23 / 04 / 2024

Osmancık Koyunbaba Köprüsü'nün restorasyon çalışmaları başlatıldı!

Osmancık Koyunbaba Köprüsü'nün restorasyon çalışmaları başlatıldı!

Adını, Anadolu' nun tanınmış velilerinden Koyun Baba lakaplı Seyit Ali'den alan ve asıl adı Osmancık İkinci Beyazıt Köprüsü olan Osmancık Koyunbaba Köprüsü'nün restorasyon çalışmaları başlatıldı...




Osmanlı Devleti’nin Anadolu’da inşa ettiği en uzun köprü olan Koyunbaba Köprüsü restore ediliyor. 525 yıllık köprü orijinal haline kavuşturulacak.

 

Adını Fatih Sultan Mehmet ve Sultan II. Beyazıt’tan ırmak üstüne köprü yapılmasını isteyerek büyük emeği geçen ve o dönemde yaşamış olan Anadolu'nun tanınmış velilerinden Koyun Baba lakaplı Seyit Ali'den alan ve asıl adı Osmancık İkinci Beyazıt Köprüsü olan Osmancık Koyunbaba Köprüsü'nün restorasyon çalışmaları başlatıldı.

 

Koyunbaba Köprüsü restorasyonu yaklaşık 6 milyon TL’lik ihale karşılığında restore ediliyor. Karayolları Genel Müdürlüğü Sanat Yapıları Dairesi Başkanlığı Tarihi Köprüler Şube Müdürlüğü nezdinde yürütülecek restorasyon 2014 yılında ek ödenek temin edilmesi bekleniyor.

 

Konu ile ilgili bir açıklama yapan AK Parti Çorum Milletvekili Dr. Cahit  Bağcı, “Osmanlı arşiv kayıtlarında II. Beyazıt köprüsü olarak yer alan köprünün Anadolu’da Osmanlı İmparatorluğu tarafından inşa edilen en uzun köprü olma özelliğinin yanı sıra Osmanlı yol ağında önem arz eden bir özelliği de söz konusudur. Osmanlı, Osmancık’ın önemli bir geçiş noktası olması nedeniyle Kızılırmak üzerine bir köprü inşa etme ihtiyacı duymuştur. Köprünün yapımında manevi destek sağlayan Hz. Koyunbaba’nın adı da bölge halkı tarafından köprüye isim olarak verilmiştir. Yaklaşık 30 yıl köprüde hatalı bir restorasyon işlemi yapılmış. Taşların üzeri beton ile sıvanmış. Yapacağımız restorasyon ile köprü aslına uygun olarak restore edilecek ve turizme kazandırılacak. Ayrıca köprünün toprakla dolmuş olan ayakları da Devlet Su İşleri tarafından açılacak ve su sirkülasyonu sağlanacak” dedi.

 

Köprü bir ana göz ve sağ ve sol kısımlarda yer alan 8+ 8 olmak üzere toplam 17 gözlü olup 7,5 metre genişliğinde ve 250 metre uzunluğundadır.  



Toki Haber


Geri Dön