19 / 03 / 2024

Osmanlı Arşiv Binası Otel oldu!

Osmanlı Arşiv Binası Otel oldu!

İstanbul Sultanahmet’te 400 yıllık tarihi Osmanlı Arşivi binası, ‘yenileme projesi’ diye başlanılıp ‘otel’ yapılarak bitirildi. Ticarethane Sokak’ta bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivi, 2013’ün haziran ayında Kağıthane’ye taşındı.



İstanbul Sultanahmet’te 400 yıllık tarihi Osmanlı Arşivi binası, ‘yenileme projesi’ diye başlanılıp ‘otel’ yapılarak bitirildi.


Ticarethane Sokak’ta bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivi, 2013’ün haziran ayında Kağıthane’ye taşındı. Bina boşaltılır boşaltılmaz tadilata alındı. Binanın etrafına önce büyük duvarlar örüldü. Başına da “Başbakanlık Osmanlı Arşivi restorasyon çalışması” yazıldı. Çalışmalar zamanla yerini lüks bir otele bıraktı. Arşiv bahçesinde bulunan limon, defne ve asma ağaçları da kesilerek yerle bir edildi. Yağma bununla da sınırlı kalmadı. Asırlık çınarların da kökü kazındı. Kökleri ortaya çıkan ağaçlar kurumaya terk edildi.


Ayrıca geçtiğimiz yıl Babıali’den Kağıthane’ye taşınan Osmanlı Arşiv’i için Cendere Vadisi’nde İstanbul Büyükşehir Belediyesine ait arsanın bir bölümü ile hazine tarafından Milli Eğitim Bakanlığına tahsisli arsanın bir bölümünden oluşan toplam 55 bin 809 metrekarelik alan tescillendi. Hassa Mimarlık tarafından projeleri hazırlanan arşiv sitesinin ihalesi,  TOKİ  tarafından gerçekleştirildi.  Yaklaşık 1 yıl önce açılışı yapılan yeni Osmanlı Arşivleri binası Kağıthane Deresi’ne olan yakınlığı ve bir o kadar merkeze uzak oluşu sebebiyle tartışmalara neden oldu. Şimdilerde, özellikle haziran ve temmuz ayından itibaren görülen yağışlardan sonra arşivlerde korkulan başa geldi. Araştırmacılar bazı belgelerin ıslak ya da nemli geldiğini belirtiyor.



Evrensel 


Geri Dön