27 / 04 / 2024

Ortak tapu satışı nasıl yapılır?

Ortak tapu satışı nasıl yapılır?

Ortak tapu; bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki ortak tapuya sahip bir malik hissesini nasıl satar? Ortak tapu satışı nasıl yapılır?



Ortak tapu satışı nasıl yapılır?

Ortak tapu; bir gayrimenkuldeki ortakların sayı ve isimlerinin gösteren tapu türü olarak karşımıza çıkıyor. Peki ortak tapuya sahip bir malik hissesini nasıl satar? Ortak tapuda hisse nasıl satılır diye soruyorsanız hemen yanıtlayalım.


Ortak tapu satışı..

Hisseli satışlarda tapu üzerinde kaç hissedar varsa satış işlemi sırasında hepsinin tapuda kendi satış işlemini gerçekleştirmesi gerekiyor. 


Fakat isteyen hissedar birbirlerine ya da toplu olarak bir avukata vekalet de verebilirler. Hisse sahiplerinden biri eğer hissesini satmak istemezse satış iptali davası açabilir. 


Bunun yaşanmaması için satış günü tüm hissedarların paylarını satması gerekir. 


Ortak tapu satışı iptal edilir mi?

Hisse tapulu gayrimenkul alınırken tapuda bulunan hissedarların feragatnamelerinin verilmesi gerekir. Örneğin hissedarlardan biri hissesini tapuda belirtilen ortağına satmak isterse kendi hissesini ortağına satacağına dair tapudan bir ihtarname çekmelidir. Diğer ortak satın almak istemezse bunu yazılı olarak ortağına bildirmesi gerekir. 


Sonrasında hissesini satmak isteyen ortak istediği kişiye hissesini satabilir. Ancak bu işlemler yapılmadan ortaklardan biri kendi hissesini satarsa diğer ortağın satış iptal davası açma hakkı doğar.


Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir?

Hisseli tapunun müstakil tapuya çevrilmesi bazı şartlar gerekiyor ve bu işlem zor bir süreç olarak ilerliyor. Bu aşamada öncelikle yapılması gereken şey tapu kaydının dikkatlice incelenmesi ve sonrasında da taşınmazın inşaatında bir imar sorununun olup olmadığı, ruhsatlı ve ruhsata uygun olarak yapılıp yapılmadığının belediyeden kontrol edilmesidir. 


Taşınmazın imara uygun ve ruhsatlı olduğu durumlarda belediye ayırma işleminin olabilirliğine onay verdikten sonra taşınmazın bölünme işlemleri yapılır ve müstakil tapuya çevrilebilir. Ancak bunun için taşınmazın tüm hissedarlarının onayının olması gerekiyor.


Hisseli tapuyu ayırma!


Geri Dön