19 / 04 / 2024

Otel ve pansiyonlarda kiralama dönemi

Otel ve pansiyonlarda kiralama dönemi

Tatil yörelerindeki otel ve pansiyonlara, sezonluk 20 bin lira kira ödeyerek işletmeci olabilirsiniz



Geçen ay satılık otellerle ilgili haberimizin ardından, daha düşük sermayeyle turizm yatırımı yapmayı düşünen okurlarımızdan mesajlar aldık. Satılık otellerin fiyatları yüksek olduğundan, küçük yatırımcılar haklı olarak parasını daha uygun koşullarda değerlendirmek istiyor. Biz de onlar için bu sayımızda kiralık otel, pansiyon ve apart otelleri araştırmaya karar verdik...

KİRALIKLAR EL DEĞİŞTİRİYOR
Yaz sezonu yaklaştıkça devren kiralık otel, pansiyon ve apartların sayısı da artmaya başladı. Özellikle Ege ve Akdeniz'de çok fazla işletme bu aylarda el değiştiriyor. Kimi bu işten zarar ettiği, kimi de iş değişikliği yaptığını öne sürerek işlettiği otel ve pansiyonları devrediyor. Tabii iyi iş yapan otel ve pansiyonlar devredilirken "hava parası" isteniyor. Gücü olan yatırımcılarsa devraldığı otel ya da pansiyonda gerekli bakım ve değişiklikleri yaparak sezona hazırlanıyor. Kiralık otel ve pansiyonlar ağırlıklı olarak Ege ve Akdeniz sahil şeridindeki il ve ilçelerde bulunuyor. Antalya, Alanya, Kemer, Manavgat, Side, Marmaris, Bodrum, Fethiye, Dalyan, Kuşadası, Çeşme, Ayvalık ve Çanakkale Eceabat gibi tatil yörelerinde çok sayıda kiralık otel, pansiyon ve apart var. Otellerin sezonluk kirası, bulunduğu bölgeye ve büyüklüğüne göre 2 bin 500 euro'dan başlayıp 2 milyon euro'ya kadar yükseliyor. Daha orta düzeyde 12 ile 50 odalı otelleri ise 20 bin ile 50 bin lira arasında kiralamak mümkün. Pansiyonlarda da durum çok farklı değil. En çok Antalya ve Muğla Bodrum taraflarında kiralık pansiyon bulunuyor. Havuz ve restoranlı pansiyonların sezonluk kirası ortalama 50 bin euro civarında. Daha az oda sayısına sahip pansiyonları sezonluk 8 bin ile 20 bin liraya kiralamak da mümkün. Kiralık   apartlarm   sezonluk   kiraları ise 25 bin liradan başlıyor. İçinde yüzme havuzu, restoran ve bar bulunan apartlarm kiraları 150 bin euro'ya kadar çıkıyor.

UZMANLARA KULAK VERİN
Otel, pansiyon ya da apart kiralayıp turizme girmek istiyorsanız uzmanların uyarılarına dikkat etmekte fayda var. Para kazanmak istiyorsanız kiralayacağınız otel ya da pansiyonun masrafsız olmasına dikkat edin diye uyaran uzmanlar, oda sayısının da önemli olduğunu belirtiyorlar. Ne kadar çok odanız varsa kazancınız da o kadar artar diye uyaran uzmanlar, kiralanan otel ya da pansiyonun merkezde olmasının da önemli olduğunu ifade ediyorlar.

Nasıl kredi alırsınız?
Türkiye'de Yapı Kredi, İş Bankası, Garanti Bankası, TEB, Halk Bankası, Vakıf bank ve Şekerbank gibi birçok banka "turizm destek paketi" adı altında turizm sektörüne kredi kullandırıyor. Ancak bu kredilerinden yararlanabilmek için bir turizm işletmenizin olması şart. Çünkü bu krediler işletmelerin sermaye ihtiyaçları ya da tadilat, bakım gibi hazırlıklar için kullandırılıyor. İlk defa turizm sektörüne girenlerse ticari kredi alabilir. Bunun için en az 6 aylık bir ticari işletmenizin olması gerekiyor. Şu anda ticari kredilerin faiz oranı yüzde 1.95 ile 1.80 arasında değişiyor. Örneğin, yüzde 1.95 faizle 3 yıl vadeli 50 bin lira kredi alındığında, aylık 1.976 lira geri ödeme yapmak gerekiyor. Böylece kredinin toplam maliyeti 71 bin 158 liraya çıkıyor. Bu tür krediler esnek ödemeli olarak da alınabiliyor. Örneğin, 3 yıl vadeli aldığınız krediyi, 3 yılın yaz aylarında 10'ar bin lira, diğer aylarda ise daha az tutarlarda ödeme planıyla alabilirsiniz. Turizm işine yeni girecekler içinse ipotekli bireysel finansman kredileri mevcut. Bu krediler kefalet karşılığında şahsa veriliyor. Örneğin, İstanbul'daki evinizi ipotek ettirip ipotekli bireysel finansman kredisi alabilirsiniz. Bu kredilerin faizi ise yüzde 1.19 ile 1.30 arasında değişiyor. Diyelim ki yüzde 1.19 faizle 3 yıl vadeli 50 bin lira tutarında ipotekli finansman kredisi aldınız. Bu durumda aylık geri ödeme bin 750, toplam geri ödeme ise 63 bin 250 lira oluyor.
Bülent Ekimci / Para


Geri Dön