26 / 04 / 2024

Osmanlı konağı restore edildi!

 Osmanlı konağı restore edildi!

Osmanlı dönemine ait birçok cami, köprü, han, hamam, kütüphane ve medrese gibi eserlerin günümüze ulaştığı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya bir Osmanlı eseri daha kazandırıldı.




Osmanlı dönemine ait birçok cami, köprü, han, hamam, kütüphane ve medrese gibi eserlerin günümüze ulaştığı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya bir Osmanlı eseri daha kazandırıldı. Osmanlı dönemine ait birçok cami, köprü, han, hamam, kütüphane ve medrese gibi eserlerin günümüze ulaştığı Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'ya bir Osmanlı eseri daha kazandırıldı. Kentteki nadir Osmanlı konaklarından biri olan Kovaçi semtindeki ''Sabur'un Evi'' (Saburina Kuça), restorasyon çalışmalarının tamamlanmasının ardından, düzenlenen törenle yeniden açıldı.örene katılan Saraybosna'nın Stari Grad Belediye Başkanı İbrahim Hacifeyzoviç, burada yaptığı açıklamada, tarihi evi restore etme fikrinin iki yıl önce ortaya çıktığını, proje kapsamında önce evin iç tadilatını tamamladıklarını, önümüzdeki günlerde de bahçe düzenlemesinin yapılacağını söyledi.


Hacifeyzoviç, evin orjinaline uygun restore edildiğini belirterek, önümüzdeki günlerde turistlerin ziyaretine de açılacağını ifade etti. Restorasyon çalışmaları kapsamında evdeki selamlık bölümünün onarıldığını kaydeden Hacifeyzoviç, evin haremlik kısmının ise önceki yıllarda tamamen yıkıldığını hatırlattı.


Bosna Hersek Tarihi ve Kültürel Mirasları Koruma Kurumu Müdürü Munib Bulyina da Sabur'un Evi'nin şehirdeki oryantal stilde inşa edilmiş nadir evlerden biri olduğunu vurguladı. Evin 18. yüzyılın ortalarında inşa edildiğini ve tarih boyunca birçok kez değişikliklere uğradığına dikkati çeken Bulyina, evin bugünkü durumuna ise İkinci Dünya Savaşı'nın ardından kavuştuğunu söyledi.



Yeniçağ


Geri Dön