16 / 04 / 2024

Osmanlı tapusu ağlattı

Osmanlı tapusu ağlattı

TAV Havalimanları Holding Tunus Direktörü Haluk Bilgi, 40 yıllığına işletmesini devraldıkları Monastır Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı'nın bulunduğu bölgenin tapusunun 1956'ya kadar Osmanlı Bey'ine ait olduğunu görünce duygulanıp, ağladığını söyle



TAV İnşaat da, 550 milyon Euro'luk Enfidha Zine El Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı'nın yüzde 55'ini tamamladı.

TAV Havalimanları Holding, bu yılın başında işletmesini 40 yıllığına devraldığı Tunus Monastır Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı'nda işleri rayına oturttu. TAV İnşaat ise, Tunus Cumhurbaşkanı Başkanı Zine El Abidine Ben Ali'nin adını taşıyacak 550 milyon Euro'luk Enfidha Uluslararası Havalimanı inşaatının yüzde 55'ini tamamladı. TAV Havalimanları Holding Tunus Direktörü Haluk Bilgi, "Habib Bourguiba Havalimanı'nın sözleşmesinin hazırlıkları sırasında tapusunun 1956 yılına kadar Osmanlı Bey'ine ait olduğunu görünce duygulanıp ağladım" dedi.

Önce ürkenler oldu

Haluk Bilgi, Monastır Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı'nın işletmesini ilk devraldıkları günlerde TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener'in TAV uçağıyla havalimanına indiğini ifade ederek, şunları anlattı: "Sani Şener uçaktan inerken, havalimanının tüm Tunuslu çalışanları merak ve tedirginlikle onu izledi. Sani Bey'in onlara ilk mesajı, 'Kimse işini kaybetmeyecek. Artık hepiniz TAV ailesinin bir ferdisiniz' diye seslendi. Gerçekten de kimse işini bugüne kadar kaybetmedi. Buraya 3-5 milyon Euro'luk küçük çaplı yenileme yatırımı yaptık. Yılda 4.5 milyon yolcuya hizmet veriyoruz."

Tunus çok önemli

TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener, Tunus'un TAV'ın genişleme ve büyümesinde önemli bir kilometre talı olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Buradaki asıl etkimiz Enfidha'da sıfırdan yapımını sürdürdüğümüz havalimanının devreye girmesiyle hissedilecek. Burası devreye girince Monastır'daki yıllık 4.5 milyonluk yolcunun bir bölümü Enfidha'ya kayacak. Enfidha'nın yıllık yolcu kapasitesi ilk aşamada 7 milyona çıkacak. 4 aşamalı çalışmayla yolcu kapasitesi 22 milyona yükselecek. Hedefimiz Enfidha'yı Afrika'nın önemli uçuş merkezlerinden biri haline getirmek."

Türkler'i çok seviyorlar

Sani Şener, başta Tunus yönetimi olmak üzere ülkede çok ilgi gördüklerini kaydederek, şöyle konuştu: "Osmanlı döneminin etkileriyle Tunus'ta biz Türkler'e karşı büyük bir sevgi ve yakınlık var. Birçok yerde Osmanlı izine rastlamak mümkün. Nitekim Monastır Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı'nın tapusunun 1956 yılına kadar Osmanlı Bey'inin mirasçılarına ait olması da bunu çok güzel ortaya koyuyor."

İnşaat alanı 11 kilometrekare

TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener, Tunus'ta gerçekleşen ihale sonrası kazandıkları Enfidha Zine El Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı'nın yapımının hızla sürdüğünü, 2009 yılı ikinci yarısında işletmeye alabileceklerini söyledi. TAV İnşaat, 58 kilometrekarelik alanda 11 kilometrekare inşaat yapıyor. İnşaatta 800'ü Türk, 2 bin 901 kişi çalışıyor. TAV İnşaat Tunus Direktörü Mustafa Nebil, inşaatın sürdüğü alanda 10 milyon metreküplük toprak hareketi olduğunu belirtti.

1000 yıllık su baskını riskini araştırdılar

TAV İnşaat Tunus Direktörü Mustafa Nebil, Enfidha Zine El Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı'nın yapımını sürdürdükleri alanın bataklık olduğunu vurgulayarak, şunları anlattı: "Bölgedeki su baskını riski araştırmaları sırasında 1000 yıl geriye dönüldü. Denize kadar özel kanallar açıldı ve su baskını riski tamamen ortadan kaldırıldı. 2 bin 800 kazık çakıldı."

Kule 100 metre olacak A380 de inebilecek

TAV İnşaat Tunus Direktörü Mustafa Nebil, Enfidha Havalimanı'nın pistinin uzunluğunun 3.3 kilometre, genişliğinin 60 metre olacağını vurguladı. Nebil, "Kule ise 85'i betonarme olmak üzere 100 metre olacak. Normalde kulelerin ortalama yüksekliği 50-60 metre olur. Enfidha Zine El Abidine Ben Ali Uluslararası Havalimanı'na Airbus'ın en büyük uçağı A380 de rahatlıkla inebilecek" dedi.

Yolcu başına 8.5 Euro İstanbul'da 15 dolar alınıyor

TAV Havalimanları Holding CEO'su Sani Şener, bir soru üzerine Monastır Habib Bourguiba Uluslararası Havalimanı'nda yolcu başına 8.5 Euro ücret aldıklarını belirterek, "Bu rakam İstanbul Atatürk Havalimanı Dış Hatlar'da 15 dolar düzeyinde bulunuyor. İstanbul'da şartname gereği dolar üzerinden ücret alıyoruz" dedi.

TAV İnşaat 6 milyar dolarlık iş yapıyor TAV Havalimanları 1 milyar dolara çıkıyor

SANİ Şener, bir soru üzerine TAV İnşaat'ın üstlendiği projelerin toplam bedelinin 6 milyar dolar olduğunu söyledi. Şener, TAV Havalimanları Holding'le ilgili bir soru üzerine de şu bilgileri verdi: "Dünyada yaşanan kriz henüz bizim açımızdan ciddi bir olumsuzluk getirmedi. Belki yolcu sayısında yüzde 1'lik düşme olabilir. Yalnız ciromuz hedeflediğimiz gibi bu yılı 1 milyar dolar dolayında tamamlayacak."

Hürriyet

Geri Dön