24 / 04 / 2024

Osman Çelik: Körfez sermayesinin gözü inşaatta!

Osman Çelik: Körfez sermayesinin gözü inşaatta!

Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan bulunduğunu belirterek, "Ekonomik koşullar bunu destekliyor, özellikle enerji, inşaat ve sağlık ilgilendikleri alanlardan" dedi.



Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan bulunduğunu belirterek, "Ekonomik koşullar bunu destekliyor, özellikle enerji, inşaat ve sağlık ilgilendikleri alanlardan" dedi.


Çelik, 2015'in iki seçimli bir yıl olmasına rağmen bankacılık sektörünün aktif büyümesinin yüzde 20, katılım bankalarınınkinin ise yüzde 25 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı.


Seçim ve jeopolitik risklerin fazla olduğu bir yılda zorlukların, daha çok karlılık oranlarını etkilediğini ifade eden Çelik, bu yıl sektörün reel büyümesi ve katılım bankacılığı anlamında umutlu olduklarını söyledi.


Çelik, jeopolitik risklerin azalmasıyla Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışacağını vurgulayarak, şöyle devam etti:


"Türkiye Finansın ana sermayedarı National Commercial Bank, Körfez'in en büyük devlet bankası. Bu durum oralarla olan irtibatımızı da kullanarak Körfez'deki yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerinde aracılık etmek, onların buradaki yatırımlarına yardımcı olmak hem danışmanlık hizmeti vermek hem de finansman anlamında beraber çalışma imkanı oluşturuyor.


Özellikle, 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye'ye ciddi bir ilgi var. Biz ortağımız dolayısıyla, bu noktada banka olarak yatırımcıların ilk irtibata geçtiği kurumlardan biri konumundayız. Körfez tarafında yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan var, ekonomik koşullar da bunu destekliyor. İnşaat, enerji ve sağlık sektörü ilgilendikleri alanlardan. Türkiye hala bu anlamda yatırımcıya reel kazanç sağlayabilecek güvenli bir liman konumunda. Dolayısıyla, Türkiye'ye bugün yatırım yapanlar, önümüzdeki 10 yılının pozitif gelişmelerini satın almak adına geliyorlar."


Enerjide ilk sukuk


Enerjinin Türkiye'de son 5 yılın en gözde sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Çelik, geçen sürede bankaların bu sektöre kaynak aktarımlarının arttığını ve Türkiye Finans'ın da bu anlamda geçen yıl sektöre 550 milyon lira destek sağladığını belirtti.


Çelik, sektörde en fazla sırasıyla hidroelektrik, güneş ve biyogaz projeleri olmak üzere 220 megavatlık bir kapasiteyi finanse ettiklerini ve bir enerji projesine de Türkiye'de ilk defa sukuk ihracı yaptıklarını anlattı.


Türkiye'de ayrıca ilk defa tavuk gübresinden biyogaz elektrik üreten bir projeyi de destekledikleri bilgisini paylaşan Çelik, "Bu yıl enerji finansmanı açısından biraz daha sektörün oturma dönemi. Yatırımlar büyük ölçüde tamamlandı. 2016 o yatırımların sonuçlarının bankalara geri dönüşlerine yansımalarının değerlendirildiği süreç olacak. Bu anlamda, bu yıl biraz daha enerji sektörüne yönelik kredi kullanımları açısından daha sakin geçecek. Zaten termik santral yatırımları dışında çok büyük yatırımlar şu an için yok" ifadelerini kullandı.


"İstanbul faizsiz finansmanın merkezi olacak"


Aynı zamanda, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Çelik, yeni hazırladıkları strateji belgesinde katılım bankalarının sektör içindeki payının, 10 yıl içerisinde yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının planlandığını söyledi.


Çelik, katılım bankacılığının gelecek dönemde daha çok konuşulacak bir konu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti:


"Katılım bankacılığına kamunun girmesi ile önümüzdeki dönemde inşallah İstanbul, faizsiz finansmanın merkezi olacak. Katılım bankacılığına kamunun da girmesi ile beraber faizsiz finansmanın Türkiye'de bilinirliğinin, tanınırlığının daha da artması söz konusu. Kamunun girmesinin regülasyonlar ve yeni ürünlerin devreye girmesi anlamında oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Türkiye'deki faizsiz finansmanı bir model olarak parlatacak olan gelişmelerin bir adımı olarak değerlendiriyoruz."


İstanbul Finans Merkezi Projesi'nin de önemli bir adım olduğunu ifade eden Çelik, bu süreçteki altyapı çalışmaları, yeni düzenlemeler, sukuk projelerinin desteklenmesi ve faizsiz tüketici finansman şirketlerinin kurulması gibi gelişmelerin yabancı yatırımcıyı cezbedeceğini sözlerine ekledi.


Dünya


Haber Milat gazetesinde şöyle yer aldı;


Körfez sermayesinin gözü enerji, inşaat ve sağlıkta!


TÜRKİYE Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan bulunduğunu belirterek, "Ekonomik koşullar bunu destekliyor, özellikle enerji, inşaat ve sağlık ilgilendikleri alanlardan" dedi.


 AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Çelik, 2015'in iki seçimli bir yıl olmasına rağmen bankacılık sektörünün aktif büyümesinin yüzde 20, katılım bankalarınınkinin ise yüzde 25 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. 


Seçim ve jeopolitik risklerin tazla olduğu bir yılda zorlukların, daha çok karlılık oranlarını etkilediğini ifade eden Çelik, bu yıl sektörün reel büyümesi ve katılım bankacılığı anlamında umutlu olduklarını söyledi. 


Çelik, jeopolitik risklerin azalmasıyla Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Türkiye Finansm ana sermayedarı National Commercial Bank, Köriez'in en büyük devlet bankası. Bu durum oralarla olan irtibatımızı da kullanarak Körfezdeki yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerinde aracılık etmek, onların buradaki yatırımlarına yardımcı olmak hem danışmanlık hizmeti vermek hem de finansman anlamında beraber çalışma imkanı oluşturuyor. 

Özellikle, 1 Kasım seçimlerinden soııra Türkiye'ye ciddi bir ilgi var. Biz ortağımız dolayısıyla, bu noktada banka olarak yatırımcıların ilk irtibata geçtiği kurumlardan biri konumundayız. Körfez tarafında yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan var, ekonomik koşullar da bunu destekliyor. İnşaat, enerji ve sağlık sektörü ilgilendikleri alanlardan. 

Türkiye hala bu anlamda yatırımcıya reel kazanç sağlayabilecek güvenli bir liman konumunda. Dolayısıyla, Türkiye'ye bugün yatırım yapanlar, önümüzdeki 10 yılının pozitif gelişmelerini satın almak adına geliyorlar." 


İstanbul faizsiz finansmanın merkezi olacak


AYNI zamanda, Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanlığı görevini de yürüten Osman Çelik, yeni hazırladıkları strateji belgesinde katılım bankalarının sektör içindeki payının, 10 yıl içerisinde yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının planlandığını söyledi. Çelik, katılım bankacılığının gelecek dönemde daha çok konuşulacak bir konu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: "Katılım bankacılığına kamunun girmesi ile önümüzdeki dönemde inşallah İstanbul, faizsiz finansmanın merkezi olacak. 


Katılım bankacılığına kamunun da girmesi ile beraber faizsiz finansmanın Türkiye'de bilinirliğinin, tanınırlığının daha da artması söz konusu. Kamunun girmesinin regülasyonlar ve yeni ürünlerin devreye girmesi anlamında oldukça faydalı olacağını düşünüyoruz. Ayrıca, Türkiye'deki faizsiz finansmanı bir model olarak parlatacak olan gelişmelerin bir adımı olarak değerlendiriyoruz." istanbul Finans Merkezi Projesi'nin de önemli bir adım olduğunu ifade eden Çelik, bu süreçteki altyapı çalışmaları, yeni düzenlemeler, sukuk projelerinin desteklenmesi ve faizsiz tüketici finansman şirketlerinin kurulması gibi gelişmelerin yabancı yatırımcıyı cezbedeceğini sözlerine ekledi. 


Milat





Bu haber Akşam Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, "Körfez yatırımcısı Türkiye'de enerji, inşaat ve sağlık sektörüyle ilgileniyor" dedi.


Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan bulunduğunu belirterek, "Ekonomik koşullar bunu destekliyor, özellikle enerji, inşaat ve sağlık ilgilendikleri alanlardan" dedi. Çelik, jeopolitik risklerin azalmasıyla Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında pozitif ayrışacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Türkiye Finans'ın ana sermayedarı National Commercial Bank, Körfez'in en büyük devlet bankası. Bu durum oralarla olan irtibatımızı da kullanarak Körfez'deki yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerinde aracılık etmek anlamında beraber çalışma imkanı oluşturuyor." 


1 Kasım'dan sonra ilgi arttı


Özellikle, 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye'ye ciddi bir ilgi olduğunu belirten Çelik, "Türkiye hâlâ bu anlamda yatırımcıya reel kazanç sağlayabilecek güvenli bir liman konumunda" diye konuştu.


Akşam




Bu haber Yeni Şafak Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Körfez sermayesinin gözü Türkiye’de ki 3 sektörde. Enerji, inşaat ve sağlık alanlarına yatırımcıların ilgi gösterdiğini söyleyen Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, “Türkiye’nin önümüzdeki 10 yılının müsbet gelişmelerini satın almak adına geliyorlar” dedi.


Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan bulunduğunu belirterek, “Ekonomik şartlar bunu destekliyor; özellikle enerji, inşaat ve sağlık ilgilendikleri alanlardan” dedi. Çelik, 2015'in iki seçimli bir yıl olmasına rağmen bankacılık sektörünün aktif büyümesinin yüzde 20, katılım bankalarınınkinin ise yüzde 25 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı.

Seçim ve jeopolitik risklerin fazla olduğu bir yılda zorlukların, daha çok karlılık nispetlerini etkilediğini ifade eden Çelik, bu yıl sektörün reel büyümesi ve katılım bankacılığı anlamında umutlu olduklarını söyledi.

TÜRKİYE'YE ÇOK CİDDİ BİR İLGİ VAR

Çelik, jeopolitik risklerin azalmasıyla Türkiye'nin gelişmekte olan ülkeler arasında müsbet ayrışacağını vurgulayarak, şöyle devam etti: “Türkiye Finans'ın ana sermayedarı National Commercial Bank, Körfez'in en büyük devlet bankası. Bu durum oralarla olan irtibatımızı da kullanarak Körfez'deki yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerinde aracılık etmek, onların buradaki yatırımlarına yardımcı olmak hem danışmanlık hizmeti vermek hem de finansman anlamında beraber çalışma imkanı oluşturuyor. Özellikle, 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye'ye ciddi bir ilgi var. Biz ortağımız dolayısıyla, bu noktada banka olarak yatırımcıların ilk irtibata geçtiği kurumlardan biri konumundayız. Körfez tarafında yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan var, ekonomik koşullar da bunu destekliyor. İnşaat, enerji ve sağlık sektörü ilgilendikleri alanlardan. Türkiye hala bu anlamda yatırımcıya reel kazanç sağlayabilecek güvenli bir liman konumunda. Dolayısıyla, Türkiye'ye bugün yatırım yapanlar, önümüzdeki 10 yılının pozitif gelişmelerini satın almak adına geliyorlar.”

ENERJİDE İLK SUKUK GERÇEKLEŞTİ

Enerjinin Türkiye'de son 5 yılın en gözde sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Çelik, geçen sürede bankaların bu sektöre kaynak aktarımlarının arttığını ve Türkiye Finans'ın da bu anlamda geçen yıl sektöre 550 milyon lira destek sağladığını belirtti. Çelik, sektörde en fazla sırasıyla hidroelektrik, güneş ve biyogaz projeleri olmak üzere 220 megavatlık bir kapasiteyi finanse ettiklerini ve bir enerji projesine de Türkiye'de ilk defa sukuk ihracı yaptıklarını anlattı.


İstanbul faizsiz finansmanın merkezi olacak

Türkiye Katılım Bankaları Birliği Başkanlığı yapan Osman Çelik, yeni hazırladıkları strateji belgesinde katılım bankalarının sektör içindeki payının, 10 yıl içerisinde yüzde 5'ten yüzde 15'e çıkarılmasının planlandığını söyledi. Çelik, katılım bankacılığının gelecek dönemde daha çok konuşulacak bir konu olduğuna işaret ederek, şunları kaydetti: “Katılım bankacılığına kamunun girmesi ile önümüzdeki dönemde inşallah İstanbul, faizsiz finansmanın merkezi olacak.”


Yeni Şafak




Haber Güneş Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...



Körfez ülkesi yatırımcıları Türkiye'yi güvenli bir liman olarak görüyor. Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan bulunduğunu belirterek, "Ekonbmik koşullar bunu destekliyor, özellikle enerji, inşaat ve sağlık ilgilendikleri alanlardan" dedi. Çelik, "Körfez tarafında yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan var, ekonomik koşullar da bunu destekliyor" diye konuştu. 


GELECEĞE YATIRIM 


Çelik, "Özellikle, 1 Kasım seçimlerinden sonra Türkiye'ye ciddi bir ilgi var. Türkiye halâ bu anlamda yatırımcıya reeli kazanç sağlayabilecek güvenli bir liman konumunda. Yatırımcılar Türkiye'nin önümüzdeki 10 yılının pozitif gelişmelerini satın almak adına geliyorlar. Biz ortağımız dolayısıyla, bu noktada banka olarak yatırımcıların ilk irtibata geçtiği kurumlardan biri konumundayız" dedi.



Güneş



Haber Milli Gazete'de şu şekilde yer aldı...


Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan bulunduğunu belirterek, "Ekonomik koşullar bunu destekliyor, özellikle enerji, inşaat ve sağlık ilgilendikleri alanlardan" dedi. 


Türkiye Finans Katılım A Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, 2015'te bankacılık sektörünün aktif büyümesinin yüzde 20, katılım bankalarınınkinin ise yüzde 25 seviyesinde gerçekleştiğini hatırlattı. 

Seçim ve jeopolitik risklerin fazla olduğu bir yılda zorlukların, daha çok kârlılık oranlarını etkilediğini ifade eden Çelik, bu yıl sektörün reel büyümesi ve katılım bankacılığı anlamında umutlu olduklarını söyledi. 


"TÜRKİYE'YE GELEBİLİRLER" 


Türkiye Finans'ın ana sermayedarı National Commercial Bank'ın, Körfez'in en büyük devlet bankası olduğunu söyleyen Çelik, "Bu durum oralarla olan irtibatımızı da kullanarak Körfez'deki yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerinde aracılık etmek, onların buradaki yatırımlarına yardımcı olmak hem danışmanlık hizmeti vermek hem de finansman anlamında beraber çalışma imkanı oluşturuyor. Körfez tarafında yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkan var, ekonomik koşullar da bunu destekliyor. İnşaat, enerji ve sağlık sektörü ilgilendikleri alanlardan" diye konuştu. 



Milli Gazete




Haber Yeni Yüzyıl Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı...


Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, son dönemde Körfez sermayesinin enerji, sağlık ve inşaat sektörü ile ilgilendiğini söyledi. 


Türkiye Finans Katılım Bankası Genel Müdürü Osman Çelik, Körfez sermayesinin Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkân bulunduğunu belirterek "Körfez tarafında yabancı yatırımcıların Türkiye'ye gelmesini sağlayacak bir imkân var, ekonomik koşullar da bunu destekliyor. İnşaat, enerji ve sağlık sektörü ilgilendikleri alanlardan. Türkiye hala bu anlamda yatırımcıya reel kazanç sağlayabilecek güvenli bir liman konumunda" dedi. Çelik jeopolitik risklerin fazla olduğu bir yılda zorlukların, daha çok kârlılık oranlarını etkilediğini ifade ederek, "Türkiye Finans'ın ana sermayedarı National Commercial Bank, Körfez'in en büyük devlet bankası. Bu durum oralarla olan irtibatımızı da kullanarak Körfez'deki yatırımcıların Türkiye'ye gelmelerinde aracılık etmek, onların buradaki yatırımlarına yardımcı olmak hem danışmanlık hizmeti vermek hem de finansman anlamında beraber çalışma imkânı oluşturuyor" dedi. Enerjinin son 5 yılın gözde sektörlerden biri olduğunu vurgulayan Çelik, geçen sürede bankaların bu sektöre kaynak aktarımlarının arttığını ve Türkiye Finans'ın da bu anlamda geçen yıl sektöre 550 milyon lira destek sağladığını belirtti. 


Biyogaza destek 


Çelik, sektörde en fazla sırasıyla hidroelektrik, güneş ve biyogaz projeleri olmak üzere 220 megavatlık bir kapasiteyi finanse ettiklerini ve bir enerji projesine de Türkiye'de ilk defa sukuk ihracı yaptıklarını anlattı. Türkiye'de ayrıca ilk defa tavuk gübresinden biyogaz elektrik üreten bir projeyi de destekledikleri bilgisini paylaşan Çelik, "Bu yıl enerji finansmanı açısından biraz daha sektörün oturma dönemi. Yatırımlar büyük ölçüde bitti. 2016 o yatırımların sonuçlarının bankalara geri dönüşlerine yansımalarının değerlendirildiği süreç olacak" dedi. 



Yeni Yüzyıl


Geri Dön