25 / 04 / 2024

Ortak tapu kira vergisi!

Ortak tapu kira vergisi!

Ortak tapuda olan konutun kira gelir vergisi normalden daha düşük bir miktarda ödeniyor. Ortak tapu kira vergisi için tıklayın...




Ortak tapuya sahip kişiler kira vergisini daha düşük ödüyor. Eğer konutunuzun tapusu eşinizle ortaksa, normalden daha az kira vergisi ödeyeceksiniz. Bunun nedeni ise, karı – kocanın tapu üzerinde konuta ortak gözükmesi. Hal böyle olunca, kira vergisi de ortaklık oranında ikiye bölünüp ödeniyor. Ortak tapulu kira vergisi hesaplamasını bir örnekle açıklarsak; Gayrimenkulünüzün yarısının size yarısının da eşinize ait olduğunu düşünelim. Bu durumda ödenecek emlak vergisi de iki eşit oranda bölünerek hesaplanır. 


İstisna tutarı avantajı...

İlgili mevzuata göre, kira gelir vergisi ödeyenler 3 bin TL'lik istisnadan yararlanıyor. Bunun için bir takvim yılında elde ettikleri toplam kira gelirlerine bakılıyor. Ortak tapuda olan konutun kira gelir vergisinde ise, normalde bir kez uygulanan 3 bin TL'lik istisna tutarı verginin iki ayrı kişi tarafından ödeneceği için ayrı ayrı 3 bin TL'lik istisnadan yararlanılıyor. Yani bu durumda 3 bin TL yerine 6 bin TL'lik istisna kira gelir vergisinden düşülüyor. 





Geri Dön