29 / 03 / 2024

Osmanlı-Selçuklu mimarisi TOKİ'ye ilham kaynağı oldu!

Osmanlı-Selçuklu mimarisi TOKİ'ye ilham kaynağı oldu!

Osmanlı-Selçuklu mimarisi, Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığının (TOKİ) yöresel dokuda inşa edeceği konutlar için ilham kaynağı oldu.




     TOKİ Başkanı Ahmet Haluk Karabel'e doğrudan bağlı görev yapan Tasarım Birimi, yöresel mimariye uygun projelendirdiği konutlarda bölgenin önemli tarihi motiflerini örnek aldı. 

     Alanında uzman mimarların görev yaptığı birimin projelendirdiği binaların girişlerinde, Anadolu Selçuklu mimarisindeki "taç kapı" esas alındı. 

     

     -Sivas'taki konutlarda "Gök Medrese" kapısı- 

     

     TOKİ, Sivas'ta uygulayacağı kentsel dönüşümle hem bölgeyi dayanıksız yapılardan arındıracak hem de inşa edeceği 900 konutu yöresel mimariye uygun tasarlayarak bölgenin tarihi mirasına sahip çıkacak. 

     Sivas'ta inşa edilecek konutların giriş kısmı şehrin simgesi haline gelen Gök Medrese'nin taç kapısı dikkate alınarak tasarlandı. 

     Anadolu Selçuklu Devleti Başveziri Sahip Ata'nın 1271'de yaptırdığı Gök Medrese'nin taç kapısındaki mermer işçiliği, dünyanın en göz alıcı eserleri arasında gösteriliyor. 

     

     -Konya'da "Selçuklu Yıldızı" motifli konut- 

     

     Konya'nın Kadınhanı ilçesinde 165, Sarayönü ilçesinde 283, Ladik beldesinde de 259 konutun balkon korkuluklarında Anadolu Selçuklu Devleti kültür ve sanatının temel figürlerinden "Selçuklu Yıldızı" kullanılacak. 

     "Sekiz Köşeli Yıldız" olarak da adlandırılan motif, Ortadoğu'daki eski medeniyetlerde ve İslam dünyasında yaygın kullanıldı. 

     

     -Bitlis'te "Şerefiye Camisi", Tokat'ta "Zile Kalesi"- 

     

     Bitlis'te kentsel dönüşüm projesi kapsamında yapılacak 302 konutun giriş kapısında Şerefiye Camisi'nin taç kapısından esinlenildi. 4. Şeref Han tarafından 1529 yılında yaptırılan caminin motifleri, konutlarda yer alacak. 

     Tokat'ta inşa edilecek 329 konutta da kentin en önemli tarihi eserlerinden Zile Kalesi'nin giriş kapısındaki motifler kullanılacak. 

     

     -"Ön cepheler farklılaşıyor"- 

     

     TOKİ Başkanı Karabel, konuyla ilgili, Tasarım Birimi ile artık Türkiye genelinde daha görsel, Osmanlı-Selçuklu mimarisine, yöresel mimari örneklerine uygun projeler üreteceklerini belirtti. 

     Konut ve sosyal donatı inşaatlarını bölgenin yapı malzemelerini de kullanarak yöresel mimari çerçevesinde gerçekleştireceklerini ifade eden Karabel, "Konutlarda, özellikle ön cephelerde farklılık görmeye başlayacaksınız" diye konuştu. 


AA




Geri Dön