24 / 04 / 2024

Osman Ayık: Turizmde sorunlar sürüyor!

Osman Ayık: Turizmde sorunlar sürüyor!

Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği 'nin ( ANSİAD ) 2015 yılı 5'inci olağan toplantısında Türkiye Otelciler Federasyonu ( TÜROFED ) Başkanı Osman Ayık'ı ağırlandı.



Osman Ayık, ANSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı M. Sadi Kan'm yönettiği toplantıda, "Turizmde 2015 Yılma Bakış" başlıklı bir sunum yaptı ve turizm sektöründeki gelişmeleri değerlendirdi. 



Akra Barut Otel'de yapılan toplantıya ANSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali Eroğlu, ANSİAD Yönetim Kurulu Üyeleri, ANSİAD üyesi iş insanları ve sektör temsilcileri katıldı. Toplantı öncesinde turizm sektörünün gelişimi hakkında bilgi veren toplantı Başkanı Sadi Kan, Türk turizminin 1989 yılından bu yana çok hızlı bir ilerleme kaydettiğini bildirdi ve sözü Ayık'a bıraktı. 



'İki pazara bağlıyız' 


TÜROFED Başkanı Osman Ayık, Türkiye ve Antalya'nın turist proili ile pazar yapısını anlatarak konuşmasına başladı. Çeşitli sayısal veriler ve grafiklerle aydınlatıcı bilgiler veren Ayık, Türkiye'nin 10 tane büyük pazarı olduğunu söyledi. Ayık, 2014'te Türkiye'ye 36 milyon 800 bin, Antalya'ya da 11 milyon 500 bin yabancı turistin geldiğini, Türkiye ölçeğinde Almanların, Antalya'da ise "Turizm sektörü olarak sayısal bazı hedefler mevcut. Bu hedefleri gerçekleştirmede sayılırız. Ancak hukuksal altyapı henüz oluşturulabilmiş ve temel bazı sorunlar çözüleBilmiş değil" Rusların ilk sırada yer aldığını söyledi. Ayık, bu iki ülke turistinin şehre gelen toplam turist sayısının yansından fazlasını oluşturduğunu, büyük pazar sıralamasında bu ülkeleri Kazakistan, İngiltere, İran'ın izlediğini kaydetti. 



Osman Ayık, Antalya'ya turistlerin yüzde 95'inin paket turla geldiğini belirtti. 

Ayık konuşmasında, Türk turizmininin yapısal sorunları, bu sektördeki dünya dengeleri, turizmden daha fazla pay almak ve krizleri sarsılmadan atlatma için neler yapılması gerektiğini de anlattı. Konuşmasının sonunda konukların sorularını da yanıtlayan Ayık özetle şunları söyledi: Dünya ve Türkiye "2014 yılında dünyada 1.1 milyar insanın seyahat etti. Her yıl dünya turizm hareketi yüzde 3-4 oranında büyüyor. Turizme her yıl 50-60 milyon arasında yeni katılım var. Avrupa'nın bunun içindeki payı 585 milyon insan. Avrupa'daki her yıl ortalama artış 25-30 milyon. Türkiye hiçbir şey yapmasa bile turist sayısını her yıl ortalama 1 milyon civarında artıracak. 

Geçmiş döneme baktığımızda rakamları ciddi anlamda sıçrattık. Fakat biraz bir şey yapabilirsek 1 milyon rakamı 3-4 milyona çıkacak." 


Milliyet Akdeniz


Geri Dön