27 / 04 / 2024

Osman Gürsoy Antika ve Sanat Evi'nin detayları!

Osman Gürsoy Antika ve Sanat Evi'nin detayları!

Osman Gürsoy'un Çukurcuma'daki işyeri ve evi dar alanlarda neler yapılabileceğinin en güzel örneklerinden. Çok dengeli bir şekilde seçilmiş mobilyalar ve göz yoran bir süslülüğe bürünmeden aralara serpiştirilmiş detaylar...



Tarihin izinde Antikacı Osman Gürsoy'un birbirinden ilginç ve şık parçaları sergilediği Çukurcuma'daki mağazasına ve hemen yanındaki evine konuk olduk.


Neredeyse her bir metrekarenin faydalı bir biçimde değerlendirildiği evde tablolardan kilimlere, koltuklardan biblolara her şey özenle seçilmiş. Aynı binanın en alt katındaki iş yeriyse adeta bir müze havasında. Farklı dönemlere ait değerli eşyaların bulunduğu Osman Gürsoy Antika ve Sanat evi, Osman Bey'in söylemiyle, "Eski görünen her şeyin eski, her eski şeyin de antika olamayacağının kanıtı. 

Ne zamandı»' bu evde yaşıyorsunuz? 

Çok uzun zamandır bu evde yaşamıyorum. Üç sene önce Çukurcuma'da çok sevdiğim, 1960'lara ait bir binayı satın almıştım. İmar izni çıktıktan sonra, tarihi eser olmadığından burayı yıkarak yerine bir bina yaptım. İşyerini ve çatı katı dubleksini kendim için ayırdım. Uzunca süren inşaat ve dekorasyonundan 


Mobilyalarınızı seçerken işe nereden başladınız? 

Antikacılığın yanında, dekorasyon çok sevdiğim bir konu. 

Başkalarından farklı olarak değişik donelerden yola çıkıyorum. 

Kendi evimi dekore etmeye başladığımda da tek bir Karabag halısından hareketle, dekorasyon ve renklerini oluşturdum. Sonrasında Ressam Lida Eryılmaz'a ait kırmızı bir gül tablosu, mekanı geniş göstermesi için gri renkte köşe kanepesi, tablodaki güllerin renginde döşenmiş Mudo'dan satın aldığım çift koltuk ve aksesuarlar başlangıç aşamasını oluşturdular. Seçtiğim mobilyaların sonra, dokuz ay önce yeni evime taşındım. Anlayacağınız burada yeniyim; evim ve ben birbirimize alışmaya çalışıyoruz. 

Yaptığınız değişiklikler neler oldu? 

Evimin inşaatını tamamen ben yaptığım için, tüm olması gerekenleri inşaat ve dekorasyon sürecinde yine ben gerçekleştirdim. Arada teknik konularda mimar dostlarıma da danıştım. 

Dubleks dairemi oluştururken de dikkat ettiğim en önemli konu, konfor ve zevkime uygun olan dekorasyonu yaparken her şeyin dekore ettiğim mekanda yerini bulmasıydı. 

Dubleks evin üst katındaki yemek bölümünde 1 920'lerden kalma bir Venedik ayna yer alıyor. Aynanın her iki tarafında ise 450 senelik dualar var. 

mekanla uyumlu ve kullanışlı olmasına ve konseptimle bütünleşmesine dikkat ettim. 

Sizin için evinize kişilik kazandıran mobilya hangisi? 

Fransa'dan satın aldığım, 1800 sonlaıına ait Rönesans el oymalı dolabım. Cilalı olan bu dolabm cilasını söktürerek ham haline getirdim ve bu antika mobilyanın etrafına daha çok ışık saçmasını sağladım. Ressam Faruk Cümok'un hediye etiği tablo ve palet benim için ayrıca çok değerli. Genel olarak evlere baktığınızda, dekorasyonu tamamlaması ve ön plana çıkartması için belirli ekstrem parçalar kullanmak gerektiğini görürsünüz. Örneğin yerini bulan antika bir dolap, ayna, avizeler, aksesuarlar, modem bir heykel veya bir resim, minimal tek bir koltuk veya kanepe, dekore edilen mekam ön plana çıkaran önemli donelerdir. Muhakkak farklı parçalar bir araya getirilmelidir. Leke olarak absürt bir veya bir kaç parça, dekorasyonu ön plana çıkartmak için kullanılmalıdır. Her zaman önemli olan az ve öz parçalarla mekanı tamamlamaktır. Kendi evimi dekore ederken de ant


1 Siyah boynuzlu, Afrika Bufalo yüz kemiği yurtdışı seyahatinde alınmış. 

2 Ortadaki büyük dekoratif obje, balina kemiği. Tuğralı kaşıklık içinde Osmanlı Tuğralı kaşıklar yer alıyor. En solda Osman Bey'in koleksiyonunun parçası Sevres damgalı beyaz opalin vazo yer alıyor. 

Evde bazı böliimleri/iiniteleri kendiniz tasarlamışsınız... 

Evimin tüm kaba inşaat bölümlerini tasarladım. Dekorasyonumda birçok üniteyi de... Metrekarem az olduğu için. Amerikan mutfak kullandım. Fayansından mutfağına, banyosundan armatürlerine kadar her şeyi bir araya getirdim. Eva Mutfak'm sahibi Işık Varış Bey evin bütün mutfak, banyo, gardırop modüllerini kusursuzca yaptı. Dekorasyon veya inşaat aşamasında doğru ustaları bulmak büyük şanstır. Önemli olan ne istediğinizi bilmek ve sonuca kadar işinizi takip etmektir. Dekore ettiğim mekandaki birçok mobilyayı da ben tasarladım. Köşe gri kanepemi, siyah sehpaları, siyah deko sehpayı, ferfoıje dresuarları, yatak başı ve aynalı komodinlerimi, çatı katındaki sehpamı ve çoğu şeyi tasarlayıp ustalarımla oluşturdum. Fazla yer kaplamamasına, göz yormamasına ve yaşam alanım için olabildiğince konforlu bir mekan oluşturmaya gayret ettim. 

Osman Gürsoy'un tarihin farklı köşelerinden kopup gelmiş antika eserleri sergilediği, her noktasından farklı bir eşya çıkan, ürün yelpazesi çok geniş ve seçkin parçalardan oluşan antika ve


3 Üst kata çıkan merpenlerin sonunda 

bizi karşılayan dresuarın üstünde sergilenen antika parçalardan biri de Osmanlı dönemine ait tuğralı ibrik. 

4 Üst kattaki salonda sergilenen heykeller oniks kaideli, bronz Fransız altın kaplama patineli.

5 Sevimli palyaço figürleri banyoyu eğlenceli hale getiriyor. 


sanat evi antikanın asaletiyle tanışmamızı sağlıyor. 

Bu işi yapmaya ne şamarı ve nasıl başladınız? 

Antika benim için çocukluğumdan beri gelen bir tutku, hobiydi. Antika parçaları gözlemlemek, hissetmek mutluluk verirdi. Zamanla eski objeleri toplayarak geçmiş yaşamlara ait olan bu parçalara ilgim çoğaldı. Eşi olmayan, bir daha yaşanamayacak ama varlıklarıyla hayallerimizde onlann yaşadığı döneme götüren bu eserler beni hep etkiledi. Süreç içinde bu hobim mesleğim oldu. 

Mesleğinizi hangi sözcüklerle tanımlarsınız? 

ihtişamlı, sıra dışı, farklı özel parçaların bir araya gelmesi... 

Bana göre antikacılık mesleği özel bir iş kolu. Değeri yüksek veya düşük antika bir parçayı alıyorsunuz ve satmak için bazen bir ay, bazen senelerce bekliyorsunuz. Sabır ve özveri gerektiren bir mesleğimiz var. Her parçanızın müşteriye ulaşması ve yerini bulması uzun bir süreç gerektiriyor. 

Bize biraz da antikalardan bahseder misiniz? 

Antikalar çok özel parçalardır. Her eski parça antika değeri taşımıyor. Geçmişten günümüze gelen, ülkelerin kendi orijinini yansıtan; döneminin işçiliğini, zevkini taşıyan, imzalarıyla da bu eserleri yaratan usta ve sanatçıları ölümsüzleştiren nadide parça


1 Merpenin sol duvarındaki kuş seven kadın 

tablosu, İranlı Ressam Hasanzade imzalı. Heykel ise mermer tozundan sıkıştırma bir Herkül heykeli. Siyah ferforje dresuar tarihi evden çıkan balkon korkuluğundan Osman Gürsoy tarafından tasarlanmış. Duvarda Ressam Tamazi Sitchinava'nın yağlıboya Mevlevi tablosu yer alıyor. 

2 1 8. yüzyıl sonu Rönesans antika dolap kapağından bir detay. 

3 Osman Bey alt katta yer alan banyoyu farklı dekoratif obje hareketleriyle daha keyifli bir hale getirmiş. 

4 Farklı insan figürlerinden oluşan heykeller Gürsoy'un yatak odasındaki dolabı süslüyor. 

5 Rus damgalı siyah demirden yapılmış, sol eline bir kitap (Don Quijote) sıkıştırılmış antika Miguel de Cervantes heykeli. 

lara antika denir. Günümüzde antika terimi en az 100 yaşındaki sanat yapıtları ve tarihsel değer taşıyan eşyalar için kullanılır. Her eski parçaya antika gözüyle bakamayız. 

İşyerinizdeki parçalardan biraz bahsedebilir misinizi' Antikacı dükkanımda olduğunca farklı ve özel, dönemini yansıtan parçalan buluşturuyorum. Resimden heykele, mobilyadan aksesuara birçok aykırı parçayı antika meraklılarına sunuyorum. Mobilya ve aksesuarda Rönesans, Rococo, Art Nouveau dönemini özellikle topluyorum. Çabuk satılan, herkeste bulunabilecek parçaları toplamtyorum. 

İşyerinizin düzenlenmesinde sizin için önemli unsurlar neler? 

Antika parçaları işyerimde yerleştirirken dikkat ettiğim konu alıcıların evlerinde görmek istedikleri gibi işyerimde onları görmelerini sağlamak. Dekore ettikleri evlerine antika eşya veya obje arayan müşteriler profesyonel bir mimar yardımı almıyorlarsa, genelde ne aradıklarını bilmiyorlar. Örneğin işyerimi dolaşırken bir kontür büfe üstündeki saat takımını görünce evinde de bunu istiyor. Vitrinin içindeki bir koleksiyon da aynı etkiyi bırakıyor. 

Klasik bir antikacıya girdiklerinde aldıkları havasız koku yerine; ferah, temiz, güzel kokan bir işyerine girmelerini sağlıyorum. 

1 Salon ve mutfağın kesiştiği noktada yer alan büfe, 18. yüzyıl sonuna ait. 

2 Duvardaki büyük tablo, Ressam Tamazi Sitchinava imzalı. 

3 Alt katta yer alan mutfak ünitesi Eva Mutfak'tan. 

4 Ham ahşap çerçeveli tekli koltuklar, Mudo Concept. 

5 Porselen kuş figürleri Fransız ve Çekoslovak damgalı. 

6 Deco dizayn siyah sehpa, Osman Gürsoy tasarımı. 

Sehpanın üstünde gümüş Osmanlı tuğralı ayna ve Art Deco 1 920'ler cam çerezlik yer alıyor. Yerde ise Karabağ halısı serili. 

"Yerini/ bulan antika- bir dvlop, oynaş, avi/zeler, aksesuarlar, modern, bir heykel veyabir resim, mirUmal tek bir koltuk/ veya kanepe' dekorasyonu/ yaf) dan meka-no ön/ plana- çıkaran/ önemli/ donelerdir Nlekanlarda muhakkak/ farklt/ parçalar bir- araya/ yedirilmelidir"


Üstte ve ortada Ortada görülen altın varak Rococo Fransız orta masası üstünde Fransız kristal bronzlu jardenyerler ve porselen Limoges imzalı büyük bonbonyer duruyor. Sağda Napolyon III bronzlu sedef kakma bahü, üstünde Art Nouveau kadın figürlü saat takımı yer alıyor. 

Solda Rönesans burgulu dresuar, üstünde siyah saat takımı var. Tavanda ise Belçika'dan gelmiş olan antika bebekli figürlerle süslü bronz avize görülüyor. 

Altta 1 8 yüzyıl Fransız el oyması, ahşap edirnekari havasında yapılmış olan altın varak ve yer yer bordo yeşil boyalarla süslenmiş üç parça koltuk takımı mekanın en gözde parçalarından.  


House Beautiful


Geri Dön