25 / 04 / 2024

Otogar- Sekapark tramvay hattı yapımı için sözleşme imzalandı!

Otogar- Sekapark tramvay hattı yapımı için sözleşme imzalandı!

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Gülermak Ağır Sanayi ve Taahhüt AŞ. Yetkilileri arasında Otogar-Sekapark arası Tramvay hattı yapım ihalesinin sözleşmesi imzalandı.



Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Gülermak  Ağır Sanayi ve Taahhüt AŞ. Yetkilileri arasında Otogar-Sekapark arası Tramvay hattı yapım ihalesinin sözleşmesi Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu ve Gülermak  Ağır Sanayi ve Taahhüt AŞ. Yönetim Kurulu Başkan Vekili Nejdet Demir arasında Büyükşehir Belediyesi’nde imzalandı. Maliyeti 113 milyon 990 bin lira olacak dev proje hakkında konuşan Büyüşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Bu proje kent için ihtiyaç haline geldi. 2010 yılında başlayan ulaşım master planı çalışmaları ile hafif raylı sistemin altyapısı hazırlandı. Ulaştırma Bakanlığı, Kamu kurum ve kuruluşları, dernekler, STK’lar, Ulaşım Koopartifleri ve halkımız ile yapılan birebir görüşmeler sonucunda şehir içi trafikte artık tramvayın gerektiğini bize ilettiler. Bizde bu dev projeye karar verdik" dedi.

 

2017 ŞUBAT'TA TRAMVAYA BİNECEĞİZ

Başkan Karaosmanoğlu’ndan önce söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Tahir Büyükakın, "Oldukça heyecanlıyım. Sanırım böylesine bir heyecanı ilk kez çocuğum olacağını öğrendiğimde yaşamıştım. Gerçekten dev bir projeye imza atıyoruz. Gelecek nesiller adına gurur verici olacak. Tramvay hakkında kısa bir bilgi vermek gerekirse; ilk yıl günde 16 bin yolcu taşınacak. Sözleşmeye göre işin maliyeti 113 milyon 990 bin lira olup yapım süresi 550 gün olacak. 2017 Şubat ayında İzmitli artık şehir içinde tramvay kullanacak" dedi.

 

YILLIK 5 BUÇUK MİLYON KİŞİ TAŞINACAK

Sözlerinin ardından Tramvay projesi hakkında bir sunum gerçekleştiren Büyükakın yaptığı sunumda, "İzmit merkezde yaklaşık 9 ay süren çalışmaların ardından tramvayın Otogar ile Sekapark arasında çift yönlü ve yaklaşık 7 kilometre -11 istasyondan oluşması kararı alındı. Yıllık 5 buçuk milyon yolcu taşıyacağız. 2023 yılında günlük 47 bin, yıllık ise 16 milyon yolcu taşımayı planlıyoruz. 2040 yılında günlük 140 bin, yıllık ise 47 milyon yolcu taşımayı hedefliyoruz" diyerek sunumunu sonlandırdı.

 

GEÇ KALMIŞ BİR PROJE

Büyükakın’dan sonra söz alan Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, "Bu proje kent için çok büyük bir proje. Tahir Bey çok heyecanlandığını ifade etti. Gerçekten heyecanlanacak bir konu. Kocaeli çok yoğun göç alan bir şehir. Eskiden kasaba olan yerler artık tamamen gelişti. Raylı sistem geç kaldığımız bir olay. Tramvay ile ilk adımımızı atıyoruz. Kazmayı vurduğumuzda 2017 yılının ilk aylarında tramvayımıza bineceğiz. Tramvayı geliştireceğiz. Uzatacağımız yerler olacak. İstanbul ve  Marmaray  ile entegrasyon çalışmalarını yapmak istiyoruz. Marmaray ile Gebze, Çayırova ve Dilovası’nı birleştirmek için çalışmalar var. Bu bağlamda sanayinin kalbi olan Kocaeli’nin İstanbul ile olan entegrasyonu maksimum seviyeye ulaşacak" dedi.


Bizim Kocaeli


Geri Dön