19 / 04 / 2024

Osmanlı Arşivi Yeni Hizmet Binası hizmete açıldı!

 Osmanlı Arşivi Yeni Hizmet Binası hizmete açıldı!

Başbakan Erdoğan, Kağıthane'deki Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Yeni Hizmet Binası'nın açılış törenine katıldı.



Erdoğan,  binanın ülke ve millet için hayırlara vesile olmasını dileyerek, yatırımın inşasında katkısı olan Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediyesi,  TOKİ  ve yüklenici firmaya şükranlarını ifade etti.


"Açıkçası bugün, sadece bir kamu yatırımını açmıyoruz, tarihi muhafaza edecek, tarihe yön verecek bir hazineyi Türkiye'ye kazandırıyoruz" diyen Erdoğan, Osmanlı İmparatorluğu'nun devlet teşkilatında 2 hazine bulunduğunu, bunlardan ilkinin "devlet gelirlerinin elde tutulduğu",  diğerinin ise Hazine-i Evrak denilen belgelerin muhafaza edildiği hazine olduğunu kaydetti.


Erdoğan, Osmanlı Devleti'nin belgeyi, arşivi, yani tarihi çok önemsediğini, bunlara hazine nazarıyla baktığını, hem belgelerini çok iyi tuttuğunu hem de çok iyi sakladığını söyledi. 


Arşivin, bir ülkenin ve milletin hazinesi olduğu kadar  aynı zamanda hafızası olduğunu vurgulayan Erdoğan,  arşivi olmayan milletin hafızasının da olmadığını dile getirdi.


Arşivin "kök", "öz" , "geçmişi hatırlatan ve onun üzerine geleceği inşa eden kaynak" anlamı taşıdığını aktaran Erdoğan, arşivini inkar edenin, tarihini inkar etttiğini, arşivine sırt dönenin ecdadına da sırtını döndüğünü ifade etti. 


Başbakan Erdoğan, geçmişte bu arşivi, yani kökü, özü korumak noktasında gerçekten çok büyük ihmaller yapıldığını belirterek, arşiv belgelerinin adeta değersiz kağıt hükmünde görüldüğünü, kese kağıdı yapılmak üzere pazarlarda satıldığını, belgelerinin sağlıksız binalarda çürümeye terkedildiğini bildirdi.


"Bugün bile nereden çıktı bu Kağıthane'deki bu yeni bina, burayı su basar, şu olur, bu olur gibi bir çok olumsuz kampanya içerisine girenler oldu. Bu ecdada saygızlıktır diyenler oldu" ifadelerini kullanan Erdoğan, bu yaklaşım tarzının yanlış olduğunu dile getirdi.


AA


Geri Dön