26 / 04 / 2024

OSB yöneticilerine Yapı Denetimi Eğitimi verildi!

OSB yöneticilerine Yapı Denetimi Eğitimi verildi!

İl özel idareleri ve belediyelerden sonra yapı ve yapı kullanma izni verme yetkisi bulunan tek kuruluş olan Organize SanayiBölgelerine, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilileri tarafından Yapı Denetimi Eğitimi verildi



Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) organizasyonunda 81 ildeki OSB yöneticilerine verilen eğitim, 11 Ekim 2010 tarihinde  Ankara  Sanayi Odası I. Organize Sanayi Bölgesi;nde gerçekleştirildi. Eğitim toplantısının açılışına Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz, Ankara Sanayi Odası Başkanı ve OSBÜK Başkan Yardımcısı Nurettin Özdebir, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı yetkilileri ve 81 ilden gelen OSB yöneticileri katıldı.

Toplantının açılışında konuşan Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Müsteşarı Önder Kıraç, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı ile OSB"lerin kesiştiği noktalardan biri olan imar mevzuatı ile Yapı Denetim mevzuatının nasıl çalışacağı ve neler getireceği hakkında bir araya geldiklerini belirterek, 'Bayındırlık ve İskan Bakanlığı olarak deprem felaketinden almış olduğumuz tecrübeden kaynaklanarak 4708 sayılı Yapı Denetim Kanunu uygulamaya konuldu. İlk olarak deprem riski yüksek olan 19 ilde gerçekleştirildi. Bakanlar Kurulu kararıyla 1 Ocak 2011"den itibaren 81 ilde uygulanmaya başlanacak' dedi.

Türkiye"de yapı envanteri için alt yapı oluşturulması ve tüm ruhsatlı binaların artık kayıtlı ortamda toplanması ihtiyacı doğduğunu söyleyen Müsteşar Kıraç, 1 Ocak 2011 tarihinde devreye girecek yazılım sistemiyle binaların teknik özelliklerinin arşivlenip kayıt altına alınacağını, ayrıca inşa aşamasında görev alan mühendislik hizmetleri veren kişiler ile bunu denetleyen yapı denetim firmalarının da kayıt altına alınarak, gelecekte yapılacak herhangi bir sorgulamada; hem binaların hem de kullanılan malzemenin istatistiki bilgilerine ulaşılacağını kaydetti.

şžu anda yasalarla belirlenmiş üç denetim birimi olduğunu ifade eden Kıraç, 'Bunlar İl Özel İdareleri, Belediyeler ve OSB;lerdir. Bu üç yönetim birimimizin denetim izni verirken çok bilinçli olmaları gerekiyor. çünkü oradaki sorumlulukların altına imza atıyor. Dolayısı ile herhangi bir can ve mal kaybına yol açan bir felakette, o ruhsatı veren idarenin, altında imzası bulanan yetkili kişileri bunun cezasını çekmek zorunda kalırlar' dedi.

OSBÜK Başkanı Mahmut Yılmaz da Tek Durak Ofis hizmeti veren ve katılımcılarının memnuniyetini en ön planda tutan OSB yönetici ve çalışanlarının, yapımına izin verdikleri, denetimini yaptıkları ve kullanım izni verdikleri bütün yapıların projesine uygun yapılması hususunda azami hassasiyeti gösterdiklerine ve göstereceklerine olan inancının tam olduğunu söyledi.
AA


Geri Dön