25 / 04 / 2024

OSB'lerde yeni düzenleme yürürlüğe girdi!

OSB'lerde yeni düzenleme yürürlüğe girdi!

OSB'lerde yeni düzenleme bugün Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni Kanun ile OSB’ler artık gayrimenkul yatırım ortaklığı kurabilecek. Bakanlar Kurulu izni ile yurt dışında OSB kurulabilecek..



Geçtiğimiz günlerde TBMM'de kabul edilen Sanayinin Geliştirilmesi ve Üretimin Desteklenmesi Amacıyla Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

 

Kanun ile OSB’ler artık gayrimenkul yatırım ortaklığı kurabilecek. GYO, Sermaye Piyasası Kanununuda yer alan yönetim ve hisse çoğunluğu OSB tüzel kişiliğinde olmak ve münhasıran OSB’lerde faaliyet göstermek şartıyla kurulabilecek.

 

OSB’lerin kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklıkları, katılımcı hak ve yükümlülüklerine sahip olacak. Ancak Kanunun 18 inci maddesinde yer alan kısıtlamalar ile üretim yapmaktan ve üretim yapma taahhüdünden muaf olacak.

 

Bakanlık, OSB’lerin kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklıklarının üst yapılı veya üst yapısız parsel satışına, kiralanmasına ve üst hakkı kurulmasına ilişkin tavan bedeller veya prensipler ile satış, kiralama ve üst hakkı tesis edilecek sektörleri belirlemeye yetkili olacak.

 

OSB’lerin kuracağı gayrimenkul yatırım ortaklıklarının ana sözleşmesi, ortaklık yapısı, işleyişi, faaliyetleri ve diğer hususlar yönetmelikle düzenlenecek.

 

OSB'lerin su, elektrik ve doğalgaz gelirleri haczedilemeyecek ve amacı dışında kullanılamayacak. 

 

OSB'lere kredi faiz desteği sağlanabilecek

OSB'lere faaliyetleri için gerekli olan ve bakanlıkça uygun görülecek projeler için kredi verilebilecek, finans kuruluşlarından kullanılan krediler için ise kredi faiz desteği sağlanabilecek.

 

Bakanlar Kurulu kararı ile belirlenen il ve ilçelerdeki OSB'lerde yer alan parseller, tamamen veya kısmen bedelsiz tahsis edilebilecek.

 

Bakanlar Kurulu izni ile yurt dışında OSB kurulabilecek

OSB tüzel kişiliklerinin veya Türkiye’de yerleşik şirketlerin yetkili organlarınca karar alınması hâlinde yurtdışında OSB kurulmasına, kurulmuş olanlara ortak olunmasına ve bu OSB’lerin işletilmesine Bakanlar Kurulunca izin verilebilecek.

 

Yurt dışında kurulan OSB’lerin kuruluş ve işletilmesine ve bu OSB’lerde Türkiye’de yerleşik şirketlerce yapılacak yatırımlara yönelik Devlet yardımlarına ilişkin usul ve esasları belirlemeye Bakanlar Kurulu yetkili olacak.

 

Emlak vergisinden muaf olacak

1319 sayılı Emlak Vergisi Kanununun 4 üncü maddesinin (m) fıkrasına parantez içi ibareden sonra gelmek üzere “ile organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve sanayi sitelerinde yer alan binalar” ibaresi eklendi. Buna göre sanayi siteleri emlak vergisinden daimi muaf olacak yerler arasına yer aldı.

 

Yeni OSB Kanunu 2017!

 

Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com

 

 

 

 


Geri Dön