18 / 04 / 2024

Otomotiv alışveriş merkezi yatırımları hızlandı

Otomotiv alışveriş merkezi yatırımları hızlandı

Apartman girişlerindeki oto galerilerini yasaklayan genelge, otomotiv alışveriş merkezi yatırımlarını hızlandırdı



İstanbul'da başlayan 4 projeden biri bitti, 3'ünün inşaatı sürüyor. Sırada  Ankara  ve Bursa var...

APARTMAN giriş katlarında bulunan oto galerilerinin belli merkezlere taşınmasını zorunlu kılan düzenleme de galerilere verilen süre 2011 yılında bitiyor. İçişleri Bakan¬lığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nün 2008 yılında uygulamaya koyduğu genelgeye göre, önümüzdeki yıl sonuna kadar hiçbir apartman girişinde oto galerisi kalmayacak. İşte bu potansiyeli gören yatırımcılar, oto alışveriş merkezi kurmak için kolları sıvadı.
Halen Türkiye'de otomobil ve yedek parça satışı amacıyla kurulmuş 4 merkez faaliyet gösteriyor. Bunlardan ikisi İstanbul'da (Oto Center ve İSTOÇ Oto Market), biri Eskişehir (Oto Center), biri de İzmir'de (Otokent) bulunuyor. Gerek büyüklük gerekse sosyal alanlarıyla çok daha geniş ve kapsamlı olan yeni oto alışveriş merkezlerinin sayısı henüz çok fazla değil. Ancak birkaç yıl içinde bu alana ciddi yatırımların yapılacağını söylemek mümkün.

2011 SONUNDA FAALİYETTE

İstanbul'da yapımına başlanan oto alışveriş merkezlerinden biri Gül Yapı ve Ke-leşoğlu İnşaat'ın Beylikdüzü'nde 1.5 ay önce temelini attığı Autopia. 170 bin metrekare alan üzerinde inşa edilen ve 150 milyon dolara mal olması planlanan merkezin 2011'in aralık ayında hizmete girmesi planlanıyor.

Autopia'da 530 dükkan bulunacak. Bunlardan oto galerisi olacakların büyüklüğü brüt 180 metrekare. Ofis olarak kullanılacak en küçük işyerinin büyüklüğü ise brüt 37 metrekare. Ancak isteyenin istediği kadar dükkan alıp birleştirme imkanı var. AVM'de hem sıfır hem de ikinci el otomobiller satışa sunulacak.

Autopia Oto AVM Genel Müdürü Bilge Çalıklı Arpacı, merkezde 25 markaya ait 2 bin 500 aracın satışa çıkacağını belirtiyor. Bunun yanında oto aksesuarcılardan sigorta şirketlerine, noterden bankalara kadar oto alım satımıyla ilgili ter türlü işlem merkez içinde yapılabilecek. Ayrıca yeme içme bölümlerinden eczaneye, kuaförden kuru temizlemeye günlük ihtiyaçlarla ilgili birçok hizmet de yine AVM içinde sunulacak. Tiyatro, sinema gibi sosyal bölümlerin yanı sıra antika araçların sergileneceği ve müzayedelerin düzenleneceği özel bir bölüm de yer alacak.

ÇEKMEKÖY'DE ARSA ARIYOR
Autopia'daki dükkan ve ofisler satışa sunulmuş durumda. İşyerlerinin metrekare fiyatı 2 bin 100 dolardan başlıyor. Bilge Çalıklı Arpacı, inşaata daha yeni başlamaları¬na rağmen büyük bir ilgiyle karşılaştıklarını, çeşitli markaların bayiliğini yürüten 5 firmanın galeri için Autopia'dan dükkan satın aldığını belirtiyor.

Arpacı, Autopia'yı bir oto AVM zinciri haline getirmeyi planladıklarını, ikincisini İstanbul Anadolu Yakası'nda kuracaklarını belirtiyor. Nitekim Çekmeköy'de uygun arsa arayışı başlamış. Arpacı, ardından Ankara ve Bursa'da da yine Autopia ismiyle oto AVM kuracaklarını belirtiyor.

Gül Yapı ve Keleşoğlu İnşaat, otomobil alışveriş merkezi projesini yurtdışına da taşımayı planlıyor. Bilge Çalıklı Arpacı, bu konuda bazı yabancı yatırımcılardan teklif aldıklarını belirtiyor: "Hundai'nin inşaat grubu yöneticileriyle görüştük. Autopia'yı birlikte Güney Kore'de de kuralım diyorlar. Önceki hafta bir Rus girişimciyle görüştük. Alman bir firmayla da temas halindeyiz. Önümüzdeki günlerde Almanya'da inceleme yapacağız.

TOPRAKTAN GİREN KAZANACAK

Gül Yapı'nın Lavinya Park, Lavinya Garden gibi projelerin müteahhidi Kullar İnşaat'la yüzde 50 ortak olduğu Otoport AVM'nin inşaatına ise geçen haziran ayında başlandı. İstanbul Haramidere'deki 120 bin metrekare alanda kurulan merkezin Autopia'yla birlikte 2011'in aralık ayında tamamlanması planlanıyor. 228 dükkanın bulunacağı merkezde 160 oto galeri yer alacak. 60 milyon dolara mal olması planlanan Otoport'ta diğer oto AVM'lerden farklı olarak go-kart ve akülü araç pistleri de bulunacak.

Otoport AVM Satış Müdürü Burcu Akyüz, dükkan ve ofislerin satışına başladıklarını, hatta yüzde 25'inin satıldığını belirtiyor. Akyüz'ün verdiği bilgilere göre işyerlerinin metrekare satış fiyatı bin 200 dolardan başlıyor. Akyüz, bu rakamın topraktan satış için geçerli olduğunu fiyatların 6 ay içinde yüzde 25 civarında zamlanacağını söylüyor.

650 DÜKKAN VAR

Oto alışveriş merkezi projesine ilk başlayan firma ise Erdamler İnşaat, yapımına 2003 yılında Kartal Samandıra'da başlanan "Auto Country'nin yüzde 90'ı tamamlanmamış durumda. Merkez, 150 bin metrekaresi kapalı olmak üzere 250 bin metrekare alan üzerine kuruluyor. Bugüne kadar 50 milyon dolar harcanan AVM'de 650 dükkan bulunacak. Bunların 527'si oto galerilerine ayrılmış. Dükkan büyüklükleri 500 metrekareden başlayıp bin 500 metrekareye kadar çıkıyor. Dükkanların metrekare fiyatı ise bin 500 dolardan başlıyor. Metrekare fiyatı zemin kattaki işyerleri için 2 bin 500, otobana bakan dükkanlar içinse 3 bin dolar olarak belirlenmiş. Erdemler İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Erdem, dükkanların yüzde 80'inin satıldığını belirtiyor.

Auto Country'de de sadece araba değil otomotivle ilgili her türlü ürün satılacak. Merkezde ayrıca restoranlar, banka şubeleri, hatta fitness salonları gibi alışveriş meryaklaşık 55 milyon dolara mal olan merkez geçen nisan ayında hizmete açıldı. 83 bin metrekare kapalı alan üzerine kurulan merkezde 662 bağımsız bölüm bulunuyor. Bu bölümlerin 379'u oto galerisi olarak ayrılmış. Galerilerin büyüklüğü 95 ile 165 metrekare arasında değişiyor. Galerilerin fiyatı 250 ile 450 bin, ofislerinki ise 150 ile 160 bin dolar arasında değişiyor. Merkezde 540 metrekarelik bir de müzayede salonu var. Automall'da dükkan ve ofislerin büyüklüğü ise 60 metrekare civarında.

Hürriyet Pazarlama Genel Müdürü Rıza Koçyiğit, oto galerilerin yüzde 95'ini sattıklarını, doluluk oranın şu anda yüzde 70 civarında olduğunu söylüyor. Koçyiğit, Automall'a en fazla ilgiyi İstanbul Bağcılar ve Aksaray semtlerindeki oto galericilerin gösterdiğini, bunun yanında Oto Center ve İSTOÇ Oto Market'teki galericilerin de buradan dükkan satın aldıklarını belirtiyor. Koçyiğit, ayrıca İstanbul'daki galerilerle iş yapan Anadolu şehirlerindeki ikinci el araba satıcılarının da Automall'da yer aldıklarını vurguluyor.
Para


Geri Dön