29 / 03 / 2024

Osman Kavala gayrimenkule girdi

Osman Kavala gayrimenkule girdi

KVK'nın ortaklarından Osman Kavala ile Simurg Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Timur Özdemir ortak oldu



KVK'nın ortaklarından ve Türkiye'nin en büyük yayın evlerinden biri olan İletişim Yayınları'nın kurucusu Osman Kavala ile Simurg Turizm'in Yönetim Kurulu Başkanı Timur Özdemir ortak oldu. 3 milyon 500 bin TL sermaye ile kurulan şirketin adı TSB Turizm ve Yatırım Anonim Şirketi. 27 Ocak'ta kurulan şirket Karaköy Bankalar Caddesi'nde bulunan genel merkezinden faaliyet yürütecek. Şirketin yönetim kurulu başkanlığında Timur Özdemir, başkan vekilliğinde Recep Zeki Türkkan, yönetim kurulu üyeliğinde ise Osman Kavala ve Eda Bozdağ Özdemir görev alıyor. Edinilen bilgilere göre TSB Turizm'in faaliyet alanları arasında, eski eser niteliğindeki binaların ve her türlü gayrimenkul, otel, motel ve benzeri turistik tesislerin hizmet binalarının satın alınması ve restore edilmesi yer alıyor.

Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi, Center for Democracy in Southeast Europe (Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi) gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların Yönetim Kurulu üyeliklerinde bulunan Kavala, ayrıca Turkcell'in de eski hissedarlarından. Fakat 1998 yılında ekonomik kriz nedeniyle hisselerini Çukurova Holding'e devretmiş. Aktif bir iş adamı olan Osman Kavala aynı zamanda; Tesev yönetim kurulu üyesi, George Soros'un Açık toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyesi, Tarih Vakfı'nın sponsoru, Diyarbakır Kültürevi'nin sponsoru, Helsinki Yurttaşlar Derneği üyesi olarakta görev alıyor.

2006 yılında tekstil sektörünü bıraktıktan sonra turizme adım atan Timur Özdemir, 2007'de yılında Beyoğlu'nun ilk HIP oteli Lush'ı açtı. Karaköy'deki eski Sümerbank binası ve Florya'daki Kibrithaneyi de satın alarak bu yapıları otele dönüştürmeyi planlıyor. 1880 yılında inşa edildiği tahmin edilen önce İtibar'-ı Umum Bankası, sonra da Deutsche Bank tarafından kullanılan en son ise Sümerbank'ın kullandığı Karaköy'deki eski Sümerbank binasına yeniden hayat kazandıracak.

Seda Tabak 

Basında yer alan diğer haberler;

Osman Kavala, tarihi binaları yaşama katacak

İki ünlü işadamı, tecrübelerini yeni bir sahaya aktarma kararı aldı. KVK ortaklığı ve İletişim Yayınları'ndan tanınan Osman Kavala ile Sümerbank binasının restorasyonuyla turizme özel bir alandan giriş yapan Timur Özdemir, yeni şirketle tarihi binaları restore ederek işletme kararı aldı

Biri iletişim ve yayıncılık sektöründen, diğeri eski tekstilci yeni turizmci iki ünlü işadamı ortak bir şirket kurma kararı aldı. İkilinin geride bıraktığı tecrübeler, kurulan bu yeni şirketin daha çok eski eser statüsündeki binaların restore edilerek yaşama yeniden katılması konusunda hizmet vereceğini gösteriyor.
3 milyon 500 bin TL sermaye ile kurulan şirketin adı TSB Turizm ve Yatırım A.Ş. Şirketi kuran işadamlarından biri KVK'nın ortaklarından ve Türkiye'nin en büyük yayınevlerinden İletişim Yayınları'nın kurucusu Osman Kavala. Diğer kurucu ise Simurg Turizm Yönetim Kurulu Başkanı Timur Özdemir.  Elde edilen bilgilere göre, 27 Ocak'ta kurulan şirket, eski binalar açısından bir hayli zengin olan Karaköy Bankalar Caddesi'nde faaliyetlerini sürdürecek.

Yönetim kurulu başkanlığında Timur Özdemir, başkan vekilliğinde Recep Zeki Türkkan, yönetim kurulu üyeliğinde ise Osman Kavala ve Eda Bozdağ Özdemir görev aldığı şirketin faaliyet alanları ise  eski eser niteliğindeki binaların ve her türlü gayrimenkul, otel, motel ve benzeri turistik tesislerin hizmet binalarının satın alınması ve restore edilmesi sözleriyle ortaya konuldu.
Yeni şirketin faaliyet alanları  ve iki işadamının deneyimleri yan yana getirilince yeni şirketin daha çok tarihi binaların restorasyonunda yoğunlaşacağı gözlemleniyor. Osman Kavala, İletişim Yayınları'ndaki yayın çizgisinin yanı sıra Tarih Vakfı sponsorluğu ile de kültüre verdiği önemi ortaya koyan bir işadamı. Timur Özdemir ise Sümerbank binasının restorasyonuyla ismini duyurmuştu.

KAVALA, TARİH VAKFI'NIN SPONSORU
Osman Kavala, pek çok alanda aktif bir isim. Türk-Polonya İş Konseyi, Türk-Yunan İş Konseyi,  Güneydoğu Avrupa'da Demokrasi Merkezi gibi çeşitli iş ve toplumsal kuruluşların yönetim kurulu üyeliklerinde bulunan Kavala, şu anda Türkiye Ekonomik ve Sosyal Etüdler Vakfı'nın (TESEV) yönetim kurulu üyeliğinin yanı sıra George Soros'un Açık toplum Enstitüsü'nde danışma kurulu üyesi olarak rol alıyor.  Aynı zamanda  Helsinki Yurttaşlar Derneği'nin de üyesi olan Kavala, Tarih Vakfı ve Diyarbakır Kültürevi sponsorluklarıyla dikkat çekiyor. Kavala, bir dönemler Turkcell'e de hissedardı. Ancak, ünlü işadamı, 1998 yılındaki ekonomik kriz nedeniyle hisselerini Çukurova Holding'e devretmek durumunda kalmıştı.

TİMUR ÖZDEMİR,  SÜMERBANK'I RESTORE EDİYOR
Timur Özdemir ise 2006 yılına kadar tekstil sektöründen tanınan bir isimdi. O yıl içinde sektörü bırakma kararı alarak turizm sektörüne adım attı. Ancak, bu alana özel bir kulvardan girdi. Türkçeye `kişiye özel otel' olarak çevrilebilecek `hip otel' kavramının 2007 yılında açtığı Lush ile ilk Beyoğlu'ndaki uygulayıcısı oldu. Simurg Turizm isimli şirketiyle ikinci önemli adımı ise Karaköy Bankalar Caddesi'ndeki Sümerbank binasını 12 milyon dolara sanatsal aktivitelerin de yer alacağı bir otele dönüştürme oldu. Bina üzerindeki çalışmalarını sürdüren Özdemir'in Florya'daki Kibrithane'yi de satın alarak bir otele dönüştürme planı olduğu biliniyor.
Özdemir, eski binaları restore ederek otele dönüştürme tutkusunu ve bu konuya bakış açısını, "Kayseri ve Bursa'dan da eski binaların otele çevrilmesi konusunda teklifler var. Eski bina işinde başarılı olmak için biraz romantik, biraz duygusal, biraz da ticari düşünüp dozajı iyi ayarlamak gerekiyor. Geçmişi satın alırken o geçmişi öldürmemek de önemli" sözleriyle anlatmıştı.
Seda Tabak


Geri Dön