24 / 04 / 2024

Osmaniye OSB'de icradan 7 milyon TL'ye satılık fabrika!

Osmaniye OSB'de icradan 7 milyon TL'ye satılık fabrika!

Osmaniye 1. İcra Dairesi, Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan fabrika ve arsasını satışa çıkardı. Söz konusu fabrikanın toplam bedeli 7 milyon 99 bin 566,70 TL olarak belirlendi.



T.C. OSMANİYE 1. İCRA DAİRESİ TAŞINMAZIN AÇIK ARTIRMA İLANI


2013/6599 ESAS


SATIŞA ESAS TOPLAM TAŞINMAZ DEĞERİ:


Yapı Değeri (TL) : 2.743.155,00 TL

Arsa Değeri (TL) : 2.409.911,70 TL

Makine - Ekipmanlar Değeri (TL):1.946.500,00 TL

Toplam Değeri (TL): 7.099.566,70 TL


Katılımca Koşullari:4562 sayılı Organize Sanayi Bölgeleri Kanunun 15.maddesi “(Değişik fıkra: 23/10/2008-5807 S.K./3. mad) OSB’ce teminat olarak gösterilen ve bu nedenle satışına karar verilen veya katılımcıların borcundan dolayı satışına karar verilen taşınmazların icra yoluyla satışı halinde; Bakanlık ve OSB alacaklarının öncelikle ödenmesi koşuluyla, bölgenin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip alıcılara veya kredi alacaklısı kuruluşa satış yapılabilir. Satış ilanlarında kuruluş protokolünde yer alan katılımcı niteliklerine de yer verilir.”


(Ek fıkra: 23/10/2008-5807 S.K./3.mad) Taşınmazların kredi alacaklısı kuruluşa satılması halinde, kredi alacaklısı kuruluş, satın aldığı taşınmazı sadece bölgenin kuruluş protokolünde öngörülen niteliklere sahip gerçek veya tüzel kişilere en geç iki yıl içerisinde satmak veya aynı nitelikteki gerçek veya tüzel kişilere kiraya vermek zorundadır.” Şeklindedir. Taşınmazın icra satışları dâhil 3.kişilere devrinde OSB'den uygunluk şartı aranacak olup, Taşınmaz Organize Sanayi Bölgesi içinde bulunduğundan, Organize Sanayi Bölgeleri Kanunu gereği: borç nedeniyle satışına karar verilen gayrımenkullerin icra yolu ile satışı halinde, Organize Sanayi Bölgesi (OSB.)'nın kuruluş protokolünde (ana sözleşmesinde) öngörülen niteliklere sahip alıcılara satış yapılmaktadır.” hükmü yer almaktadır. Osmaniye OSB Kuruluş protokolünde Katılımcı sektör gruplarının ” Organize Sanayi Bölgesi Karma OSB (Farklı sanayi iş kollarında üretim yapan tesislerin yer aldığı OSB) niteliğinde olup, Yönetmelikte belirtilen katılımcılar, Bakanlık gerekli gördüğü takdirde, OSB’ de yer tahsis edilecek özel yada tüzel kişilerin temel vasıfları ile iştigal konularını belirleyebilir.” Hükmünün yer almaktadır. Osmaniye OSB Müdürlüğü tarafından esas dosyaya sunulan yazılar gereği ihaleye girecek olanların OSB Uygulama Yönetmeliği 101. Maddesinde belirtilen Katılamayacak Tesisler kapsamında bulunmaması gerekir. İhaleye iştirak edecek katılımcılar bu nitelik ve koşullara sahip olarak ve bu nitelik ve koşulları bilerek ve kabul ederek ihaleye iştirak etmiş sayılacaklardır. Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin 106. maddesinin 2. fıkrası uyarınca Katılımcılara geri alım hakkı şerhi kaldırılarak tapu verilmesi durumunda tapu kaydına “taşınmazın icra yoluyla satışı dâhil üçüncü kişilere devrinde OSB’den uygunluk görüşü alınması zorunludur" şerhi konulur. Bu durumda eski katılımcının vermiş olduğu taahhütler, yeni alıcı tarafındanda aynen kabul edilmiş sayılır. Hükmüne yer vermiştir. Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin 109.maddesinin S.fıkrası uyarınca katılımcıların borcundan dolayı satışına karar verilen gayrimenkullerin icra yoluyla satışı halinde OSB alacaklarını öncelikle ödenmesi koşulu bulunmaktadır. Ayrıca ihale usulü satışlarda ihaleye girecek olanların 08.08.2012 tarih ve 28378 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe giren Organize Sanayi bölgeleri Uygulama Yönetmeliğinin “Kurulamayacak Tesisler” başlıklı 101.maddesi kapsamında bulunmaması gerekmektedir. OSB Uygulama Yönetmeliği 9.Bölüm OSB’lerde Kurulamayacak Tesisler, tesislerde Aranacak Nitelikler, Arsa Tahsis ve Satışları: Kurulamayacak Tesisler: Madde 101-(Değişik RG 08.08.2012- 28378) (1) OSB'lerde, aşağıdaki tesisler kurulamaz: Organize Sanayi Bölgeleri Uygulama Yönetmeliği,


ORGANİZE SANAYİ KANUNUN Madde 101 - (1) OSB’lerde bu madde kapsamında bulunan tesisler kurulamaz: a) Karma ve ihtisas OSB'lerde; 1) Rafineriler, gazlaştırma ve sıvılaştırma tesisleri,1.1) Ham petrol rafinerileri, 1.2)

Kömür veya bitümlü şistin sıvılaştırıidığı ve gazlaştırıldığı tesisler, 1.3) Sıvılaştırılmış petrol gazı dolum ve depolama tesisleri,2) Çimento fabrikaları, beton santralleri, çimento klingeri üreten tesisler,3) Nükleer güç santralleri ile diğer nükleer reaktörler,4) Radyoaktif atıkların depolanması, bertarafı ve işlenmesi amacıyla projelendirilen tesisler ve benzeri radyoaktif atık tesisleri,5) Nükleer yakıtların üretilmesi veya zenginleştirilmesi ile ilgili tesisler, 6) Endüstriyel nitelikli, sintine ve benzeri atık suların geri kazanım tesisleri,7) (Değişik bent: 12/08/2010-27670 S.R.G. Yön/ll.mad.) Çevre ve Orman Bakanlığının olumlu görüşü doğrultusunda OSB tarafından kurulmasına izin verilen; kullanılmış yağın yeniden rafine edilmesi ve/veya başka bir ürüne çevrilerek tekrar kullanımı, metal, plastik, ahşap, naylon, lastik, kauçuk, kağıt, karton, cam, iplik ve benzeri atık ve hurdaları ara veya nihai ürüne çeviren tesisler hariç olmak üzere, her türlü atığın; geri kazanımı, ayrıştırılması, yakılması, gazlaştırılması, ümyasal yolla arıtılması, nihai ve/veya ara depolanması ve/veya araziye gömülmesine ilişkin tesisler.

Karma OSB’lerde;

Değişik bent: 12/08/2010-27670 S.R.G. Yön/1 l.mad.)Parlayıcı/patlayıcı/yakıcı maddelerin üretildiği ve dolumunun yapıldığı esisler,2) Petrokimya kompleksleri,3)0retiminde kapalı proses, gaz veya sıvı yakıt ve toz kaynaklarında filtre sistemlerini kullanan isler hariç; tuğla ve kiremit fabrikaları, kömür yıkama kireç, alçı ve zımpara tesisleri, 4) Entegre şeker fabrikaları, Klor-alkali tesisleri, gliserin, yağ asitleri, sülfürik asit, fosforik asit, hidroklorik asit, klor ve benzeri kimyasal maddeler :en yerler, azot sanayi ve bu sanayi ile entegre gübre fabrikaları, 6) Zirai mücadele ilaçları için hammadde üretimi yapan sler,7) Asbest, asbest içeren ürünlerin işlenmesi veya dönüştürülmesi yapılan tesisler,8) Selüloz ve selüloit üretim yapan sler, 9) OSB’nin kanal deşarj standardına uygun atıksu arıtma tesisi kuran tesisler hariç olmak üzere; kağıt hamurundan çeşit kağıt üretimi yapan tesisler, 10) Ham deri işleme, padok ve hayvan kesimi yapılan tesisler, 11) Maya ve tuz üretim leri, 12) Talk, barit, kalsit, antimuan ve benzeri kırma ve öğütme tesisleri. (2) (Değişik fıkra: 12/08/2010-27670 S.R.G. 11.mad.) OSB, yukarıda belirtilen tesislerin dışında, OSB’de kurulu tesislerin sektör yapısını ve OSB altyapı tesislerine Terini dikkate alarak kurulmasında sakınca gördüğü diğer tesisler için üniversite ve benzeri kuruluşlardan alınacak raporlar vesinde karar verir.

de 102 - (1) OSB’de arsa tahsisi için, kurulacak tesislerde aşağıdaki şartlar aranır:

a) Yer seçimi aşamasında getirilen kısıtlamalara uygun talepte bulunulması, Dj Kuruluş proıcmoıunae üeitrıenen seKtor sınıflamasına uygun tesis olması, c) Kullanılacak elektrik, su ve diğer altyapı ihtiyaçlarının OSB'nin sağlayabileceğinden fazla olmaması, ç)OSB’lerde kurulamayacak tesis tanımlamasının içinde olmaması.

Madde 103 - (1) Arsa tahsisleri müteşebbis heyet veya genel kurulun belirlediği prensipler çerçevesinde yönetim kurulu tarafından yapılır.

(2) OSB'den arsa tahsis talebinde bulunan gerçek veya tüzel kişiler aşağıdaki bilgileri içeren bir dosya ile başvuruda bulunur: a) Başvuru dilekçesi, b) Talep edilen arsa büyüklüğü,c) İkametgah belgesi ile varsa ticaret sicil belgesi, Türkiye’de yerleşik olmayan gerçek ya da tüzel kişilerin kendi ülkelerindeki Türkiye Cumhuriyeti temsilcilerince onaylı benzer belgeleri,ç) Yapılmak istenen yatırımın üretim akış şeması ve açıklama raporu ile cinsi, üretim miktarı, kullanılacak su miktarı, talep edilen elektrik enerjisi, atık su, emisyon, katı ve tehlikeli atık kaynaklarını içerecek bilgiler ile beraber, söz konusu yatırım Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek ise konu ile ilgili literatür bilgileri,d) Varsa hedeflenen ithalat ve ihracat tutarları,e) Yaratılacak olan istihdam,f) Daha önce başka bir yerde aynı yatırımının olup olmadığına ilişkin yazı ve belgeler.(3) Taleplerin uygun bulunması halinde, yatırımın ihtiyaç duyduğu alan büyüklüğüne göre parsel tahsis edilerek ilgililere yazılı olarak bildirilir.(4) Yabancı katılımcıların arsa tahsis talepleri, 5/6/2003 tarihli ve 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu ve diğer mevzuat hükümleri çerçevesinde değerlendirilir.


Adresi: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi Yedi Ocak Caddesi Leçelik Mevkii No:20/B(l 12 ada 7 sayılı parsel) Toprakkale/OSMANİYE . 

Yüzölçümü: 22.951,24 m2

Arsa Payı: Tam

İmar Durumu: Osmaniye Organize Sanayi Bölgesi dâhilindeki taşınmaz 1/1000 ölçekli imar planı paftası içinde Sanayi Alanı olarak gösterilen Bölge içinde yer almaktadır. Emsal:0,70. TAKS:0,55.


Kıymeti : 7.099.567,00 TL

KDV Oranı  : %18

Kaydındaki Şerhler: Tapu Kaydında mevcuttur.

1.Satış Günü: 21/07/2015 günü 15:00 -15:10 arası

2.Satış Günü : 17/08/2015 günü 15:00-15:10 arası

Satış Yeri: 1. İcra Müdürlüğü Kalemi - Osmaniye Adliye Sarayı MERKEZ / OSMANİYE


Satış şartları:


1-İhale açık artırma suretiyle yapılacaktır. Birinci artırmanın yirmi gün öncesinden, artırma tarihinden önceki gün sonuna kadar esatis.uyap.gov.tr adresinden elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada tahmin edilen değerin %50 sini ve rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmek şartı ile ihale olunur. Birinci artırmada istekli bulunmadığı takdirde elektronik ortamda birinci artırmadan sonraki beşinci günden, ikinci artırma gününden önceki gün sonuna kadar elektronik ortamda teklif verilebilecektir. Bu artırmada da malın tahmin edilen değerin %50 sini, rüçhanlı alacaklılar varsa alacakları toplamını ve satış giderlerini geçmesi şartıyla en çok artırana ihale olunur. Böyle fazla bedelle alıcı çıkmazsa satış talebi düşecektir.


2-Artırmaya iştirak edeceklerin, tahmin edilen değerin % 20’si oranında Türk Lirası veya bu miktar kadar banka teminat mektubu vermeleri lazımdır. Satış peşin para iledir, alıcı isteğinde (10) günü geçmemek üzere süre verilebilir. Damga vergisi, KDV, 1/2 tapu harcı ile teslim masrafları alıcıya aittir. Tellaliye resmi, taşınmazın aynından doğan vergiler satış bedelinden ödenir.


3-ipotek sahibi alacaklılarla diğer ilgilerin (*) bu gayrimenkul üzerindeki haklarını özellikle faiz ve giderlere dair olan iddialarını dayanağı belgeler ile (15) gün içinde dairemize bildirmeleri lazımdır; aksi takdirde hakları tapu sicil ile sabit olmadıkça paylaşmadan hariç bırakılacaktır.


4-Satış bedeli hemen veya verilen mühlet içinde ödenmezse icra ve iflas Kanununun 133 üncü maddesi gereğince ihale feshedilir, ihaleye katılıp daha sonra ihale bedelini yatırmamak sureti ile ihalenin feshine sebep olan tüm alıcılar ve kefilleri teklif ettikleri bedel ile son ihale bedeli arasındaki farktan ve diğer zararlardan ve ayrıca temerrüt faizinden müteselsilen mesul olacaklardır. İhale farkı ve temerrüt faizi ayrıca hükme hacet kalmaksızın dairemizce tahsil olunacak, bu fark, varsa öncelikle teminat bedelinden alınacaktır.


5-Şartname, ilan tarihinden itibaren herkesin görebilmesi için dairede açık olup gideri verildiği takdirde isteyen alıcıya bir örneği gönderilebilir.


6-Satışa iştirak edenlerin şartnameyi görmüş ve münderecatını kabul etmiş sayılacakları, başkaca bilgi almak isteyenlerin 2013/6599 Esas sayılı dosya numarasıyla müdürlüğümüze başvurmaları ilan olunur. 06/05/2015



Geri Dön