28 / 03 / 2024

Ortak tapularda emlak vergisi!

Ortak tapularda emlak vergisi!

Emlak vergisi mal sahibinin ödemesi gereken bir vergi olarak karşımıza çıkıyor. Peki, taşınmaz malın birden fazla sahibi varsa emlak vergisini kim öder? Ortak tapularda emlak vergisi ödemesi nasıl yapılır?



Ortak tapularda emlak vergisi!

Emlak vergisi, bina, arsa veya arazi gibi taşınmazlara sahip maliklerin devlete ödemesi gereken vergi olarak ifade ediliyor.  Emlak vergisi mülkün bağlı olduğu belediyeye iki eşit taksitte ödeniyor. Birinci taksit Mart, ikinci taksit ise Kasım ayında ödeniyor. Emlak vergisini zamanında ödemeyen mülk sahibi kanunun öngördüğü oranda gecikme cezası ödemek zorunda oluyor. Eğer ödemeye devam etmezseniz belediye mülkün tapu kaydına haciz kaydı koydurabiliyor gayrimenkulün satışını yaparkende cezalarını ödemeniz gerekiyor. 


Emlak vergisi sözkonusu taşınmazın bağlı olduğu belediyelere müracat ederek ödenebiliyor. Bir diğer ödeme şekli ise PTT havalesi ya da Belediyelerin banka hesap numaralarına emlak vergisi mükellef numarasıyla  ödeme yapılabiliyor. Peki, ortak tapularda emlak vergisi ödemesi nasıl olur?


Gayrimenkulün tapusu birden fazla kişi adına çeşitli paylaştırmalar hesaplanarak yapılıyor ve bu şekilde düzenlenen tapulara ortak tapu adı veriliyor. Gayrimenkulün birden fazla sahibin olması durumunda elbirliği mülkiyetinde mükellefler müşterek imzalı bir bildirim verebilecekleri gibi, münferiden de bildirim verebiliyor. Paylı mülkiyet halinde ise bildirim münferiden veriliyor. Bu hususla ilgili açıklamalara Emlak Vergisi Kanunu'nda yer veriliyor. İlgili Kanun Maddeleri aşağıda yer alıyor;


Bina vergisi

Mükellef:

Madde 3 – Bina Vergisini, binanın maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa binaya malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir binaya paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar.


Arazi vergisi

Mükellef:

Madde 13 – Arazi Vergisini, arazinin maliki, varsa intifa hakkı sahibi, her ikisi de yoksa araziye malik gibi tasarruf edenler öder.

Bir araziye paylı mülkiyet halinde malik olanlar, hisseleri oranında mükelleftirler. Elbirliği mülkiyette malikler vergiden müteselsilen sorumlu olurlar. 

Mülkiyeti ihtilaflı bulunan arazi için mutasarrıfı bulunmıyan kişiler tarafından ödenen Arazi Vergileri ihtilafın ödeme yapan aleyhine sonuçlanması halinde ihtilafla ilgili bulunanların karar tarihinden itibaren bir yıl içerisinde başvurmaları şartı ile kendilerine ret ve iade olunur. 



Ortak tapu konut kredisi nasıl alınır?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com 


Geri Dön