19 / 04 / 2024

Osman Öztürk:AVM'lerin Türkiye'deki ziyaretçi sayısı 1,6 milyara ulaştı!

Osman Öztürk:AVM'lerin Türkiye'deki ziyaretçi sayısı 1,6 milyara ulaştı!

City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Oztürk, "AVM'lerin Türkiye'deki ziyaretçi sayısı 2013'te 1,6 milyara ulaştı. Rakamlar ziyaretçilerin yüzde 63'ünün de alışveriş yaptığını ortaya koyuyor" dedi.



İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Rektörü Prof. Dr. Şenay Yalçın, "AVM Güvenliği" konulu konferansın açılışında yaptığı konuşmada, AVM'lerin farklı kesimlerden tüketici gruplarının ihtiyaçlarını karşılamak, vakit geçirmek ya da sosyal bir etkinlik için bir araya geldikleri vazgeçilmez yerlerden olduğunu söyledi. 


Güvenliğin sağlanması 


Güvenliğin sağlanmasının alışveriş merkezleri ve benzeri yerler için önemli olduğuna değinen Yalçın, "Tüketiciler, AVM'ler arasında bir seçim yaparken artık sadece mağaza ve marka seçeneklerine değil, aynı zamanda bu merkezlerin ne kadar güvenli olduklarına bakarak seçimlerini yapmaktadırlar" dedi. 


Yatırım yapılıyor 


BAU olarak AVM'lerde çalışan işletme ve güvenlik personelinin her türlü güvenlik riskini değerlendirebilecek nitelikte özel eğitim almaları için programlar geliştirdiklerini belirten Yalçın, güvenliğin her boyutunda yer almaya çalıştıklarını ve bu alanda yatırım yaptıklarını söyledi. Yalçın, öğrencilerin en az bir yarı yıllarını iş sahasında yaşayarak, deneyim edinecekleri iki yıllık Özel Güvenlik ve Koruma On Lisans Programı'nı açtıklarını hatırlatarak, "Bilimin ışığında disiplinler arası bir yaklaşımla yetişen öğrencilerin BAU'de almakta oldukları akademik eğitimleri sayesinde gelecekte güvenlik sektörünün en çok aranan alanında uzman ve üst düzey yöneticilik görevini layıkıyla yerine getirebilecek profesyoneller olacaklardır" diye konuştu. 


Yeni kavramlar 


BAU Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Feridun Yenisey, konferanstaki "Hukuk Açısından AVM'lerde Güvenlik" konulu konuşmasında, güvenlik planlamalarının Türkiye'de yeni bir kavram olduğunu söyledi. Güvenlik alanlarının ihtiyacının göz önünde bulundurularak planlama yapılması gerektiğini anlatan Yenisey, "Bunun için de topluma sormalı. O ihtiyaca göre güvenlik planı yapılmalı. Genel önleme planlarının yapılması ve tek elden yönetilmesi gerekir" değerlendirmesinde bulundu.Özel güvenlik görevlisinin yetki kullanabilmesinin yasada belirtildiğine değinen Yenisey, iyi bir eğitim ve onun gerektirdiği beceriyi kullanması gereken özel güvenlikçinin sadece kendi alanında görev yapabileceğini belirtti. Özel güvenlikçinin, arama yapamayacağını, kelepçe takamayacağını, cop, biber gazı ve zor kullanamayacağını vurgulayan Yenisey, "Özel güvenlikçi silah taşıyabilir, ama onu kullanamaz. Polis ve kolluk güçleri gibi kullanamaz" diye konuştu. 


Yetkileri dar 


Yenisey, özel güvenlik görevlisinin arama yapabileceğini, ancak özel mülkün korunması kapsamında yaralamaya varmayacak şekilde zor kullanabileceğini ifade etti. Özel güvenlik görevlisinin yetkilerinin dar olduğunu sadece kendi alanı ile sınırlı olduğunu kaydeden Yenisey, özel güvenlikçinin sadece kötü amaçlılara karşı ortaya çıkması gerektiğini söyledi. AVM'lerdeki kamera kayıt sisteminin kişisel veri toplamaya yönelik kayıt yapamayacağını da anlatan Yenisey, "AVM'lerdeki kayıt hukuka aykırıdır, kişisel veri saklamak suçtur. İşe hukuk karıştığında altından çıkmak oldukça güç" diye konuştu. Yenisey, özel güvenlikçinin meşru müdafaa durumunda silah kullanabileceğini, ancak malı korumak için silah kullanamayacağını sözlerine ekledi. 


AVM sayısı artıyor 


City Security Group Yönetim Kurulu Başkanı Osman Oztürk, 2013 itibarıyla 333 olan AVM sayısının bu yıl sonunda 368'e çıkmasının öngörüldüğünü belirtti. AVM'lerde güvenliğin sağlanmasına yönelik çalışmalar kapsamında BAU ile işbirliği yaptıklarını anlatan Oztürk, güvenlik sektörüne akademik bakış açısı getirildiğini belirtti. Öztürk, "AVM'lerin Türkiye'deki ziyaretçi sayısı 2013'te 1,6 milyara ulaştı. Rakamlar ziyaretçilerin yüzde 63'ünün de alışveriş yaptığını ortaya koyuyor" dedi. Bu kadar kalabalık ortamlarda olası güvenlik sorunlarının akla geldiğini kaydeden Oztürk, eğitimli, teknolojiyi kullanabilen, profesyonel becerilere sahip güvenlik görevlilerinin istihdamının önemine değindi. Öztürk, 2013 sonu itibarıyla AVM'lerin 385 binden fazla çalışan, 60 milyar ciro, 9,2 milyon metrekare alan ve 59 bin mağaza sayısına ulaştığı bilgisini verdi. 


Geri Dön