26 / 04 / 2024

OSB'lerde ruhsatsız yapıya geçit yok!

OSB'lerde ruhsatsız yapıya geçit yok!

Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Müfettişi Ersin Akpınar, OSB işletmelerinde arsa tahsisi, tesis işletmesi ve ruhsat kavramlarına değindi. Akpınar; "Ruhsatsız işletme varlığını sürdüremez. Kaçak inşaat muamelesi görür" d



Bilim, Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Müfettişi Ersin Akpınar, OSB işletmelerinde arsa tahsisi, tesis işletmesi ve ruhsat kavramlarına değindi. Akpınar; "Ruhsatsız işletme varlığını sürdüremez. Kaçak inşaat muamelesi görür" dedi.


 

ORGANİZE Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu'nun (OSBÜK) Kocaeli toplantısında sunum yapan Bilim Sanayi Ve Teknoloji Bakanlığı Rehberlik ve Teftiş Başkanlığı Müfettişi Ersin Akpınar, OSB yönetimlerinin sorumluluklarına arsa tahsislerine, arsa satışlarına ve OSB'leıin içerisindeki tesislerin işletilmesine dair katılımcılara bilgi verdi. OSB Uygulama Yönetmeliği'ni baz alan Akpınar; "Katılımcı, tahsis edilen arsa üzerindeki inşaatını OSB tarafından verilen ruhsata uygun olarak yapmak zorundadır. Tahsis edilen arsa üzerindeki inşaatın OSB mevzuatına ya da verilen ruhsata aykırılığının tespiti halinde, OSB tarafından verilecek sürede aykırılıkları gidermekle yükümlüdür. Aksi takdirde, kullanılmayan kısmın ifraz edilerek geri alınabileceğini kabul eder" hatırlatmasında bulundu. 


Ruhsatsız inşaata hayat yok 4562.sayılı kanunun 18.maddesini örnek gösteren Akpınar; "Katılımcılara tahsis veya satışı yapılan arsalar hiçbir şekilde tahsis amacı dışında kullanılamaz" diye konuştu. OSB Bölge Müdürlüğii'nce yapı ruhsatı, yapı kullanma izin belgeleri ve işyeri açma ve çalışma ruhsatlarının OSB'lerdeki işletmelere verildiğini belirten Akpınar; "Ruhsatsız inşaata başlanamaz. Ruhsatsız inşaat kaçak inşaat muamelesiyle değerlendirilecektir" diye konuştu. 


İmar kirliliği kavramı üzerinde duran Akpınar, ruhsatsız binalarda sınai faaliyetlere geçilmesinde sorumlulukları olanların cezai işlem göreceğini ifade ederek; "OSB'leıde faaliyet gösteren 378 adet işletmenin yapı ruhsatı, yapı kullanma izni ve işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı, bin 184 adet işletmenin yapı kullanma izni ve işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı. 4 bin 310 adet işletmenin ise sadece işyeri açma ve çalışma ruhsatının bulunmadığı tespit edilmiştir" bilgisini verdi. 

Tesisi OSB kuruyor "OSB'leriıı ihtiyacı olan elektrik, su. kanalizasyon, doğalgaz. arıtma tesisi, yol, haberleşme, spor tesisleri gibi alt yapı ve genel hizmet tesislerini kurma ve işletme, kamu ve özel kuruluşlardan satın alarak dağıtım ve satışını yapma, üretim tesisleri kurma ve işletme hakkı sadece OSB'niıı yetki ve sorumluluğundadır" açıklamasında bulunan Akpınar, konuyla ilgili OSB Uygulama Yönetmeliği'ne her zaman başvurulması gerektiğini belirtti. 


Ticari Hayat 


Geri Dön