alanlar tapu kütüğünün mülkiyet sütununa şahıs isimleri değil yararlanacak taşınmazların ada ve parsel numaraları üzerinedir.



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön