23 / 04 / 2024

Ortaklığın giderilmesinde gayrimenkulun bölünebilirliğine bakılır!

Ortaklığın giderilmesinde gayrimenkulun bölünebilirliğine bakılır!

İzalei şüyu yani ortaklığın giderilmesi davasında sadece bu gayrimenkulun bölünebilirliğine bakılır. Şayet bölünebilir ise ortaklar arasında bölüştürülür. Hayır bölünemiyorsa bu halde satılır, parası bölüştürülür



Anneannemden kalan gayrimenkul için iki teyzem ve dayımın oğlu birlik olup anneme ortaklığın giderilmesi davası açtı. Ancak şimdi annem vefat etti. Biz annemle birlikte bu yerde oturuyorduk. Bu davada bizden kira isteyebilirler mi Davada satıştan sonra parayı mahkeme mi paylaştırır Bizden kira istenecek olursa bunun yanlış olduğuna dair itiraz hakkımız var mıdır Ö.K.

Sizin aleyhinize açılan dava izalei şüyu yani ortaklığın giderilmesi davasıdır. Böyle bir davada sadece bu gayrimenkulun bölünebilirliğine bakılır. Şayet bölünebilir ise ortaklar arasında bölüştürülür. Hayır bölünemiyorsa bu halde satılır, parası bölüştürülür. Satılması halinde bölüştürme işlemi mahkeme nezaretinde yapılır. Yani para ortakların arasına atılıp "Kendi aranızda bölüşün" denilmez. Sizden kira istenilemez, çünkü aranızda bir kira sözleşmesi yoktur. Ancak intifadan men keyfiyeti gerçekleşmiş ise yani diğer ortaklar da kullanmak istedikleri halde sizin tarafınızdan kullanılmalarına izin verilmemiş ise bu halde sizden kira bedeline eşdeğer bir tazminat olan ecrimisil talep edilebilir. Ancak bu ortaklığın giderilmesi davasından farklı bir dva konusudur. Bunun için ayn bir dava açılmalıdır ve siz de bu davada iddia ve delillerinizi ileri sürebilirsiniz. Ecrimisil bedelini de mahkeme kararlaştınr. Her iki dava da sizden habersiz görülmez. Bunlardan mutlaka haberiniz olur. Size mahkemeden davetiye gelir. Böyle bir davetiye gelirse mahkemeye gitmeyi ihmal etmeyin.

Posta/ Tamer Heper


Geri Dön