26 / 04 / 2024

Ortak tapu masrafları!

Ortak tapu masrafları!

Bir konutun tapusu birden fazla kişi adına çeşitli oranlamalar ile paylaştırılabiliyor. Söz konusu bu işlem, ortak tapu olarak ifade ediliyor. Peki ortak tapu masrafı ne kadar?



Ortak tapu masrafları!

Bir konutun tapusu birden fazla kişi adına çeşitli oranlamalar ile paylaştırılabiliyor. Söz konusu bu işlem, ortak tapu olarak ifade ediliyor.


Bankalar sizin istediğiniz ile veya bankanın kredi şartı olarak sunması sonucunda, ortak tapulu krediler kullandırabilir. 


Bankalarda ortak tapu genellikle gelir yetersizliği veya kardeşlerin arasında yapılan kredi işlemlerinde tercih edilir.


Ortak tapu işlemleri gerçekleştirilirken nelere dikkat etmeli?

Ortak tapu yapabilmek için akrabalık ilişkisi aranmamaktadır. Akraba olmayan kişilerde ortak tapu yaparak kredi kullanabilirler.


Ortak tapu işleminde bankalar kişilerin adına ayrı ayrı krediler açarlar. Ama ipotek konutun tamamına konduğu için  kişiler birbirinin borcundan da sorumlu olurlar.


Kaç kişinin ortak tapu yapabileceği bankalarda net değildir. Bankaların Tahsis birimleri başvuran kişileri inceler ve buna göre karar verirler. Ancak akrabalık ilişkisi yoksa 2 kişiden fazla olması bankalar tarafından onay almasına zorlaştırır.


Tapu işlemlerinde  ek  bir masraf çıkmıyor. Toplam alıcı masrafı, ikiye bölünerek tapuya ödeniyor.


Bankalar ortak tapularda faiz oranı ve masrafı değiştirebilirler. Genellikle çok fazla olmamakla birlikte ek masraflar olabiliyor.


Ortak tapu yapacak kişilerden biri, bankanın kredi politikasına uymuyorsa ortak tapu işlemine banka onay vermez.


Eşlerde ortak tapu ile kredi kullanabilirler. Eşlerinde  krediye uygunluk şartı aranmaktadır.


Ortak tapular çoğunlukla kardeşler arasında yapılan bir işlemdir. 


İkametleri farklı olan kardeşler arasında sıklıkla kullanılır.  Bankaların çoğunluğu ortak tapu işlemde herhangi bir zorluk çıkartmamaktadırlar.


Ortak tapu ile kredi çekilir mi?


Geri Dön