24 / 04 / 2024

Osman Baydemir: Diyarbakır 'da arsa şebekeleri oluştu

Osman Baydemir: Diyarbakır 'da arsa şebekeleri oluştu

Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Arsa konusunda şebekeler oluşmuş, buna müdahale edeceğiz. Yüksek fiyattaki arsalar, alanın elinde patlayacak ” dedi



Diyarbakır 'da arsa fiyatında 5 yılda meydana gelen 50 kat artışa müdahale edeceklerini açıklayan Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, “Arsa konusunda şebekeler oluşmuş, buna müdahale edeceğiz. Yüksek fiyattaki arsalar, alanın elinde patlayacak ” dedi.

Fabrika kuran yok
İlde işsizlik ve yoksulluk sorununa büyüklüğüne dikkat çeken Baydemir, şöyle konuştu: “şžehir sermayesi başka kentlere göç ediyor. Son 30 yılda yeni bir sermaye oluştu. İş alanı yeterince gelişmemesi nedeniyle işsizlik oranının had safhada. Bu kentte başka bir şey yokmuş gibi para arsaya gidiyor. OSB var, eksikleri olsa da oraya kimse fabrika kurmuyor. Bundan sonra belediye olarak arsa rantı ile mücadele edeceğim. Yenişehir ve Bağlar imara açık, ama kimse oraya gitmiyor. Karacadağ eteklerine kadar tarımsal alanlarda fiyatlar başını alıp gitti. Bu arsalar alanın elinde patlayacak. ”

Bu fiyata alınmaz
Son dönemde Diyarbakır 'daki arsa ve tarlaların değerinin inanılması güç rakama ulaştığını belirten Diyarbakır Organize Sanayi İşadamları Derneği (DOSİAD) Başkanı Aziz Özkılıç, şöyle konuştu: “Bazı arsa rantçıları şebeke halinde hareket ederek, kentin birikimini adeta çalıyor. Adeta saf vatandaşa umut vererek, elinden parasını çalıyorlar. Bu bir hırsızlıktır. Orta ve dar gelirli insanların adeta birikimi parası çalınıyor. Evini, arabasını ve altınını satıp arsa alıyorlar. Kentin 50-60 kilometre uzağındaki tarlalardan insanlara yüksek fiyata yer satıyorlar. Demir girmeyen tarlalar inanılmaz fiyatlara ulaştı. Bu fiyatlara alınan arsalar alanın elinde kalacak. Dünyanın hiç bir yerinde böyle bir şey yok. Kimse bu fiyatlara arsa ve tarla almasın. ”

Fiyatlar nasıl yükseldi

Tarla fiyatı 5 yıl önceki değerine oranla 50 kat arttı.
Bir yıl önceki fiyatına göre ise 10 kat artış gösterdi.
Kent merkezine yakın bir dönüm arsa fiyatı 900 bin lira oldu.
Kente 20 kilometre uzaklıktaki tarlada bir dönümün fiyatı 50 bin Tl 'yi buldu.
60 kilometre uzaklıktaki tarlada bir dönümün fiyatı 6 bin liraya çıktı.
Hürriyet


Geri Dön