28 / 03 / 2024

Osmanlı kültürü, ev dekorasyonuna ilham veriyor!

Osmanlı kültürü, ev dekorasyonuna ilham veriyor!

Osmanlı sanatından esinlenen ve bu kültürü yarattığı tasarımlara, hazırladığı projelere yansıtan Serdar Gülgün'e geçmişi nasıl algıladığını, ondan nasıl ilham aldığım ve aldığı bu ilhamı tasarımlarına nasıl yansıttığını Milliyet Gazetesi yazarı Yasemin Ak



Osmanlı'nın klasik ve otantik dokusunun, yalın ve net çizgilerle sadeleştirilerek günümüze uyarlandığı evler, kültürümüzün zenginliğine vurgular yaparak ilham veriyor. Osmanlı sanatı uzmanr Serdar Gülgün, Osmanlı çizgilerini evimize uyarlarken dikkat etmemiz gereken püf noktalarını anlatıyor.
 
Dekorasyonda 'Muhteşem Yüzyıl' etkisi

Kimi için zengin bir sentez kimi için yüzlerce yıllık bir birikim... Osmanlı rüzgarı dünyanın dörtbiryanını kasıp kavururken ondan etkilenmemek mümkün mü 7'den 70'e herkese ilham veren Osmanlı kültürü bugün yeniden yorumlanarak yaşatılmaya devam ediyor. Osmanlı sanatından esinlenen ve bu kültürü yarattığı tasarımlara, hazırladığı projelere yansıtan Serdar Gülgün'e bu şaşaalı geçmişi nasıl algıladığını, ondan nasıl ilham aldığım ve aldığı bu ilhamı tasarımlarına nasıl yansıttığını sorduk.

Osmanlı kültürünü nasıl yorumlarsınız
Osmanlı kültürü benim gözümde bugün içinde yaşadığımız kültürün nüvesini oluşturuyor. Ne yazık ki globalleşen dünyayla birlikte pek çok değerimizi kaybetmişiz, ama ne mutlu ki son yıllarda tekrar kendi değerlerimize dönüyoruz. Artık globalleşme sebebiyle dünyanın her yeri birbirine benzemeye, her kültür birbirine yaklaşmaya başladı. Bu durum dünyayı renksiz, karaktersiz bir yere dönüştürdü. Biz de bu , akımların takipçisi olduğumuz ign kendimizi özümüzden daha uzak bir yerde bulduk. Ama ne mutlu ki artık kendi değerlerimizle, sanatımızla barışıp araştırmaya başlıyoruz.

Osmanlı kültürünü yaşatan bir mekn yaratabilmek için nelere dikkat etmeliyiz
Osmanlı kültürü bir imparatorluk kültürü, yani her bakımdan zengin bir küttür. Bütün bu zenginliğin içinde de sadeliğini muhafaza etmiş. Yapılan tasvirlerin pek çoğu natürel üslupta değil stilize üslupta yapılmış.

Mesela bir lale çizilmişse bu lale doğada gözüktüğü şekilde değil, sanatgmn yorumuyla stilize edilmiş iki boyutlu bir şekilde tasvir edilmiş. Bu stilizasyon günümüzün yo-rumlarına ışık tutuyor. Benim yaptığım Osmanlı yorumlu tasarımlarda bu stilizasyonu kullanırken malzeme zenginliğini de göz ardı etmeden işler yapmak. Osmanlı'yı bugüne taşıyorum. Benim bakış agm, bu işi yaparken bir stilizasyona gitmek, ama Osmanlı'nın ruhunda olan sadelik içindeki ihtişamı ters tarafa hissettirmek oluyor.

Böyle bir meknın odak noktalan neler olmalı, renk kartelası nasıl olmalı
Osmanlı stilinin bugünün evine uygulanması çok başarılı oluyor. Benim Osmanlı'yı dekorasyona taşırken kullandığım en önemli araç sedirler. Derin ve alçak, yatay çizgilerden oluşan sedirleri düz ama kaliteli kumaşlarla kaplayıp ihtişamı üzerine koyduğum yastıklarla veriyorum. Osmanlı dünyasında halılar çok önemli, halılar mekna renk ve desen taşıyor. Osmanlı'yı bugünü evine taşımanın diğer bir yolu ise renk kullanımı, Osmanlı'nın kuvvetli ama göze batmayan renklerini kullanarak bir mekna Osmanlı ruhunu taşımak mümkün.

Dekorasyon Tarzım

Funda Arar
"Kemer Country'de yaşıyoruz. Evin dekorasyonunu Mimar Nuran Erdoğan'la birlikte yaptık. Country bir tazı var meknın. Evde en çok sevdiğim köşe, şömine önündeki koltuk ve kış bahçesindeki sedir. Mudo Concept, Beymen Home, Zara Home markalarından seçimler yaptık. Evde vazgeçemediğim en önemli şey çiçeklerdir. Her daim taze çiçekler olur evimde!"

HAYAL KURMAK İÇİN
Çekimleri Tayland'ın Samui adasında gerçekleştirilen Chakra'nın 2011 itkbahar-yaz koleksiyonu; yeni tasarımları, yalın çizgilerden oluşan ürünleri ve bütün sıcaklığıyla hayatınıza girmek için hazır.
 www.chakra.com.tr

KUŞ BAHÇESİ
Bahann gelmesiyle bahçenizde ya da pencere önlerinde kuş evlerine yer açın. Pastel renklerde boyattığınız kuş evleri ile eko'sisteme bir katkınız olabilir.

Yasemin Aksoy/Milliyet Emlak


Geri Dön