18 / 04 / 2024

Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

Gayrimenkule ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılan ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?



Ortaklığın giderilmesi davası nerede açılır?

Ortaklığın giderilmesi davası, taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılan dava oluyor.


Bu davadaki amaç ortaklar arasında çıkan anlaşmazlıkların ve uyuşmazlıkların mahkeme yolu ile ortaklıklarının giderilerek çözülmesi olarak ifade ediliyor. Peki, Ortaklığın giderilmesi davası hangi mahkemede açılır?


Ortaklığın giderilmesi davasında yetki Sulh Hukuk Mahkemelerinde oluyor. Dava açmak için, taşınmaz hangi il ya da ilçe sınırlarında ise o yer sulh hukuk mahkemesine bir dilekçe ile başvuruda bulunulması gerekiyor. Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi aşağıda yer alıyor:


Ortaklığın giderilmesi dava dilekçesi


SULH HUKUK MAHKEMESİNE

........



DAVACI..............:


VEKİLİ................:


DAVALILAR..........:


DAVA KONUSU......:İzale_i Şüyu(Ortaklığın giderilmesi)


DAVA DEĞERİ........:


AÇIKLAMLAR.........:


Babam ../../.. tarihinde vefat etti.Geriye miras olarak Erzincan ili,Merkez ilçesi ,İnönü Mahallesi,...ada,...pafta ....parselde kayıtlı bulunan ev kaldı.Bu taşınmaza iştirak halinde malik bulunmaktayız.Kardeşlerimle anlaşarak anılan taşınmazı paylaşma imkanımız olmamıştır.

Söz konusu taşınmazın ayni taksimi mümkün olmadığından satış yolu ile ortaklığın giderilmesini istiyorum.

Yine aramızda anlaşarak bu konuyu çözemediğimiz için söz konusu taşınmazın satılmak sureti ile ortaklığın giderilmesini istemek zarureti hasıl olmuştur.


DELİLLER.............:Her türlü delil


HUKUKİ NEDENLER..:TMK m.651 ve ilgili yasal mevzuat


SONUÇ VE İSTEM...:Yukarıda açıklanan nedenlerle,babamdan intikal eden Erzincan ili Merkez ilçesi,İnönü Mahallesi ,...ada,..pafta,parselde kayıtlı bulunan taşınmaz maldaki ortaklığın ayni taksimi mümkün olmadığından taşınmazın satışı suretiyle giderilmesine,masrafların ortaklar arasında paylaştırılmasına karar verilmesini arz ve talep ederim.



Ortaklığın giderilmesi davası harcı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön