24 / 04 / 2024

Ortak tapu alınır mı?

Ortak tapu alınır mı?

Bir gayrimenkulün tapusu, birden fazla kişi adına çeşitli oranlamalar ile paylaştırılması mümkün mü? Gayrimenkulün tapusu, birden fazla kişi adına düzenlenebilir mi? Ortak tapu alınır mı?



Ortak tapu alınır mı?

Gayrimenkulün tapusu birden fazla kişi adına çeşitli paylaştırmalar hesaplanarak yapılıyor ve bu şekilde düzenlenen tapulara ortak tapu adı veriliyor. Arasında akrabalık ilişkisi bulunmayan kişilerde ortak tapu alabiliyor. 


Tapunun ortak tapu olması için kan bağı şartı aranmıyor. Tapunun iki kişi üzerinde olması durumunda ortak tapu krediside kullanılabiliyor. Akrabalık ilişkisi yoksa 2 kişiden fazla olması bankalar tarafından onay almasını zorlaştırıyor. Bu işlemlerde toplam alıcı masrafı ikiye bölünerek ödeniyor. Tapu işlemlerinde ek bir masraf çıkmıyor. 


Tapunun iki kişi üzerine olması durumu hisseli tapu olarak da adlandırılıyor. Hisseli tapu; mülkiyetin sahibi olan ortakların isimlerinin ve sayılarının belirtildiği, resmi bir belge olarak ifade ediliyor. Hisseli tapularda gayrimenkulün sahiplerinin isimleri açık bir şekilde yazıyor ve bu gayrimenkulün kaç ortağı olduğu belirtiliyor.


Ancak bu hususta dikkat edilmesi gereken konu ise, hisseli tapularda sadece gayrimenkulün ortaklarının isimlerinin ve sayılarının belirtildiği konusu olarak belirtmekte fayda var.


Hisseli tapunun müstakil tapuya çevrilmesi söz konusu olabilyor. Bu aşamada öncelikle yapılması gereken şey tapu kaydının dikkatlice incelenmesi ve sonrasında da taşınmazın inşaatında bir imar sorununun olup olmadığı, ruhsatlı ve ruhsata uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediyeden kontrol edilmesidir. Taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmazın bölünme işlemleri yapılır ve müstakil tapuya çevrilebilir. Ancak bunun için taşınmazın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.



Hisseli tarla tapu satışı nasıl yapılır?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön