28 / 03 / 2024

Osman Topçu: Yeni projelerde orta direk kayboluyor!

Osman Topçu: Yeni projelerde orta direk kayboluyor!

Yap-San İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Topçu Başbakan Yardımcısı Ali Babacanla ilgili "Çürük elmalarla sağlam elmaları aynı sepete doldurdu. Kaçan müteahhitle de aynı sepetteyiz, bu bizi rahatsız ediyor." dedi.



Türkiye'deki inşaat sektöründe sosyal konut ve .ok lüks konut olmak üzere iki alan kaldığını, orta kesimin çöktüğünü belirten Yap-San İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Topçu, "Her gecen gün lüksün sınırı daha da artıyor. Alabildiğine lüks konut yapılıyor, içerisinde kullanılan aksesuarlar için cçok ciddi paralar harcanıyor." dedi. 


Ankara'da çok sayıda nitelikli projeye imza atan Yap-San İnşaat ve Zen Grup Yönetim kurulu Başkanı Osman Topçu sektörle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Topçu son yıllarda konut alımında ve tercihlerde degişiklikler yaşandığını belirterek, Türk toplumunun örf ve adetlerinde misafirin son derece önemli olduğuna vurgu yaptı. 


Topçu, "Yeni projemizde özellikle dışarıdan gelen akraba ve eş-dostun kendilerini misafir gibi hissetmelerinin önüne geçmek için 4+1'e bu kadar ağırlık verdik. Evlenen çiftlerin, anne-babadan geldiginde onları kendi evlerinde hissettirmelerini amaçladık." dedi. Topçu, projede daha çok konut yerine daha çok yeşil ve yaşanılabilir alana önem verdiklerinin de altını çizdi. İnşaat sektörüyle ilgili bilgiler de veren Osman Topçu, sektörün lükse doğru çevrildiğini ve beklentilerin çok fazla yükseldiğini kaydetti. Türkiye'deki inşaat sektöründe sosyal konut ve çok lüks konut olmak üzere iki alan kaldığını, orta kesimin çöktüğünü belirten Topçu, "Her geçen gün lüksün sının daha da artıyor. Alabildiğine lüks konut yapılıyor. İçerisinde kullanılan aksesuarlar için çok ciddi paralar harcanıyor." şeklinde konuştu. 


Son konut projesi Nora Life'a başladıklarında her şeyden önce verimliliği ön plana çıkarmayı amaçladıklarını kaydeden Osman Topçu, "İnsanların aldığında kazanacağı, yaşamaya başladığında kaliteli bir projede ucuza yer almalarını düşündüğümüz bir proje. Nora Life, yüksek kalite, teknolojik donanım, kapalı otopark, sauna, hatta sinema salonuna kadar çeşitli sosyal faaliyet alanını aynı anda içinde barındıran ve bunların her birini aynı tek mekanda sunan bir proje." dedi. Nora Life ile kalite ve konforu muadillerinin çok altında fiyatlara sunduklarını belirten Topçu, "Projemizin yüzde 95'ini tamamladık. İnşaat süreci bitti, çevre düzenlemesinde de epey yol kat ettik. İnsanlann işten çıktıktan sonra koşa koşa gelebilecekleri bir proje oldu." ifadelerini kullandı. Topçunun verdiği bilgilere göre Nora Life, 163 konut ve 4 tane market, fırın veya kafeterya olarak da kullanılabilecek işyerinden oluşuyor. 


Nora Life projesinde kalite için hiçbir maliyetten kaçınmadıklarına vurgu yapan Topçu, "Kalitenin maliyeti yüksek ama biz bunu kullanıcıya yansıtmıyoruz, kendi kar marjımızdan fedakarlık ediyoruz." diye ekledi. İnsanlann eski dönemlerin aksine şehir merkezlerinden çok fazla uzaklaşmaktan çekindiklerini ve yaşam alanlarını yürüme mesafesinde bulmak istediklerini belirten Topçu tüketicinin isteklerine göre hareket ettiklerini kaydetti. 


Konut sektörü olarak 2015'te daralma beklentileri olduğunu belirten Yap-San İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı, "Özellikle konut sektöründe bir dibe vurma ve daralma bekliyoruz. 2015 ve 2016'nın sonuna kadar da sürebilir bu. Nedeni : İnsanlar yurtdışından alınan paralarla ciddi bir şekilde borçlandırıldı. Şu anda insanların, bir kredi alacak durumları yok. Bugün bankalar kredi vermek için insan arıyor. 0,86'ya kredi var ama şu anda kredi alabilecek insan yok ortada. Ayrıca alınan kredilerde de takibe düşme oranı ikiye katlanmış durumda." şeklinde ifade etti.


Zaman Gazetesi


Geri Dön