27 / 04 / 2024

Oto Galericileri: Belediyeler yer göstersin gidelim!

Oto Galericileri: Belediyeler yer göstersin gidelim!

İçişleri Bakanlığı'nın genelgesine rağmen hâlâ bazı oto galerileri şehir dışına taşınmış değil. Peki ama neden İşte bu sorunun yanıtını Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı veriyor: Belediyeler yer göstersin de gidelim



İçişleri Bakanlığı, 2005 yılında bir genelge yayınlamış, şehir içindeki oto galerilerinin şehir dışına taşınması gerektiğini belirtmişti. Bazı işletmeciler, bu genelgeye uydu, hemen dükkânlarını taşıdı. Ne var ki bazı galericiler taşımamakta direndi, hatta karara karşı dava bile açıldı, özellikle de Fatih, Aksaray, Bahçelievler ve Bakırköy'de hâlâ çok sayıda galeri görmek mümkün.

RESMİ RAKAM 3 BİN AMA...

Peki ama galericiler neden şehir dışına gitmiyor Bu işin sonu nereye varacak Galericiler ne zaman tamamen şehir dışına çıkacak işte tüm bu soruların yanıtlarını, İstanbul Oto Galericileri Esnaf Odası Başkanı Kenan Taşlıdağ verdi. Kentteki galericilerin şehir dışına çıkmak istediğini fakat yer sıkıntısıyla karşı karşıya olduklarını söyleyen Taşlıdağ, sorunlarını şöyle dile getirdi: "İstanbul'da resmi kayıtlara göre 3 bin 500, gayri resmi olarak 7 bin oto galerici esnafı faaliyet gösteriyor. Biz şehir dışına çıkmak istiyoruz. Ancak yer problemi var. İçişleri Bakanlığı'nın yönetmeliğine göre; bizlere belediyelerin yer göstermesi gerekiyor. İstanbul'da hiçbir ilçe belediyesinin böyle bir yeri yok. Belki İBB'nin yeri varsa ya da TOKİ'den yer üretme düşüncesi olursa, bizim için çok iyi olur. Eğer bu şekilde çözüm üretilmezse, sorunumuzu özel sektörle çözeceğiz. Tabii bu da bizim için büyük bir maliyet. Esnafımız bunu karşılayacak durumda değil."

'TEK KATLI BİNA GEREKLİ'

Anadolu Yakası'na, 500 esnafın dükkân açabileceği bir yerin yapıldığını, ancak bunun yeterli olmadığını vurgulayan Taşlıdağ, deprem riskine karşı tek katlı binalarda hizmet vermek istediklerini söyledi.

'BELKİ BİRKAÇ ESNAF KOLONLARI KESMİŞTİR'

Van'da yerle bir olan Nezir Baş Apartmanı'nın sütunlarının kesildiği, alt katın oto galerisi olarak kullanıldığı iddiası, İstanbul'daki galerilerin ne durumda olduğu sorusunu da akıllara getirdi. Acaba kentteki galeriler de binalara zarar veriyor mu Kenan Taşlıdağ, bu soruya şu yanıtı verdi: "İstanbul'da hiçbir apartman yöneticisi ve dükkân sahibi, bir esnafın kolonları kesmesine müsaade etmez. Esnafımız tarafından kolon ya da kirişlerde oynama yapıldığına dair bir şey duymadık. Böyle bir şeye de müsaade etmeyiz. Bunların kontrolü teknik olarak belediyelere ait. İstanbul'da belki bir iki tane yapmış olan vardır."

Esra Boğazlıyan / HABERTÜRK


Geri Dön